obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ włoska

Gnocchi z ricottą

5 września 2019 przez Aleksandra

Pyszne gnocchi z ricottą, błyskawiczne do przygotowania. Potrzebujecie jedynie 4 składniki + sól i pieprz. To jest zdecydowanie najlepszy przepis na te włoskie kluski, wychodzą one mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moim ulubionym sposobem ich podania jest z sosem kurkowym.

4-składnikowe gnocchi z ricottą

Parę uwag jak zrobić najlepsze gnocchi z ricottą:

  • Trzeba odsączyć ser z nadmiaru wilogci. Dzięki temu można do ciasta dodać mniej mąki i kluski będą delikatniejsze.
  • Ciasto będzie się kleić, nie dodawajcie więcej mąki do środka ciasta. Wałki ciasta należy formować na podsypanej mąką stolnicy. W ten sposób mąka będzie na zewnątrz klusek, a nie środku. Gnocchi są bardzo delikatne i puszyste.
  • Ciasta nie wolno mieszać za długo, tylko do momentu, aż składniki się prawie połączą.
  • Trzeba uważać, żeby nie gotować klusek za długo (będą twarde).
gnocchi z ricottą z sosem kurkowym

Z czym podać gnocchi z ricottą:

Jak zrobić gnocchi z ricottą krok po kroku:

  1. Odsączyć ser ricotta.
  2. Wymieszać wszystkie składniki na kluski.
  3. Na stolnicy, dobrze podsypanej mąką, uformować 2 wałki z ciasta, można strzepać nadmiar mąki przy pomocy pędzelka. Pociąć na mniejsze części.
  4. Gotować w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię, w 2 turach.
etapy przygotowania gnocchi z ricottą

Gnocchi z ricottą

Pyszne gnocchi z ricottą, błyskawiczne do przygotowania. To zdecydowanie najlepszy przepis na te włoskie kluski, wychodzą one mięciutkie i rozpływają się w ustach.
ricotta gnocchi
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 5 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 porcje (25 sztuk)
kalorie 382kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 60 g mąki + do podsypywania
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Najpierw trzeba odczączyć ricottę z nadmiaru wilgoci. Rozłożyć ser płasko na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, następnie kolejnymi ręcznikami przyciskać ser, aż nasiąknie wilgocią. Zużyłam w ten sposób ok. 10 sztuk ręczników. Dokładne odciśnięcie jest bardzo ważne, im mniej wilgoci w serze tym mniej mąki trzeba dodać i kluski są delikatniejsze.
  • Do średniej miski dodać jajko i lekko je roztrzepać. Dodać pozostałe składniki: odciśniętą ricottę, tarty parmezan, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszać dopóki składniki prawie się połączą, nie muszą być idealnie wymieszane.
  • Połowę masy przełożyć łyżką na dobrze opuszoną mąką stolnicę. Delikatnie uformować wałej i grobości ok. 3cm. Nadmiar mąki można strzepać pędzelkiem. Ostrym nożem pociąć na 4 cm kawałki. Powtórzyć z resztą ciasta. Powinno wyjść ok. 25 sztuk.
  • Zagotować dużą ilość wody w garnku, posolić. Gotować gnocchi w 2 turach. Wrzucić połowę klusek do gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody, od tego momentu gotować 1 minutę, wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą porcją.
  • Smacznego!

uwagi

* Jak przechowywać i mrozić gnocchi z ricottą:
– na drugi dzień gnocchi można podsmażyć na maśle
– gnocchi można mrozić:
ugotowane: kluski rozłożyć w odstępach na blaszce, zamrozić a potem przełożyć do worków/pojemników, zamrożone kluski wrzucam prosto na wrzącą wodę i gotuję do wypłynięcia ich na powierzchnię.
surowe: mrozimy tak samo jak wyżej, gotujemy wrzucając mniejszą ilość klusek do gotującej się wody (inaczej będą się rozwalać), gotujemy tak jak świeże gnocchi.
*Odciskanie sera:
Ricottę można również odsączyć na sitku. Trzeba sitko nałożyć na miskę, wyłożyć je gazą, na niej wyłożyć ser i tak zostawić w lodówce na około 8 godzin lub całą noc, woda będzie spływać do miski. Odsączając ręcznikami papierowymi trzeba mocno przycisnąć ręcznik do sera, chwilę odczekać (ważne) aż dobrze nasiąknie wodą i dopiero wtedy go podnieść.
Rodzaj danie główne, dodatek do obiadu, obiad
Kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here