OBIAD/ zupy

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

22 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 2 marca 2020 przez Aleksandra

Pyszna zupa fasolowa z ziemniakami, doprawiona sporą ilością czosnku i rozmarynu. Jest szybka i łatwa do zrobienia, potrzebujecie tylko kilku składników!

Wszystkie moje przepisy na zupy znajdziecie tutaj: przepisy na zupy.

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • Biała fasolka – użyłam fasolki cannellini z puszki. Możecie użyć również innego rodzaju białej fasoli z puszki lub namoczyć i ugotować fasolę sami.
    Używam fasoli i całego płynu, który jest w puszce. Ten płyn naturalnie zagęszcza zupę, nie ma potrzeby wylewania go!
  • Ziemniaki – można użyć ziemniaków takich jak na puree (lepsze bo bardziej zagęszczą zupę) lub takich jak na frytki (lepiej trzymają swój kształt).
  • Czosnek – czosnku jest sporo ale zupa nie jest przesadnie czosnkowa. Ważne jest, żeby posiekać czosnek nożem a nie rozgnieść go praską do czosnku – rozgnieciony czosnek wydziela więcej substacji, która jest odpowiedzialna za jego ostry smak. Siekając czosnek nożem możemy go więc dodać więcej. Nie zmniejszajcie ilości czosnku bo on razem z rozmarynem są tym co nadaje smak zupie, reszta składników nie ma dużo smaku (fasola, ziemniaki).
  • Rozmaryn – musi być świeży, nie suszony. Suszony ma bardzo mało aromatu.
  • Cebula
  • Bulion – można użyć warzywnego lub z kurczaka.

Co jeszcze można dodać do zupy:

Jeśli zrobicie zupę tak jak w przepisie to będzie naturalnie wegańska, bezglutenowa i bez nabiału. Mimo małej ilości składników jest naprawdę pyszna. Możecie ją również urozmaicić dodając:

  • sok i skórkę z cytryny
  • szynkę, kiełbasę (można na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć cebulę) lub bekon (smażonym bekonem można posypać gotową zupę)
  • jarmuż lub szpinak
  • więcej warzyw jak seler naciowy, marchewka (można podsmażyć razem z cebulą) lub cukinię
  • we włoskim stylu: można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju, dodać skórkę i sok z cytryny i zupę posypać rozmarynem

Jak zrobić zupę z fasoli krok po kroku:

etapy przygotowania zupy z fasoli

1. Przygotować wszystkie składniki: 1 średnią cebulę pokroić w grubą kostkę, 7 małych ząbków czosnku i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać 0.5 kg ziemniaków i pokroić na 1.5 cm kawałki.

2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.

etapy przygotowania zupy z fasoli

3. Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).

4. Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion.

etapy przygotowania zupy z fasoli

5. Dodać 1 gałązkę rozmarynu w całości, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6. Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.

Na pierwszym zdjęciu u góry zupa jest częściowo zmiksowana, a na poniższym zdjęciu jest niezmiksowana.

Smacznego!

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

Pyszna i prosta do zrobienia zupa z białej fasoli i ziemniaków. Doprawiona dużą ilością czosnku i świeżego rozmarynu.
SAVE THIS RECIPE
white bean soup with garlic and rosemary
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 300kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia/duża cebula
  • 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki drobno pociętych igieł + 1 gałązka z listkami w całości
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 7 małych ząbków czosnku
  • 1 puszka białej drobnej fasolki cannellini 400g
  • 500 g ziemniaków pokrojone w 1 cm plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ja użyłam warzywnego
  • sól i czarny pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać ziemniaki i pokroić na 1.5 cm kawałki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  • Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
  • Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
  • Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ja użyłam fasolki cannellini, ale można użyć również innych typów białej fasolki w puszce. Fasolę możecie również namoczyć i ugotować sami.
  • Rozmaryn – musi być świeży! Z suszonym rozmarynem będzie gorzej smakować. Nie da się również zamienić rozmarynu na inną przyprawę, pasuje najlepiej.
  • Bulion – może być warzywny lub z kurczaka.
  • Co możecie jeszcze dodać do zupy: trochę skórki z soku z cytryny, szynkę lub inne mięso, posypać zupę smażonym boczkiem, więcej warzyw jak: marchewki, seler naciowy, jarmuż, szpinak, cukinia lub ser parmezan.
  • Jeśli zrobicie zupę tak jak jest w przepisie będzie ona naturalnie wegańska, bez glutenu i bez nabiału.
  • Zupę można mrozić: przełożyć do zamykanego pojemnika lub grubego plastikowego worka i zamrozić do 6 miesięcy.
  • Zupa świetnie się odgrzewa. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
danie danie główne, zupa
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Citytaste
    22 stycznia 2018 o 11:03

    Jedna z najciekawszych zup 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here