OBIAD/ zupy

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

22 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 2 marca 2020

Pyszna zupa fasolowa z ziemniakami, doprawiona sporą ilością czosnku i rozmarynu. Jest szybka i łatwa do zrobienia, potrzebujecie tylko kilku składników!

Wszystkie moje przepisy na zupy znajdziecie tutaj: przepisy na zupy.

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • Biała fasolka – użyłam fasolki cannellini z puszki. Możecie użyć również innego rodzaju białej fasoli z puszki lub namoczyć i ugotować fasolę sami.
    Używam fasoli i całego płynu, który jest w puszce. Ten płyn naturalnie zagęszcza zupę, nie ma potrzeby wylewania go!
  • Ziemniaki – można użyć ziemniaków takich jak na puree (lepsze bo bardziej zagęszczą zupę) lub takich jak na frytki (lepiej trzymają swój kształt).
  • Czosnek – czosnku jest sporo ale zupa nie jest przesadnie czosnkowa. Ważne jest, żeby posiekać czosnek nożem a nie rozgnieść go praską do czosnku – rozgnieciony czosnek wydziela więcej substacji, która jest odpowiedzialna za jego ostry smak. Siekając czosnek nożem możemy go więc dodać więcej. Nie zmniejszajcie ilości czosnku bo on razem z rozmarynem są tym co nadaje smak zupie, reszta składników nie ma dużo smaku (fasola, ziemniaki).
  • Rozmaryn – musi być świeży, nie suszony. Suszony ma bardzo mało aromatu.
  • Cebula
  • Bulion – można użyć warzywnego lub z kurczaka.

Co jeszcze można dodać do zupy:

Jeśli zrobicie zupę tak jak w przepisie to będzie naturalnie wegańska, bezglutenowa i bez nabiału. Mimo małej ilości składników jest naprawdę pyszna. Możecie ją również urozmaicić dodając:

  • sok i skórkę z cytryny
  • szynkę, kiełbasę (można na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć cebulę) lub bekon (smażonym bekonem można posypać gotową zupę)
  • jarmuż lub szpinak
  • więcej warzyw jak seler naciowy, marchewka (można podsmażyć razem z cebulą) lub cukinię
  • we włoskim stylu: można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju, dodać skórkę i sok z cytryny i zupę posypać rozmarynem

Jak zrobić zupę z fasoli krok po kroku:

etapy przygotowania zupy z fasoli

1. Przygotować wszystkie składniki: 1 średnią cebulę pokroić w grubą kostkę, 7 małych ząbków czosnku i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać 0.5 kg ziemniaków i pokroić na 1.5 cm kawałki.

2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.

etapy przygotowania zupy z fasoli

3. Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).

4. Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion.

etapy przygotowania zupy z fasoli

5. Dodać 1 gałązkę rozmarynu w całości, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6. Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.

Na pierwszym zdjęciu u góry zupa jest częściowo zmiksowana, a na poniższym zdjęciu jest niezmiksowana.

Smacznego!

Zupa z fasoli i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

Pyszna i prosta do zrobienia zupa z białej fasoli i ziemniaków. Doprawiona dużą ilością czosnku i świeżego rozmarynu.
white bean soup with garlic and rosemary
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 300kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia/duża cebula
  • 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki drobno pociętych igieł + 1 gałązka z listkami w całości
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 7 małych ząbków czosnku
  • 1 puszka białej drobnej fasolki cannellini 400g
  • 500 g ziemniaków pokrojone w 1 cm plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ja użyłam warzywnego
  • sól i czarny pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać ziemniaki i pokroić na 1.5 cm kawałki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  • Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
  • Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
  • Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ja użyłam fasolki cannellini, ale można użyć również innych typów białej fasolki w puszce. Fasolę możecie również namoczyć i ugotować sami.
  • Rozmaryn – musi być świeży! Z suszonym rozmarynem będzie gorzej smakować. Nie da się również zamienić rozmarynu na inną przyprawę, pasuje najlepiej.
  • Bulion – może być warzywny lub z kurczaka.
  • Co możecie jeszcze dodać do zupy: trochę skórki z soku z cytryny, szynkę lub inne mięso, posypać zupę smażonym boczkiem, więcej warzyw jak: marchewki, seler naciowy, jarmuż, szpinak, cukinia lub ser parmezan.
  • Jeśli zrobicie zupę tak jak jest w przepisie będzie ona naturalnie wegańska, bez glutenu i bez nabiału.
  • Zupę można mrozić: przełożyć do zamykanego pojemnika lub grubego plastikowego worka i zamrozić do 6 miesięcy.
  • Zupa świetnie się odgrzewa. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
danie danie główne, zupa
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword zupa fasolowa, zupa z białej fasoli, zupa z fasolą i ziemniakami

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Citytaste
    22 stycznia 2018 o 11:03

    Jedna z najciekawszych zup 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.