OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

22 listopada 2017 | Last Updated: 10 lutego 2018

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

Prosta i szybka do zrobienia zupa z niewielu składników, ale za to o niebanalnym smaku – duża ilość czosnku i świeżego rozmarynu dają świetny aromat dość przeciętnym w smaku fasoli i ziemniakom. Czosnku naprawdę nie jest w tym przepisie za dużo, czosnek pokrojony nożem, w przeciwieństwie do tego przeciśniętego przez praskę, nie ma aż tak ostrego smaku (przy cięciu nożem – komórki czosnku w których jest substacja odpowiedzialna za jego ostry zapach są przecięte i nie wydziela się jej aż tak dużo, a przy przeciskaniu przez praskę – duża ilość komórek jest miażdżonych → wydzielana jest większa ilość tej substancji, źródło: TEN artykuł po angielsku).

zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem white bean ,potato, garlic and rosemary soup Weiße Bohnen Suppe mit Kartoffeln knoblauch und rosmarin

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

Przepis na bulion.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 4 porcje

składniki

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki drobno pociętych igieł + 1 gałązka z listkami w całości
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 7 ząbków czosnku drobno pokrojone nożem
  • 1 puszka białej drobnej fasolki 400g
  • 500 g ziemniaków pokrojone w 1 cm plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ja użyłam warzywnego
  • sól i czarny pieprz do smaku

wykonanie

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż czosnek będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
  • Do garnka dolać 2 łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron.
  • Dodać z powrotem cebulę z przyprawami do garnka, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać fasolkę razem z zalewą, gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, doprawić solą.

 

 

 

Zobacz także

1 Komentarz

  • Odpowiedz
    Citytaste
    22 stycznia 2018 w 11:03

    Jedna z najciekawszych zup 🙂

  • Dodaj komentarz