mięso/ OBIAD

Stir fry z kurczakiem i warzywami w chińskim sosie śliwkowym

10 września 2020 | Ostatnia aktualizacja: 16 września 2020 przez Aleksandra

Przepyszne danie w stylu stir fry z kurczakiem, warzywami, z chińskim makaronem i sosem śliwkowym. Sos robimy ze świeżych śliwek z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosu sojowego. Śliwek bardzo nie czuć, sprawiają one że sos ma głęboki smak i naturalnie go zagęszcza. Spróbujcie koniecznie!

Stir fry z kurczakiem i warzywami w chińskim sosie śliwkowym na białym talerzu

Składniki:

Śliwki – mi ten sos najbardziej smakuje z węgierkami (na zdjęciu są śliwki japońskie, trochę mniej mi smakują), ale każde śliwki się nadadzą.

Kurczak – można użyć piersi z kurczaka lub mięsa z udek bez skóry i kości. Świetnie sprawdzi się również cienko pokrojona wołowina.

Warzywa – napakowałam do tego przepisu wiele różnych warzyw (takie akurat miałam w lodówce), ale żeby poszło szybciej można użyć mniejszej ilości warzyw, np. tylko brokuły albo brokuły i grzyby.

składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w chińskim sosie śliwkowym z warzywami i makaronem

Jak zrobić krok po kroku:

kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania chińskiego sosu śliwkowego

Zaczynamy od sosu śliwkowego: wystarczy wszystkie składniki na sos dodać do garnka, gotować przez ok. 20 minut, aż śliwki się rozpadną i wszystkie smaki dobrze się przenikną. Potem wyrzucamy kardamon i gwiazdki anyżu i miksujemy sos na gładko.

Sos trzeba teraz koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić (jego smak będzie zależał od użytych śliwek i czy były dojrzałe czy nie). Jeśli jest za mało słodki dodajemy więcej cukru, za mało kwaśny – octu, a jeśli jest za mało słony – sosu sojowego. Sos powinien być intensywny smaku, bo po zmieszaniu go z warzywami i makaronem, jego smak trochę złagodnieje. Sos wychodzi pyszny, lekko słodki, lekko słony i lekko kwaśny, ma idealny balans smaków.

Ten sos idealnie nadaje się jako sos do makaronu i potraw typu stir fry, ale można go również podać jako dodatek do kaczki lub jako dip do maczania spring rolls czy różnego rodzaju chińskich pierożków.

kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania stir fry z kurczakiem i warzywami

Następnie przygotowujemy sobie warzywa i kurczaka: kurczaka smażymy na patelni, następnie przekładamy na talerz, potem smażymy grzyby i marchewkę. W garnku gotujemy makaron, brokuły i fasolkę.

Wszystkie składniki dania dodajemy na patelnię i mieszamy wszystko razem z sosem.

Podajemy posypane sezamem i podprażonymi orzechami nerkowca.

Smacznego!

Stir fry z kurczakiem i warzywami w chińskim sosie śliwkowym na patelni do smażenia

Przechowywanie:

Jak wszystkie dania typu azjatyckie stir-fry (jak i z resztą włoskie makaronu) najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce do 3 dni i po prostu odgrzać na patelni ale makaron będzie bardzo rozmięknięty od sosu. Lepiej byłoby przechowywać wszystkie składniki osobno od sosu i wymieszać wszystko zaraz przed podaniem.

Sos śliwkowy można zamrozić.

Podobne przepisy:

Kurczak z warzywami i makaronem w chińskim sosie śliwkowym

Pierś z kurczaka z warzywami w pysznym słodko-kwaśnym sosie śliwkowym
SAVE THIS RECIPE
chinese plum sauce noodles with chicken and vegetables on a white plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 45 min
porcje 3 porcje
kalorie 635kcal
autor Aleksandra

składniki

chiński sos śliwkowy:

  • 300 g śliwek najlepiej węgierki
  • 3 gwiazki anyżu
  • 4 kapsułki kardamonu lekko rozgniecione nożem
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tarce

garnek:

  • ½ opakowania makaronu Mie 125g
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • ½ brokuła 250g

patelnia:

  • 2 piersi z kurczaka ok. 350g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g pieczarek pokrojone w grube plasterki 0,5cm
  • 1 średnia marchewka pokrojona w cienkiutkie słupki

do podania:

  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki nerkowców użyłam solonych i prażonych

wykonanie

Sos śliwkowy:

  • Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki, włożyć do średniego garnka, dodać pozostałe składniki sosu.
  • Gotować na średnio-niskim ogniu ok. 20 minut, aż śliwki zaczną się rozpadać, a sos się zagęści.
  • Wyjąć gwiazki anyżu i kapsułki kardamonu, sos zmiksować blenderem na gładko.
  • Doprawić do smaku: dodać więcej cukru, octu lub sosu sojowego w zależności od tego czy jest za mało słodkie, kwaśne lub słone (będzie to zależeć od rodzaju użytych śliwek). Sos powinien być wyrazisty w smaku, bo po połączeniu z pozostałymi składnikami jego smak trochę złagodnieje. Odstawić.

Garnek (gotujemy makaron, brokuły i fasolkę):

  • Fasolkę, makaron i brokuły gotujemy w jednym garnku – makaron i fasolkę w wodzie, brokuły na parze, na sitku zawieszonym nad garkiem (można też wszystko gotować w wodzie, czas będzie mniej więcej taki sam dla wszystkich 3 składników, pod warunkiem, że fasolka będzie cienka i różyczki brokuła małe). Brokuł podzielić na różyczki, grubą łodygę obrać ze skórki i pociąć na plasterki, umyć, ułożyć różyczkami do góry na sitku, które mieści się na wybranym garnku, przykryć pokrywką. Brokuł, w zależności od wielkości różyczek potrzebuje ok. 8 minut na parze.
  • W garnku zagotować dużą ilość wody, gotować na parze brokuł przez około 4 minuty, potem włożyć do wody makaron i fasolkę (brokuł zostaje na sitku), gotować jeszcze około 4 minuty. Odcedzić.

Patelnia (smażymy kurczaka, grzyby i marchewkę):

  • Kurczaka pokroić w kostkę 2-3 cm, wymieszać z odrobiną oleju, drobno posiekanym imbirem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem (jeśli macie czas, można kurczaka zostawić do marynowania na pół godziny lub dlużej). Obtoczyć kurczaka w skrobi.
  • Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na dużym ogniu 2 minuty z jednej strony, minutę z drugiej, zdjąć z patelni i przełożyć na talerz (jeśli nadal jest różowe w środku to można dodać kurczaka do garnka z gorącym sosem śliwkowym i odczekać 1-2 minuty, aż mięso będzie ugotowane w środku).
  • Na patelnię dodać pieczarki i marchewkę. Krótko podsmażyć aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące.

Całość:

  • Na patelnię dodać kurczaka, makaron, fasolkę, brokuł, wymieszać z sosem, pogrzać.
  • Podawać posypane prażonymi nerkowcami i sezamem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć dowolnych warzyw. Najbardziej polecam brokuły lub brokuły+grzyby.
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). Są to tylko szacunkowe obliczenia!
danie dinner
kuchnia chińska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    ala
    7 października 2018 o 20:29

    Jakie ładne zdjęcia 🙂 na pew o wypróbuję przepis

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 października 2018 o 16:05

      dziękuję! 🙂 wypróbuj koniecznie, jest pyszny 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here