OBIAD/ OKAZJA/ polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wigilia i Święta/ wszystkie przepisy na obiad

Różowe pierogi z farszem ze szpinaku, ziemniaków i fety

Różowe pierogi z farszem ze szpinaku, ziemniaków i fety

U nas takie pierogi będą na święta. Pięknie wyglądają na stole, to zasługa ciasta, do którego dodałam sok z buraków (żadnych sztucznych barwników!). Farsz jest też naprawdę przepyszny – ze szpinaku, ziemniaków, sera feta oraz podsmażonej cebulki z czosnkiem. Spróbujcie koniecznie!

Tutaj możecie zobaczyć mój przepis na tradycyjne ciasto na pierogi (+ parę uwag, jak zrobić idealne pierogi). Tutaj znajdziecie przepis na pierogi ruskie.

Różowe pierogi z farszem ze szpinaku, ziemniaków i fety

Różowe pierogi z farszem ze szpinaku, ziemniaków i fety

Pyszne pierogi z ciasta barwionego sokiem z buraków i farszem ze szpinaku, ziemniaków, sera feta i podsmażonej cebulki z czosnkiem
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword feta, pierogi, szpinak, ziemniaki
czas przygotowania 1 hour 30 minutes
czas gotowania 1 hour
całkowity czas 2 hours 30 minutes
porcje 75 pierogów
kalorie 4012kcal

składniki

Ciasto:

  • 600g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50g masła
  • 200 ml soku z buraków lub wody
  • 200 ml wody

Farsz:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 0.5 kg świeżego szpinaku
  • 200g sera feta
  • 0.5 kg ziemniakow ziemniaki na puree
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz , do smaku

wykonanie

Farsz:

  • Ziemniaki ugotować, przetrzec przez praskę (zrobić puree). Przełożyć do dużej miski.
  • Cebulę pokroić w małą kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na średnio-małym ogniu ok. 10 minut aż będzie zeszklona.
  • Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni dodać do ziemniaków.
  • Szpinak: Małe listki baby szpinaku wystarczy umyć, z większych i grubych liści odciąć twarde łodyżki. W małej ilości wody dusić na patelni aż zwiędną – baby szpinak bardzo krótko ok. 1 minutę, grubsze i większe liście kilka minut. Lekko odcisnąć z wody, drobno pokroić, dodać do ziemniaków i cebuli.
  • Do miski z farszem pokruszyć fetę.
  • Cały farsz doprawić dobrze solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatałową. Dokładnie wymieszać, zwrócić uwagę na to, żeby nie był za suchy (w razie czego można dodać odrobinę wody, u mnie odrobina wilgoci pochodziła od szpinaku).

Ciasto:

  • Mąkę wymieszać z solą, przesiać przez sitko do miski.
  • Sok z buraków z wodą podgrzać, aż będą bardzo ciepłe, dodać masło, mieszać aż się rozpuści, dodać do mąki.
  • Wymieszać łyżką do połączenia składników a potem rękami lub mikserem wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie miękkie, elastyczne (ew. można dodać trochę więcej wody lub mąki).
  • Odłożyć na minimum 30 minut, żeby odpoczęło.
  • Ciasto podzielić na kilka porcji, cienko wałkować (lub jak lubicie) , szklanką lub specjalną wykrawaczką wycinać kółka, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać (trzeba uważać żeby nadzienie nie dostało się w to miejsce gdzie łączymy ciasto, żeby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania). Jeżeli ciasto się lepi, delikatnie podsypywać mąką, jeżeli źle się wałkuje można poczekać chwilę aż ciasto odpocznie.
  • Gotować w dużej ilości osolonej wody, 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (czas gotowania będzie zależał od grubości ciasta i wielkości pierogów). Łyżką cedzakową przekładać na talerz.

uwagi

Mrożenie: Nieugotowane pierogi rozłożyć na płaskiej tacce lub talerzach, tak by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Tacka musi być porządnie opruszona mąką, inaczej pierogi mogą się do nie poprzyklejać! Jak już będą zamrożone to wyjąć je i włożyć do worków lub innych pojemników. Zamrożone pierogi gotować tak jak surowe (czyli wrzucać od razu do gotującej się wody), gotować tyle czasu co surowe pierogi (trochę dłużej zajmie im wypłynięcie na powierzchnię).

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz