Przepyszna i lekka słodko-kwaśna sałatka. Soczyste i słodkie pomarańcze, słodko-kwaśny chrupiący granat, sos ze świeżą miętą i limonką uzupełnione chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym w smaku serem feta. Wszystkie smaki świetnie się uzupełniają. Ta sałatka jest obłędna i chyba sami przyznacie – pięknie wygląda na talerzu!
Składniki:
Do zrobienia sałatki potrzebujecie mix sałat (mogą to być dowolne mieszanki, ale lepiej jest wybrać delikatniejszy rodzaj sałaty jak np. roszponka czy baby rukola), pomarańcze (ważne jest żeby były dojrzałe i soczyste, można również użyć czerwonych pomarańczy), granat, orzechy włoskie (można zamienić na pistacje), ser feta, oraz składniki na sos: świeżą miętę (nie można zamienić na suszoną, musi być świeża), sok z limonki (nie można zamienić na cytrynę), oliwę i miód.
Do czego można jeszcze wykorzystać granat:
- Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem
- Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym
- Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi
Jak zrobić sałatkę z pomarańczy i granatu krok po kroku:
- Umyć 2 duże garście miksu sałat i osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty).
- Uprażyć na suchej patelni 1/3 szklanki z grubsza posiekanych orzechów włoskich aż będą pachnące i lekko zabrązowione. Od razu zdejmujemy je z patelni.
- Robimy sos miętowo-limonkowy: dodać wszystkie składniki na sos (1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej mięty, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek) do średniego słoika, doprawić solą i pieprzem, intensywnie potrząsnąć aż powstanie gęsty sos. Sos można również zmiksować w malakserze, wtedy nie trzeba siekać mięty. Sos miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (inaczej oliwa może być lekko gorzka).
Teraz trzeba spróbować sos i dopasować go do własnych upodobań, Wasze łyżki i łyżeczki mogą się trochę różnić od moich. Dressing powinien być słodko-kwaśny and bardziej kwaśny niż słodki z wyczuwalną kwaskowatością limonki (jeśli używacie bardzo słodkich i dojrzałych pomarańczy, jeśli Wasze są raczej kwaśne, dressing powinien być bardziej słodki).
4. Obrać i pokroić na plasterki 2 duże pomarańcze: trzeba je obrać z pomarańczowej i białej skórki. Jak to najprościej zrobić: położyć pomarańczę na desce, odciąć górę pomarańczy i okrężnym ruchem noża odciąć skórkę od dołu do góry, obracać pomarańczę wokół jej osi aż cała skórka łącznie z białym albedo będą odcięte, na końcu odcinamy doł pomarańczy. Kroimy pomarańcze na plasterki.
5. Jak obrać granat: Małym nożem nacinamy skórkę granatu w górnej części owocu, usuwamy skórkę. Nacinamy skórę granatu wzdłuż krawędzi, od góry i dołu owocu. Teraz możemy obrać granat ze skórki i podzielić na segmenty lub mocnym ruchem rękami podzielić granat na segmenty bez obierania. Wybieramy ziarna granatu z poszczególnych segmentów, białą skórkę wyrzucamy. Będziemy potrzebować 2/3 szklanki pestek.
6. Układamy wszystkie elementy sałatki: Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry pomarańczy, posypujemy pestkami granatu, orzechami włoskimi, kruszymy na wierzchu ser feta, polewamy sosem i doprawiamy całość lekko solą i pieprzem.
Smacznego!
Wersja do wydruku:
Sałatka z pomarańczą, granatem i dressingiem miętowo-limonkowym
składniki
sałatka:
- 2 garście miksu sałat
- 2 duże pomarańcze
- 2/3 szklanki pestek granatu 110g
- 100 g sera feta
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 35g
dressing miętowo-limonkowy:
- 1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej mięty
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Umyć 2 duże garście miksu sałat i osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty).
- Uprażyć na suchej patelni 1/3 szklanki z grubsza posiekanych orzechów włoskich aż będą pachnące i lekko zabrązowione. Od razu zdejmujemy je z patelni.
- Robimy sos miętowo-limonkowy: dodać wszystkie składniki na sos (1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej mięty, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek) do średniego słoika, doprawić solą i pieprzem, intensywnie potrząsnąć aż powstanie gęsty sos. Sos można również zmiksować w malakserze, wtedy nie trzeba siekać mięty. Sos miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (inaczej oliwa może być lekko gorzka).
- Teraz trzeba spróbować sos i dopasować go do własnych upodobań, Wasze łyżki i łyżeczki mogą się trochę różnić od moich. Dressing powinien być słodko-kwaśny and bardziej kwaśny niż słodki z wyczuwalną kwaskowatością limonki (jeśli używacie bardzo słodkich i dojrzałych pomarańczy, jeśli Wasze są raczej kwaśne, dressing powinien być bardziej słodki).
- Obrać i pokroić na plasterki 2 duże pomarańcze: trzeba je obrać z pomarańczowej i białej skórki. Jak to najprościej zrobić: położyć pomarańczę na desce, odciąć górę pomarańczy i okrężnym ruchem noża odciąć skórkę od dołu do góry, obracać pomarańczę wokół jej osi aż cała skórka łącznie z białym albedo będą odcięte, na końcu odcinamy dół pomarańczy. Kroimy pomarańcze na plasterki.
- Jak obrać granat: Małym nożem nacinamy skórkę granatu w górnej części owocu, usuwamy skórkę. Nacinamy skórę granatu wzdłuż krawędzi, od góry i dołu owocu. Teraz możemy obrać granat ze skórki i podzielić na segmenty lub mocnym ruchem rękami podzielić granat na segmenty bez obierania. Wybieramy ziarna granatu z poszczególnych segmentów, białą skórkę wyrzucamy. Będziemy potrzebować 2/3 szklanki pestek.
- Układamy wszystkie elementy sałatki: Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry pomarańczy, posypujemy pestkami granatu, orzechami włoskimi, kruszymy na wierzchu ser feta, polewamy sosem i doprawiamy całość lekko solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
- Sałatka może być podana jako przystawka dla 4 osób lub jako samodzielna sałatka, np. na kolację dla 2 osób.
- Liczba kalorii = 1/2 przepisu (są to obliczenia szacunkowe).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy