Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
Pyszne pierogi z oryginalnym farszem, może takich jeszcze nie jedliście? Soczewica sama w sobie jest raczej nijaka w smaku, ale ten farsz jest tak dobrze doprawiony, że na pewno Wam posmakuje. Soczewicę doprawiłam sporą ilością suszonych pomidorów i podsmażoną na maśle cebulką z aromatycznymi przyprawami. Ważne jest, żeby farsz na pierogi nie był suchy, dlatego na koniec dodaję jeszcze do niego trochę aromatycznego oleju ze słoiczka z pomidorami. Te pierogi najlepiej smakują podsmażone na masełku – po prostu niebo w gębie!
Jak zrobić wegańskie pierogi? Wystarczy, że zamiast masła użyjecie oleju.Wykonanie ciasta na pierogi i lepienie/gotowanie pierogów jest opisane w tym przepisie tylko powierzchownie. Jeśli chcecie bardzo dokładnie przeczytać jak zrobić idealne ciasto na pierogi oraz wskazówki odnośnie przechowywania i mrożenia pierogów, odsyłam Was do tego postu: ciasto na pierogi.
Moje inne przepisy na pierogi:
– pierogi z kapustą i grzybami
– pierogi z żółtym serem i ziemniakami
– pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i fetą


Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
składniki
ciasto:
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 140 g wody
- 20 g masła lub oleju
nadzienie:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy 220g
- 1 szklanka bulionu warzywnego 250ml + ew. 2-3 łyżki więcej
- 2 łyżki masła klarowanego / ghee lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- ¼ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów 12 sztuk, ze słoika 185g
- 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami część ew. można zamienić na wodę
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą.
- Do małego garnka dodać masło/olej i wodę, podgrzewać, aż masło się rozpuści a woda będzie bardzo ciepła, ale nie będzie się gotować.
- Wodę z masłem dodać do mąki, mieszać łyżką, aż ciasto się mniej więcej połączy.
- Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką w kształcie haka aż powstanie gładkie i miękkie ciasto.
- Owinąć folią plastikową i odstawić na 30 minut.
nadzienie:
- Ugotujcie soczewicę: Opłukać na sitku, dodać do średniego garnka, zalać bulionem i przykryć. Zagotować na średnim ogniu, a potem gotować 15 minut na minimalnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, odcedzić na sitku. Ja zazwyczaj dodaję dodatkowe 2-3 łyżki wody i gotuję soczewicę ok. 4 minuty dłużej, czyli rozgotowuję ją – farsz jest wtedy bardziej kremowy i gładki. Gdy soczewica jest ugotowana i jeszcze gorąca, rozgnieść ją jak najdrobniej widelcem.
- Cebulę pokroić w kostkę, suszone pomidory drobno, czosnek bardzo drobno.
- Na patelni rozgrzać masło (będzie najlepiej smakować jeśli użyjecie masła, najlepiej klarowanego, bo się tak szybko nie spali), dodać cebulę i przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, tymianek, kumin i kurkuma), smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Ugotowaną soczewicę wymieszać z cebulą i suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, żeby nadzienie nie było suche.
pierogi:
- Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziewać farszem i zlepiać.
- Gotować pierogi, po ok. 10 sztuk, w dużej ilości osolonej wody, 2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
- Najlepiej smakują podsmażone na maśle.
- Smacznego!
uwagi
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz, możesz go również ocenić. Będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami – krok po kroku:
Ugotować soczewicę, najlepiej aż będzie trochę rozgotowana. Na maśle podsmażyć cebulkę z przyprawami. Wymieszać soczewicę z cebulką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oleju ze słoiczka żeby farsz nie był suchy. Rozwałkować ciasto na pierogi. Wycinamy kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i zlepiamy. Gotujemy 2 min od wypłynięcia pierogów.
4 komentarze
lucznik5
17 maja 2019 o 11:35CZY MOZNA DODAC ZIELONA SOCZEWICĘ .
Aleksandra
17 maja 2019 o 18:16można, trzeba będzie ja trochę dłużej gotować, ok. pół godziny
Aga
21 grudnia 2020 o 11:10Nadzienie wyszło super, ciasto troszkę twarde, ale jak na moje pierwsze pierogi to genialne 🙂 z podanej ilości wyszło nam 20 normalnych pierogów + jeden pieróg gigant 😉
Aleksandra
21 grudnia 2020 o 13:47Ciasto wyszło twarde przed ugotowaniem czy po? jeśli przed – to mogło być niewystarczająco wyrobione lub nie zostało odstawione do odpoczęcia, a jeśli po to chyba było za grubo rozwałkowane – wyszło Ci o wiele mniej pierogów niż mi. W każdym razie cieszę się, że smakowało 🙂