Pyszne pierogi z oryginalnym farszem, może takich jeszcze nie jedliście? Soczewica sama w sobie jest raczej nijaka w smaku, ale ten farsz jest tak dobrze doprawiony, że na pewno Wam posmakuje. Soczewicę doprawiłam sporą ilością suszonych pomidorów i podsmażoną na maśle cebulką z aromatycznymi przyprawami. Ważne jest, żeby farsz na pierogi nie był suchy, dlatego na koniec dodaję jeszcze do niego trochę aromatycznego oleju ze słoiczka z pomidorami. Te pierogi najlepiej smakują podsmażone na masełku – po prostu niebo w gębie!
Jak zrobić wegańskie pierogi? Wystarczy, że zamiast masła użyjecie oleju.Wykonanie ciasta na pierogi i lepienie/gotowanie pierogów jest opisane w tym przepisie tylko powierzchownie. Jeśli chcecie bardzo dokładnie przeczytać jak zrobić idealne ciasto na pierogi oraz wskazówki odnośnie przechowywania i mrożenia pierogów, odsyłam Was do tego postu: ciasto na pierogi.
Nadzienie wyszło super, ciasto troszkę twarde, ale jak na moje pierwsze pierogi to genialne 🙂 z podanej ilości wyszło nam 20 normalnych pierogów + jeden pieróg gigant 😉
Ciasto wyszło twarde przed ugotowaniem czy po? jeśli przed – to mogło być niewystarczająco wyrobione lub nie zostało odstawione do odpoczęcia, a jeśli po to chyba było za grubo rozwałkowane – wyszło Ci o wiele mniej pierogów niż mi. W każdym razie cieszę się, że smakowało 🙂
4 komentarze
lucznik5
17 maja 2019 o 11:35CZY MOZNA DODAC ZIELONA SOCZEWICĘ .
Aleksandra
17 maja 2019 o 18:16można, trzeba będzie ja trochę dłużej gotować, ok. pół godziny
Aga
21 grudnia 2020 o 11:10Nadzienie wyszło super, ciasto troszkę twarde, ale jak na moje pierwsze pierogi to genialne 🙂 z podanej ilości wyszło nam 20 normalnych pierogów + jeden pieróg gigant 😉
Aleksandra
21 grudnia 2020 o 13:47Ciasto wyszło twarde przed ugotowaniem czy po? jeśli przed – to mogło być niewystarczająco wyrobione lub nie zostało odstawione do odpoczęcia, a jeśli po to chyba było za grubo rozwałkowane – wyszło Ci o wiele mniej pierogów niż mi. W każdym razie cieszę się, że smakowało 🙂