OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa warzywna z tortellini

1 stycznia 2021 przez Aleksandra

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw i serowymi tortellini. Lekka i zdrowa, ale też sycąca. Szybka, prosta, bardzo dobra!

Polecam również podobną zupę – pomidorową z tortellini.

Dwie białe miski z zupą warzywną z tortellini.

Składniki:

Warzywa – można użyć dowolnych, sprawdzi się również szpinak, kalafior, dynia, słodkie ziemniaki, ziemniaki, groszek.

Tortellini – również można użyć dowolnego smaku, sprawdzi się również z ricottą i szpinakiem lub z prosciutto.

Bulion – można użyć warzywnego lub z kurczaka/rosołu.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy warzywnej z tortellini.

Jak zrobić warzywną zupę z tortellini krok po kroku:

Posiekane warzywa potrzebne do zupy warzywnej z tortellini.

Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.

Podsmażona cebula z marchewką i selerem w garnku. Bulion dodawany z zupy z warzywami i pomidorami.

Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.

Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Fasolka szparagowa i cukinia dodane do zupy. Tortellni w garnku z zupą.

Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.

Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta – ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Smacznego!

Przechowywanie: zupa bardzo dobrze się odgrzewa, ale tortellini zostawione w zupie będzie zupełnie miękkie, a nie al dente jak świeżo przygotowane. Zupę można również zamrozić (nie można jeśli użyliście mrożonych tortellini).

Dwie białe miski z zupą warzywną z tortellini.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zupa warzywna z tortellini

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw i serowymi tortellini. Lekka i zdrowa, ale też sycąca. Szybka, prosta, bardzo dobra!
Two white bowls with vegetable tortellini soup.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 552kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół włoskich lub prowansalskich
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 szklanek bulionu 1.25 l
  • 1 średnia cukinia
  • 150 g fasolki szparagowej duża garść
  • 450 g tortellini z serem
  • sól i pieprz

do podania:

  • tarty parmezan
  • posiekana pietruszka

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
  • Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.
  • Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta – ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj obiad
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here