Deser/ francuska/ małe desery/ placki i naleśniki/ śniadanie słodkie/ Walentynki/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym

12 maja 2018 (Last Updated: 31 stycznia 2019)


Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym

Pyszne, intensywnie czekoladowe naleśniki, wypełnione waniliowym serkiem i sosem malinowym.

Takie naleśniki można zjeść na śniadanie, jak również i na deser – są tak pyszne. Świetnie nadają się też na bardziej wyjątkowe okazje (np. urodzinowe śniadanie).

Do czekoladowych naleśników idealnie pasuje sos malinowy, ale np. truskawkowy też byłby pyszny. W lecie na pewno sprawdziłyby się też świeże truskawki z bitą śmietaną! Nadzienie z waniliowego serka wiejskiego nie jest konieczne, ale polecam, bardzo lubię tutaj ten dodatek.

Jest to przepis na cienkie i delikatne naleśniki – francuskie crêpes. Wychodzą miękkie w środku i chrupiące na brzegach.

Jak usmażyć idealne, cienkie naleśniki?

– Do smażenia takich naleśników konieczna będzie patelnia z nieprzywieralną powłoką (koniecznie), a najlepiej patelnia naleśnikowa (nie koniecznie). Ma ona niskie brzegi, dzięki czemu bardzo łatwo się takie naleśniki przewraca – ciężko byłoby znaleźć przepis, który na takiej patelni się nie uda.

– Bardzo ważne jest, żeby patelnia była dobrze rozgrzana.

– Naleśniki smażymy porządnie na jednej stronie, przewracamy je dopiero jak są dobrze ścięte. Na drugiej stronie smażymy króciutko, kilka sekund.

– W przepisie poniżej dokładnie opisałam jak smażyć takie naleśniki, żeby pięknie wychodziły. Jak coś pójdzie nie tak, to pamiętajcie – praktyka czyni mistrza, a nieudane naleśniki też są pyszne. Z każdym kolejnym lepiej się je smaży.

Smażenie naleśników to nigdy nie jest błyskawiczna sprawa. Żeby poszło szybciej można ciasto przygotować dzień wcześniej. Dodatkowo, można je smażyć na drugi dzień na dwóch patelniach jednocześnie (jeśli macie).

Smacznego! Na pewno Wam posmakuje 🙂

Na stronie mam również przepis na wytrawne naleśniki, czyli ’na słono’ – z łososiem wędzonym i sosem musztardowo-miodowym. Pycha!

Czekoladowe naleśniki na czarnym talerzu z różowymi i fioletowymi kwiatami w tle
Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym, przekrojone, na czarnym talerzu
Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym Chocolate crepes with vanilla cottage cheese and raspberry sauce
Print
5 from 1 vote

Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym

Pyszne, intensywnie czekoladowe naleśniki, wypełnione waniliowym serkiem i sosem malinowym. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie, jak i też na wyjątkową okazję! Z przepisu wychodzi około 15 naleśników o średnicy 22 cm, czyli 2 bardzo duże porcje lub 3 mniejsze.
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 20 minutes
odpoczywanie ciasta 30 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 769kcal
autor Aleksandra

składniki

naleśniki:

  • 1 szklanka mąki 150g, przesianej
  • 1/3 szklanki kakao 30g, 5 łyżek
  • ¼ szklanki cukru 50g, 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g
  • 1.5 szklanki mleka 375 ml
  • ¼ szklanki gazowanej wody 60 ml, 4 łyżki
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła roztopionego, 3 czubate łyżki

sos malinowy:

  • 400 g mrożonych malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g

waniliowy serek:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g

do smażenia:

  • masło klarowane

wykonanie

Naleśniki:

  • Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać wszystkie składniki oprócz masła (cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę gazowaną, jajka, sól), wymieszać trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gładkie ciasto, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jeszcze raz wymieszać. Ciasto będzie trochę rzadsze niż to na tradycyjne naleśniki (konsystencja mniej więcej jak śmietana 36%, dzięki temu będą wychodzić cieniutkie).
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut (lub na noc do lodówki), przed smażeniem przemieszać ciasto.
  • Przygotować patelnię, koniecznie z nieprzywieralną powłoką, najlepiej naleśnikową (czyli taką, która ma niski rant, dzięki czemu łatwiej się przewraca naleśniki, moja patelnia ma 23 cm średnicy). Lekko natłuścić ją masłem, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym, dobrze rozgrzać na najwyższym ogniu (ważne, patelnia musi być dobrze nagrzana, ale uważać, żeby masło się nie brązowiło). Patelnię natłuszczamy tylko przed pierwszym naleśnikiem.
  • Wlać pierwszą porcję ciasta na patelnię, obracając nią w powietrzu, tak żeby ciasto się równomiernie po niej rozlało. Naleśniki mają być cieniutkie, więc smażymy je bardzo krótko, ja smażę je na nawiększym ogniu dokładnie 60 sekund z jednej strony i 15 sekund z drugiej. Naleśnik jest gotowy do przewrócenia, gdy jest już prawie usmażony, brzegi są gotowe, z bąbelkami, łatwo dają się podważyć łopatką. Podważyć wszystkie brzegi, szybkim ruchem wsunąć łopatkę pod naleśnik i przewrócić. Smażyć króciutko na drugiej stronie, przekładać na talerz. Naleśniki krócej smażone będą miękkie (czyli krócej niż ten czas, który podałam, ale to zależy również od Waszej patelni i kuchenki), a te minimalnie dłużej będą w środku mięciutkie, a ich brzegi będą chrupiące (ja takie wolę bardziej).

Sos malinowy:

  • Do średniego garnka dodać maliny i cukier, podgrzewać kilka minut, aż maliny się podgrzeją, zagęszczą i utworzą sos. Ewentualnie można dodać więcej cukru, ja lubię jak maliny są lekko kwaskowate.

Waniliowy serek:

  • Wymieszać serki z cukrem.

Całość:

  • Na gotowe naleśniki nakładać po łyżce sosu malinowego i serka. Nie nakładać dużo, czyli raczej płaskie łyżki niż czubate, żeby nadzienia nie było za dużo i nie przytłoczyło w smaku delikatnych i cienkich naleśników.
  • Można podawać z dodatkiem świeżych malin.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli robicie dużo naleśników naraz, można je trzymać w piekarniku nagrzanym do minimalnej temperatury, żeby nie wystygły.
  • Najlepiej jest użyć cukru waniliowego (nie wanilinowego), czyli z prawdziwą wanilią lub zastąpić go 1 łyżeczką ekstraktu z wanilli. Można także użyć zwykłego cukru / cukru brązowego / ksylitolu.
  • Zamiast serka wiejskiego można użyć twarogu, tylko trzeba go trochę rozcieńczyć mlekiem żeby miał lekko lejącą konsystencję.
  • Żeby szybciej poszło ze śniadaniem, można ciasto przygotować dzień wcześniej. Trzymać przykryte w lodówce, przed smażeniem lekko przemieszać.
  • Zamiast sosu malinowego można zrobić truskawkowy. W lecie dodatkowo sprawdzą się świeże truskawki, np. z bitą śmietaną.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/3 przepisu, 5 naleśników). Z przepisu wychodzą 2 bardzo duże porcje (2×7.5 naleśników – tak, są takie pyszne, że czasami aż tyle jesteśmy w stanie zjeść! Jednak przypominam, że naleśniki są cienkie i mniej sycące niż np. tradycyjne z serem) lub 3 mniejsze (3×5 naleśników).

Nutrition

Calories: 769kcal
danie deser, śniadanie
kuchnia francuska, międzynarodowa
Keyword czekoladowe naleśniki, kakao, maliny, naleśniki, serek wiejski, sos malinowy

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

talerz z czekoladowymi naleśnikami, miska z waniliowym serkiem wiejskim, sosem malinowym i świeżymi malinami

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Czarnuszka
    12 czerwca 2018 at 16:53


    Pycha, dzieciaki były zachwycone 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 czerwca 2018 at 19:06

      Bardzo się cieszę 🙂

    Dodaj komentarz