ciastka/ Deser/ dla dzieci - rozszerzanie diety/ OKAZJA/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

25 stycznia 2019

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru
Post opublikowany 06.12.2017, zmodyfikowany 25.01.19.

Miękkie 5-składnikowe pierniczki dla dzieci z samych zdrowych składników. Idealne dla bardzo małych dzieci!

Robiłam je z myślą o mojej 7-miesięcznej córce, więc ciasteczka są bardzo miękkie. Bezzębne dziecko spokojnie sobie z nimi poradzi, trzeba jednak uważać, żeby ‚odgryzało’ tylko malutkie kawałeczki.

Ciasteczka są naprawdę pyszne, bedą smakować również starszym dzieciom (moja córka ma obecnie prawie 2 lata i nadal je lubi) jak i dorosłym. Są naprawdę bardzo słodkie – dzięki dodatkowi banana i daktyli, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Przygotowanie jest bardzo proste – trzeba tylko zmiksować wszystkie składniki blenderem, uformować ciasteczka i je upiec.

Tak naprawdę pieczenie ciastek nie jest konieczne, bardzo dobrze smakują również ‚na surowo’, jednak są dosyć miękkie i nie trzymają kształtu. Piekę je po to, żeby miały ładną formę (np. serduszek, jak poniżej) oraz można je było zabrać ze sobą i podać dziecku taką zdrową przekąskę np. na spacerze.

Jeśli chcecie zjeść ciasteczka na surowo to można np.:

– zrobić ‚trufle’: uformować kulki i obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie

– ‚cake pops‚ – tak jak wyżej + nadziać kulki na patyczki i posypac, np. wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Te dwa warianty polecałabym dla starszych dzieci / dorosłych.

Po okresie świątecznym można zamienić przyprawę do piernika na np. ekstrakt z wanilli.

Moje inne przepisy przygotowane specjalnie dla maluchów: spaghetti bolognese oraz kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym.

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

Miękkie 5-składnikowe pierniczki z samych zdrowych składników. Idealnie dla małych dzieci.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 10 minutes
całkowity czas 20 minutes
porcje 10 pierniczków
kalorie 157kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 200 g mielonych migdałów plus odrobina więcej do podsypywania foremki
  • 13 daktyli 100g
  • 1 banan 100g
  • 5 łyżek mleka lub wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, gaz 4, opcja góra-dół.
  • W pojemniku blendera (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S) lub za pomocą ręcznego blendera (żyrafy) zmielić dokładnie banana, daktyle (bez pestek), mleko i przyprawę do piernika.
  • Dodać mielone migdały, wymieszać, aż wszystkie składniki będą połączone.
  • Przygotować foremkę do ciastek – użyłam serca o średnicy 6cm, takiej samej foremki jak do wykrawania tradycyjnych pierniczków. Foremkę lekko zwilżyć wodą i obsypać z wewnętrznej strony mielonymi orzechami.
  • Przygotować blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Bezpośrednio na papierze położyć foremkę i nakładać do niej łyżeczką ciasto – nakładałam do pełna, czyli ciasteczka miały grubość ok. 1 cm. Zdecydowanym ruchem podnieść foremkę do góry, ewentualnie popchnąć palcami jeśli ciasto nie chce łatwo odejść od foremki. Wyrównać brzegi ciasteczka. Po każdym pierniczku foremkę ponownie posypać mielonymi orzechami i powtórzyć z resztą ciasta. Z przepisu wyjdzie ok. 10 ciasteczek.
  • Piec około 10 minut, pierniczki będą miękkie i lekko złote od dołu. Zostawić na blaszce do ostudzenia (wtedy jeszcze trochę stwardnieją).
  • Smacznego!

uwagi

  • Podana liczba kalorii = 1 ciasteczko
  • Przechowywać ok. 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. – Jeśli nie macie kupnych mielonych migdałów i checie zmielić całe orzechy: można je zmielić w blenderze (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S). Lepiej nie mielić ich jednak bardzo drobno, jak na mąkę, tylko trochę grubiej – łatwiej jest wtedy formować ciastka i masa mniej się klei. Jeśli macie mąkę migdałową, możliwe, że trzeba jej będzie dodać więcej niż w przepisie.
  • Jeśli nie macie świeżych i miękkich daktyli, tylko takie bardziej twarde i suche – blender z nożykiem S może sobie z nimi nie poradzić (ale z miękkimi na pewno). Lepiej jest użyć ręcznego blendera (żyrafy) lub ewentualnie pociąć daktyle na mniejsze kawałki i zostawić do namoczenia w mleku, aż trochę zmiękną.
  • Pierniczki można oczywiście upiec także bez foremek, np. w formie kulek. Po prostu łyżką nakładać na blachę kulki i spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm.
  • Ciasteczka można również zjeść na surowo, dla starszych dzieci i dorosłych można zrobić ‚trufle’ – uformować kulki i obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie, lub zrobić ‚cake pops’, czyli tak jak wyżej + nadziać kulki na patyczek i ewentualnie posypać np. wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Nutrition

Calories: 157kcal
danie deser, przekąska
kuchnia międzynarodowa
Keyword banany, daktyle, dla dzieci, miękkie pierniczki, pierniczki, przyprawa do piernika

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz