ciastka/ Deser/ OKAZJA/ Wigilia i Święta

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

25 stycznia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 4 czerwca 2020 przez Aleksandra

Miękkie 5-składnikowe pierniczki dla dzieci z samych zdrowych składników. Idealne dla bardzo małych dzieci!

Robiłam je z myślą o mojej 7-miesięcznej córce, więc ciasteczka są bardzo miękkie. Bezzębne dziecko spokojnie sobie z nimi poradzi, trzeba jednak uważać, żeby 'odgryzało’ tylko malutkie kawałeczki.

miękkie pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru w kształcie serca na białym talerzu

Ciasteczka są naprawdę pyszne, bedą smakować również starszym dzieciom (moja córka ma obecnie prawie 2 lata i nadal je lubi) jak i dorosłym. Są naprawdę bardzo słodkie – dzięki dodatkowi banana i daktyli, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Przygotowanie jest bardzo proste – trzeba tylko zmiksować wszystkie składniki blenderem, uformować ciasteczka i je upiec.

Tak naprawdę pieczenie ciastek nie jest konieczne, bardzo dobrze smakują również 'na surowo’, jednak są dosyć miękkie i nie trzymają kształtu. Piekę je po to, żeby miały ładną formę (np. serduszek, jak poniżej) oraz można je było zabrać ze sobą i podać dziecku taką zdrową przekąskę np. na spacerze.

Jeśli chcecie zjeść ciasteczka na surowo to można np.:

– zrobić 'trufle’: uformować kulki i obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie

– ’cake pops’ – tak jak wyżej + nadziać kulki na patyczki i posypac, np. wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Te dwa warianty polecałabym dla starszych dzieci / dorosłych.

Po okresie świątecznym można zamienić przyprawę do piernika na np. ekstrakt z wanilli, można użyć tylko cynamonu (odrobinę) lub nie używać żadnej przyprawy.

Moje inne przepisy przygotowane specjalnie dla maluchów: spaghetti bolognese dla małych dzieci oraz kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci.

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

Miękkie 5-składnikowe pierniczki z samych zdrowych składników. Idealnie dla małych dzieci.
heart-shaped soft gingerbread cookies for babies on a white plate, baby hands reaching for cookie
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 10 pierniczków
kalorie 157kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 200 g mielonych migdałów plus odrobina więcej do podsypywania foremki
  • 13 daktyli 100g
  • 1 banan 100g
  • 5 łyżek mleka lub wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, gaz 4, opcja góra-dół.
  • W pojemniku blendera (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S) lub za pomocą ręcznego blendera (żyrafy) zmielić dokładnie banana, daktyle (bez pestek), mleko i przyprawę do piernika.
  • Dodać mielone migdały, wymieszać, aż wszystkie składniki będą połączone.
  • Przygotować foremkę do ciastek – użyłam serca o średnicy 6cm, takiej samej foremki jak do wykrawania tradycyjnych pierniczków. Foremkę lekko zwilżyć wodą i obsypać z wewnętrznej strony mielonymi orzechami.
  • Przygotować blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Bezpośrednio na papierze położyć foremkę i nakładać do niej łyżeczką ciasto – nakładałam do pełna, czyli ciasteczka miały grubość ok. 1 cm. Zdecydowanym ruchem podnieść foremkę do góry, ewentualnie popchnąć palcami jeśli ciasto nie chce łatwo odejść od foremki. Wyrównać brzegi ciasteczka. Po każdym pierniczku foremkę ponownie posypać mielonymi orzechami i powtórzyć z resztą ciasta. Z przepisu wyjdzie ok. 10 ciasteczek.
  • Piec około 10 minut, pierniczki będą miękkie i lekko złote od dołu. Zostawić na blaszce do ostudzenia (wtedy jeszcze trochę stwardnieją).
  • Smacznego!

uwagi

  • Podana liczba kalorii = 1 ciasteczko
  • Przechowywać ok. 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. – Jeśli nie macie kupnych mielonych migdałów i checie zmielić całe orzechy: można je zmielić w blenderze (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S). Lepiej nie mielić ich jednak bardzo drobno, jak na mąkę, tylko trochę grubiej – łatwiej jest wtedy formować ciastka i masa mniej się klei. Jeśli macie mąkę migdałową, możliwe, że trzeba jej będzie dodać więcej niż w przepisie.
  • Jeśli nie macie świeżych i miękkich daktyli, tylko takie bardziej twarde i suche – blender z nożykiem S może sobie z nimi nie poradzić (ale z miękkimi na pewno). Lepiej jest użyć ręcznego blendera (żyrafy) lub ewentualnie pociąć daktyle na mniejsze kawałki i zostawić do namoczenia w mleku, aż trochę zmiękną.
  • Pierniczki można oczywiście upiec także bez foremek, np. w formie kulek. Po prostu łyżką nakładać na blachę kulki i spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm.
  • Ciasteczka można również zjeść na surowo, dla starszych dzieci i dorosłych można zrobić 'trufle’ – uformować kulki i obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie, lub zrobić 'cake pops’, czyli tak jak wyżej + nadziać kulki na patyczek i ewentualnie posypać np. wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Rodzaj deser, przekąska
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here