makaron/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza/ wszystkie przepisy na obiad

Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą

12 grudnia 2018 | Last Updated: 21 marca 2019

Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą
Pyszny i prosty obiad, gotowy w 25 minut. Chyba nie da się zrobić prostszego sosu niż z sera gorgonzola, wystarczy po prostu roztopić ser – kremowy sos gotowy. Żeby nie było tylko serowo i nudno dodaję szpinak i sok z cytryny, który ożywia całość. Podaję ze smażoną rybą i makaronem. Mam na stronie również podobny przepis na sos z gorgonzoli i orzechów włoskich, do niego również na pewno pasowałaby ryba.

Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą
Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą na talerzu

Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą

Pomysł na pyszny i prosty obiad, gotowy w 25 minut. Delikatna ryba z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, doprawionym sokiem z cytryny.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 665kcal
autor Aleksandra

składniki

ryba:

  • 2-3 małe kawałki ryby np. dorsz lub inna biała ryba, ok. 300-400g
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia, lub olej

sos:

  • 100 g sera gorgonzola dolce
  • 1 łyżka mleka
  • 125 g świeżego szpinaku może być też mrożony
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
  • odrobina skórki startej z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 100 g makaronu najlepiej jajecznego, np. tagliatelle

wykonanie

  • Nastawić wodę na makaron, gotować minutę krócej niż czas podany na opakowaniu (będzie się jeszcze chwilę dusił na patelni).
  • Rybę osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, dobrze doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące, delikatnie strzepać jej nadmiar.
  • Na dużej patelni rozgrzać na najwyższym ogniu masło klarowane (zwykłe masło się nie nadaje, bo się spali, można użyć oleju ale ryba będzie o wiele lepiej smakować smażona na maśle). Gdy tłuszcz będzie gorący dodać rybę. Smażyć ok. 4 minuty z jednej strony, aż ryba ładnie się zabrązowi, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Czas smażenia będzie zależał od grubości ryby, moje kawałki miały ok. 2 cm grubości. Trzeba uważać, żeby nie smażyć za długo ryby bo będzie twarda. Mięso ma zmienić swój kolor z przezroczystego na biały i wtedy jest gotowe. Rybę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • W czasie jak ryba się smaży opłukać szpinak i uciąć grubsze łodyżki.
  • Ogień pod patelnią zmniejszyć na minimalny, dodać gorgonzolę, łyżkę mleka, ugotowany makaron oraz szpinak. Mieszać wszystko około minutę, aż szpinak lekko zwiędnie, a ser się rozpuści i utworzy sos. W razie potrzeby można sos lekko rozcieńczyć mlekiem.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem i skórką z cytryny, podawać z rybą.
  • Smacznego!

Nutrition

Calories: 665kcal
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, włoska
Keyword makaron z gorgonzolą, makaron z rybą, makaron ze szpinakiem

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz