mięso/ OBIAD

Kotlety siekane z kurczaka – na 3 sposoby (serowe, włoskie, curry)

20 maja 2020 przez Aleksandra

Uwielbiamy kotlety siekane z kurczaka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Kotlety siekane można dowolnie przyprawić, mięso jest zawsze bardzo miękkie i delikatne. Jest naprawdę wiele sposobów na takie kotlety, ja mam dla Was aż 3 !! Kotlety siekane w stylu włoskim – doprawione bazylią, skórką z cytryny i suszonymi pomidorami (moje ulubione!), kotlety siekane z serem – bardziej neutralnie doprawione – ze szczypiorkiem i majonezem oraz kotlety siekane z przyprawą curry, papryką i pieczarkami. Wszystkie 3 są naprawdę przepyszne i jestem pewna, że Was też zachwycą!

Ilości składników i dokładny opis przygotowania wszystkich rodzajów kotletów znajduje się na samym końcu postu.

1. Kotlety siekane z kurczaka w stylu włoskim

Doprawione świeżą bazylią, parmezanem, suszonymi pomidorami i skórką z cytryny. Są pełne smaku i takie aromatyczne! Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam!

Jeśli nie macie świeżej bazylii możecie dodać łyżeczkę suszonej lub garść świeżego, pociętego szpinaku.

kotlety siekane z kurczaka w stylu włoskim na białym talerzu z listkami bazylii

Jak je zrobić:

składniki i etapy przygotowania kotletów siekanych z kurczaka przyprawionych w stylu włoskim
  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurczaka siekamy na małe kawałki, drobno siekamy bazylię i suszone pomidory, skórkę z cytryny i parmezan ścieramy na tarce.
  2. Mieszamy wszystkie składniki w misce razem z jajkiem i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.

2. Serowe kotlety siekane:

Te kotlety są bardziej neutralnie doprawione, ale nie mniej pyszne. Tutaj kurczak wymieszany jest z żółtym serem, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami.

serowe kotlety siekane z kurczaka na desce do krojenia, obok szczypiorek i kawałki cytryny

Jak je zrobić:

składniki i etapy przygotowania serowych kotletów siekanych z kurczaka
  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kroimy kurczaka w małą kostkę, drobno tniemy szczypiorek, ścieramy ser na tarce.
  2. Mieszamy wszystkie składniki razem z jajkiem, mąką i przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.

3. Kotlety siekane z przyprawą curry, papryką i pieczarkami

Smak tych kotletów jest pyszny i wyrazisty, trudno się od nich oderwać! Najbardziej lubię je podać z ziemniakami, brokułami oraz mizerią z ogórka.

Sałatka z ogórka: wymieszać 1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w plasterki z 2 łyżkami jogurtu, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem.

kotlety siekane z kurczaka z przyprawą curry, grzybami i papryką podane z ziemniakami i brokułami na niebieskim talerzu

Jak je zrobić:

składniki i etapy przygotowania kotletów siekanych z kurczaka z przyprawą curry
  1. Przygotować wszystkie składniki: Kroimy kurczaka w małą kostkę, paprykę i pieczarki w bardzo drobną kostkę.
  2. Mieszamy wszystkie składniki razem z jajkiem, mąką i przyprawą curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.

Z czym można podać kotlety siekane z kurczaka:

  • Ja najbardziej lubię te kotlety podać na obiad, np. z ziemniakami (np. puree), do tego jakieś warzywa (np. brokuły na parze) i prosta surówka, np. ogórki z jogurtem i czosnkiem.
  • Można je również podać jako przekąskę, nawet na zimno, z jakimś dipem. Świetnie pasowałby np. ten dip z jogurtem i ziołami z tego przepisu: pieczony pstrąg.

Przechowywanie / jak odgrzać:

  • Te kotlety świetnie nadają się do odgrzewania, może nie będą tak idealnie chrupiące jak świeżo po smażeniu ale wciąż będą bardzo, bardzo dobre. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, na średnim ogniu, bez oleju albo z małą ilością tłuszczu, z dwóch stron, aż będą ciepłe.
  • Można je również podgrzać na parze. Ja lubię tą metodę, którą używam do gotowania pampuchów, czyli stawiam ochrone przed pryskaniem nad garnkiem z gotującą się wodą, na niej kładę kotlety i przykrywam drugim garnkiem. Po 1-2 minutach kotlety powinny być ciepłe.
  • Kotlety można również podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 5-10 minut, aż kotlety będą ciepłe.

Ogólne zasady smażenia tego typu kotletów:

  • Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane. Jeśli nie będą to kotlety będą chłonąć tłuszcz, przywierać do patelni i po prostu będą niesmaczne.
  • Ile oleju dodać na patelnię: ja dodaję ok. 2-3 łyżki, czyli olej sięga do ok. 1/4 wysokości kotletów. Nie lubię dodawać więcej oleju, ale jeśli dodacie więcej to kotlety będą bardziej chrupiące.
  • Kotlety nakładamy w odstępach – łatwiej jest je przewracać na drugą stronę.
  • Smażymy na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Jeśli ogień będzie za wysoki kotlety zabrązowią się szybko ale w środku będą jeszcze surowe. To wszystko zależy też od rodzaju palnika i patelni, np. kuchnia gazowa szybciej się nagrzeje, elektryczna wolniej. Patelnia z grubym dnem będzie wolniej smażyć kotlety, patelnia z cienkim dnem dość szybko co sprawi, że mogą się zbyt szybko przypalić.
  • Jakiej patelni użyć: do kotletów z curry może być jakakolwiek, do włoskich i serowych lepiej użyć z nieprzywieralną powłoką. Mają one w składzie ser co powoduje że są trochę bardziej podatne na rozwalanie podczas przewracania bo ciepły ser jest niestabilny (zastygnie w czasie jak kotlety zdjęte z patelni będą stygnąć).
  • Kiedy przerwócić kotlety na drugą stronę: ważne jest smażyć kotlety długo na pierwszej stronie i krótko na drugiej. Nie można przewracać ich zbyt szybko bo mogą się rozwalić. Powinny być ładnie zabrązowione i dosyć stabilne wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy krótko tylko aż druga strona się zetnie.
  • Nie róbcie grubych kotletów – może być problem z usmażeniem ich na patelni, będą już ładnie zabrązowione na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli tak się zdarzy, zawsze można je włożyć do piekarnika, np. nagrzanego do 180 stopni i zostawić je tam dopóki nie będą ścięte w środku.
  • Ogólna zasada – jeśli jesteście początkujący i nie macie doświadczenia w smażeniu kotletów nie zostaje Wam nic innego jak ćwiczyć, wtedy na pewno dojdziecie do wprawy 🙂

Kotlety siekane z kurczaka – na 3 sposoby (serowe, włoskie, curry)

Przepyszne kotlety siekane z piersi kurczaka doprawione na 3 różne sposoby
SAVE THIS RECIPE
chicken fritters
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje (9 małych kotletów)
kalorie 859kcal
autor Aleksandra

składniki

kotlety siekane w stylu włoskim:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów około 6 sztuk
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • mała garść świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 50g
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

serowe kotlety siekane:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera 60g
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

kotlety siekane z przyprawą curry:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1/3 dużej czerwonej papryki 50g
  • 100 g pieczarek 5 małych lub 2 bardzo dużych
  • 3,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

wykonanie

Przygotować wszystkie składniki:

  • Na kotlety w stylu włoskim: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, bazylię i suszone pomidory posiekać bardzo drobno, cytrynę i parmezan zetrzeń na małych oczkach tarki.
  • Na serowe kotlety: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, szczypiorek drobno posiekać, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Na kotlety z przyprawą curry: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, paprykę pokroić w małą ½ cm kostkę, grzyby drobno posiekać..

Instrukcje dla wszystkich rodzajów kotletów:

  • W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki: przygotowane składniki (jak wyżej) z jajkiem, mąką i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażymy kotlety: rozgrzać olej na patelni, powinna być dobrze nagrzana. Nabieramy po czubatej łyżcej masy na 1 kotlety, nakładamy na patelnię, spłaszczamy i formujemy kotlety o grubości ok. 1 cm. Kotlety smażymy partiami. Smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty z jednej strony lub aż kotlet będzie złocisty, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minutę, aż kotlet będzie ścięty i złocisty z obu stron.
  • Przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Z czym można podać kotlety siekane z kurczaka:
    • Ja najbardziej lubię te kotlety podać na obiad, np. z ziemniakami (np. puree), do tego jakieś warzywa (np. brokuły na parze) i prosta surówka, np. ogórki z jogurtem i czosnkiem.
    • Można je również podać jako przekąskę, nawet na zimno, z jakimś dipem. Świetnie pasowałby np. dip z jogurtem, kwaśną śmietaną, ziołami i czosnkiem.
  • Przechowywanie / jak odgrzać:
    • Te kotlety świetnie nadają się do odgrzewania, może nie będą tak idealnie chrupiące jak świeżo po smażeniu ale wciąż będą bardzo, bardzo dobre. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, na średnim ogniu, bez oleju albo z małą ilością tłuszczu, z dwóch stron, aż będą ciepłe.
    • Można je również podgrzać na parze. Ja lubię tą metodę, którą używam do gotowania pampuchów, czyli stawiam ochrone przed pryskaniem nad garnkiem z gotującą się wodą, na niej kładę kotlety i przykrywam drugim garnkiem. Po 1-2 minutach kotlety powinny być ciepłe.
    • Kotlety można również podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 5-10 minut, aż kotlety będą ciepłe.
  • Ogólne zasady smażenia tego typu kotletów:
    • Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane. Jeśli nie będą to kotlety będą chłonąć tłuszcz, przywierać do patelni i po prostu będą niesmaczne.
    • Ile oleju dodać na patelnię: ja dodaję ok. 2-3 łyżki, czyli olej sięga do ok. 1/4 wysokości kotletów. Nie lubię dodawać więcej oleju, ale jeśli dodacie więcej to kotlety będą bardziej chrupiące.
    • Kotlety nakładamy w odstępach – łatwiej jest je przewracać na drugą stronę.
    • Smażymy na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Jeśli ogień będzie za wysoki kotlety zabrązowią się szybko ale w środku będą jeszcze surowe. To wszystko zależy też od rodzaju palnika i patelni, np. kuchnia gazowa szybciej się nagrzeje, elektryczna wolniej. Patelnia z grubym dnem będzie wolniej smażyć kotlety, patelnia z cienkim dnem dość szybko co sprawi, że mogą się zbyt szybko przypalić.
    • Jakiej patelni użyć: do kotletów z curry może być jakakolwiek, do włoskich i serowych lepiej użyć z nieprzywieralną powłoką. Mają one w składzie ser co powoduje że są trochę bardziej podatne na rozwalanie podczas przewracania bo ciepły ser jest niestabilny (zastygnie w czasie jak kotlety zdjęte z patelni będą stygnąć).
    • Kiedy przerwócić kotlety na drugą stronę: ważne jest smażyć kotlety długo na pierwszej stronie i krótko na drugiej. Nie można przewracać ich zbyt szybko bo mogą się rozwalić. Powinny być ładnie zabrązowione i dosyć stabilne wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy krótko tylko aż druga strona się zetnie.
    • Nie róbcie grubych kotletów – może być problem z usmażeniem ich na patelni, będą już ładnie zabrązowione na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli tak się zdarzy, zawsze można je włożyć do piekarnika, np. nagrzanego do 180 stopni i zostawić je tam dopóki nie będą ścięte w środku.
  • Kalorie: na cały przepis (9 małych kotletów): kotlety w stylu włoskim (1009 kcal), kotlety serowe (1078), z curry (859). To są tylko szacunkowe obliczenia!
danie danie główne, obiad, przystawka
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Ania
    18 maja 2021 o 13:10

    5 stars
    Fajny. Dziś u mnie na obiad takie kotleciki na sposób włoski

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      18 maja 2021 o 13:16

      🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here