amerykańska/ jajka na śniadanie/ meksykańska i tex-mex/ Śniadanie/ śniadanie słone

Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)

17 maja 2020 przez Aleksandra

Ten przepis to nasz ostatni śniadaniowy HIT. Śniadaniowe tacos to po prostu tortille wypełnione jajecznicą z dodatkiem kiełbaski chorizo i podane z pico de gallo, czyli meksykańską salsą ze świeżych pomidorów. To przepyszne śniadanie jedliśmy podczas naszych wakacji w Key West na Florydzie i oprócz wspaniałych wspomnień przyniosło nam energię na cały dzień. Bardzo polecamy !!

śniadaniowe tacos - z jajecznicą i chorizo z pico de gallo w małej misce

Składniki:

Kiełbaskę chorizo można zamienić na inną Waszą ulubioną kiełbaskę, ale weźcie pod uwagę, że jajecznica będzie trochę inaczej smakować. Kiełbasa chorizo to hiszpańska / meksykańska wieprzowa kiełbasa i jest ona rewelacyjnie przyprawiona i aromatyczna, więc trudno będzie podrobić jej smak.

Jeśli chcecie trochę przyspieszyć przygotowanie tego śniadania można zamiast pico de gallo użyć gotowej meksykańskiej salsy pomidorowej ze sklepu, albo po prostu pokroić pomidory i podać obok. Same tacos bez żadnego świeżego dodatku były by zbyt ciężkie.

Świetnie pasowałoby również awokado.

Tradycyjnie w skład pico de gallo wchodzi również ostra papryczka jalapeno. Ja do mojej salsy jej nie dodałam bo moje dziecko nie lubi ostrych smaków. Jeśli chcecie możecie dodać 1 małą papryczkę, bez pestek i białych membran ze środka lub nawet marynowane papryczki jalapeno ze słoika.

Ważne jest żeby użyć dojrzałych pomidorów, które są raczej mięsiste i mało wodniste. Jeśli jeszcze nie ma sezonu na takie pomidory to można oczywiście użyć jakichkolwiek, jakie macie pod ręką, ale trzeba dobrze odcisnąć z nich wodę, żeby salsa nie była za wodnista.

składniki na tacos z jajecznicą i chorizo oraz pico de gallo

Jak zrobić tacos krok po kroku:

ZACZYNAMY OD PICO DE GALLO (to meksykańska salsa ze świeżych, nie gotowanych składników, w skład której pomidory, cebula, kolendra, sok z limonki, ostre papryczki oraz sól i pieprz).

składniki na pico de gallo w białej misce

Pomidory kroimy w kostkę, odsączamy od soku i pestek. Mieszamy z pokrojoną cebulą i kolendrą, doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.

NASTĘPNIE, ROBIMY JAJECZNICĘ Z CHORIZO:

kiełbaska chorizo podsmażana na patelni
  1. Kiełbaskę choriyo drobno kroimy i kładziemy na zimnej patelni.
  2. Podgrzewamy chorizo aż będzie zabrązowione, chrupiące i wytopi się z niej tłuszcz.
roztrzepane jajka w białej misce, usmażona kiełbaska chorizo na ręczniku papierowym

3. W międzyczasie ubijamy jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Odsączamy chorizo na ręcznikach papierowych (tłuszcz można również odsączyć na sitku i dodać do innych potraw).

jajecznica z podsmażoną kiełbaską chorizo na patelni

6. Smażymy jajka, jak będą w połowie ścięte dodajemy usmażone i odsączone chorizo.

7. Mieszamy i smażymy aż jajecznica będzie ścięta.

SKŁADAMY TACOS:

Podsmażamy tortille na suchej lub lekko wysmarowanej olejem patelni aż będą ciepłe.

Nakładamy jajecznicę do tortilli, posypujemy serem. Podajemy z pico de gallo.

Smacznego!

duży biały talerz z 4 tacos z jajecznica i chorizo, 2 małe miseczki z pico de gallo

Inne dania z wykorzystaniem tortilli:

Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)

Śniadaniowe tacos to po prostu tortille wypełnione jajecznicą z dodatkiem kiełbaski chorizo i podane z pico de gallo, czyli meksykańską salsą ze świeżych pomidorów.
SAVE THIS RECIPE
breakfast tacos
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 819kcal
autor Aleksandra

składniki

tacos:

  • 4 małe tortille 20 cm
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 6 dużych jajek
  • 1/4 szklanki mleka 60ml
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki tartego żółtego sera użyłam sera cheddar

pico de gallo:

  • 450 g pomidorów
  • 1/2 małej cebuli biała lub czerwona
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Zaczynamy od pico de gallo:

  • Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Odcisnąć je w rękach z nadmiaru soku i pestek, dodać do miski.
  • Drobno posiekać kolendrę i cebulę, dodać do pomidorów.
  • Doprawić sokiem z limonki do smaku (limonki różnią się swoją kwasowością), oraz solą i pieprzem. Odstawić.

Robimy jajecznicę z chorizo:

  • Pokroić chorizo na małe kawałki i dodać na suchą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż tłuszcz wytopi się z kiełbaski, a samo mięso będzie lekko zabrązowione i chrupiące. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym zostawiając ok. łyżeczkę tłuszczu.
  • W międzyczasie ubijamy jajka mikserem lub trzepaczką z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodaejmy jajka na patelnię i smażymy. Jak już będą w połowie ścięte, dodajemy odsączoną chorizo na patelnię, smażymy aż jajecznica będzie ścięta lub prawie ścięta / lekko wilgotna (zależnie od upodobań).
  • Przekładamy jajka od razu na talerz, będą zbyt suche jeśli zostawicie je na patelni.

Składamy całość:

  • Patelnię wyczyścić ręcznikami papierowymi i podsmażyć na niej tortille, z obydwu stron, aż będą ciepłe i lekko zabrązowione (można na sucho lub z niewielką ilością tłuszczu).
  • Wypełniamy tortille jajecznicą i posypujemy serem.
  • Podajemy z pico de gallo.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kiełbaskę chorizo można zamienić na inną Waszą ulubioną kiełbaskę, ale weźcie pod uwagę, że jajecznica będzie trochę inaczej smakować. Kiełbasa chorizo to hiszpańska / meksykańska wieprzowa kiełbasa i jest ona rewelacyjnie przyprawiona i aromatyczna, więc trudno będzie podrobić jej smak.
  • Jeśli chcecie trochę przyspieszyć przygotowanie tego śniadania można zamiast pico de gallo użyć gotowej meksykańskiej salsy pomidorowej ze sklepu, albo po prostu pokroić pomidory i podać obok. Same tacos bez żadnego świeżego dodatku były by zbyt ciężkie.
  • Świetnie pasowałoby również awokado.
  • Tradycyjnie w skład pico de gallo wchodzi również ostra papryczka jalapeno. Ja do mojej salsy jej nie dodałam bo moje dziecko nie lubi ostrych smaków. Jeśli chcecie możecie dodać 1 małą papryczkę, bez pestek i białych membran ze środka lub nawet marynowane papryczki jalapeno ze słoika.
  • Ważne jest żeby użyć dojrzałych pomidorów, które są raczej mięsiste i mało wodniste. Jeśli jeszcze nie ma sezonu na takie pomidory to można oczywiście użyć jakichkolwiek, jakie macie pod ręką, ale trzeba dobrze odcisnąć z nich wodę, żeby salsa nie była za wodnista.
  • Pozostały sok z pomidorów można użyć do innych dań lub nawet zamrozić.
  • Tłuszcz wytopiony z chorizo można odsączyć na sitku i dodawać do różnych dań (jest bardzo aromatyczny), np. podsmażyć na nim ziemniaki.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia! Danie będzie miało prawdopodobnie mniej kalorii niż podane, bo część tłuszczu który wytopił się z chorizo nie dodajemy już do jajecznicy, ale niestety nie wiedziałam jak to obliczyć. Kalorie są obliczane za pomocą darmowego kalkulatora internetowego.
danie śniadanie
kuchnia amerykańska, inspirowana kuchnią meksykańską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here