Łosoś w sosie koperkowym to jeden z moich ulubionych przepisów na łososia. Wszystko przyrządzamy szybko na jednej patelni w ok. 30 minut! Sos jest przepyszny, kremowy, pełny smaku.

Składniki:
Do przygotowania łososia potrzebujecie:
- filetów z łososia – można użyć bez skóry lub ze skórą. Jeśli nie chcecie jeść skóry możecie ją wyciąć przez smażeniem lub po (po smażniu łatwiej jest nią odciąć
 - soli i pieprzu – sos jest na tyle aromatyczny, że łosoś nie potrzebuje więcej przypraw, rybę przyprawiamy solą zaraz przed smażeniem żeby nie puściła wody i łatwiej się smażyła
 - mąki – opcjonalnie, ale obtoczenie łososia w mące powoduje, że jest bardziej chrupiący z zewnątrz i bardziej soczysty w środku
 - olej do smażenia lub masło klarowane
 
Do przygotowania sosu koperkowego potrzebujecie:
- koperku – może być mrożony, nie polecam użyć suszonego
 - śmietana i mleko – można użyć tylko śmietany
 - masło
 - czosnek – można użyć suszonego ale świeży lepiej smakuje
 - bulion – warzywny / z kurczaka lub woda
 - mąka – zagęszcza sos
 - sok z cytryny i musztarda – tylko mała ilość ale sprawiają, że sos smakuje wyjątkowo!
 

Łosoś w sosie koperkowym krok po kroku:

Zaczynamy od smażenia łososia:
- Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
 - Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
 

Would you like to save this?
Następnie na tej samej patelni przygotowujemy sos koperkowy:
3. Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.
4. Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
5. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!
Sos koperkowy z łososiem można łatwo podgrzać na następny dzień.

Jak podawać:
- Ja najbardziej lubię to danie z ziemniakami i fasolką szparagową, jak na zdjęciach.
 - Sprawdzi się również ryż lub makaron orzo.
 - Brokuły / szparagi, puree z ziemniaków.
 
Inne szybkie przepisy na obiad:
- Szybkie spaghetti z mięsem i sosem ze świeżych pomidorów
 - Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
 - Makaron z cukinią i kurczakiem
 - Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)
 - Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto
 - Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami
 
Łosoś w sosie koperkowym
składniki
łosoś:
- 4 filety z łososia ok. 600g
 - sól i pieprz
 - 2 łyżki mąki
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 
sos koperkowy:
- 2 łyżki masła
 - 1 łyżka mąki
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego, 250ml
 - 3/4 szklanki śmietany 30-36%
 - 1/4 szklanki mleka
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
 - mały pęczek koperku drobno posiekany
 - sól i pieprz
 
Would you like to save this?
wykonanie
- Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
 - Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
 - Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.
 - Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
 - Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.
 - Smacznego!
 
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

 
 
 
 
2 komentarze
Kamila
10 kwietnia 2021 o 15:28Zrobiłam! Pyszne! Nawet moja 3latka która mało co je się zajadała a to najlepsza rekomendacja;)
Aleksandra
10 kwietnia 2021 o 16:33ciesze sie, dziekuje za komentarz!