amerykańska/ ciasta/ Deser/ Impreza

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

19 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 25 września 2019

Brownie to ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i zbite, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Musicie koniecznie spróbować tej kombinacji smaków – solone i prażone fistaszki i śliwki. My oszaleliśmy na jego punkcie! Sól z orzeszków podkręca słodkość ciasta, lekko kwaśne śliwki sprawiają, że ciasto jest lżejsze.

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Parę uwag:

  • Brownie jest ultraszybkie i proste do zrobienia, nie ma chyba prostszego i szybszego ciasta.
  • Ciasto upieczemy szybko, ale po upieczeniu dobrze jest się uzbroić w cierpliwość. Ważne jest żeby kroić brownie dopiero jak zupełnie wystygnie, zajmie to ok. 1-2 godziny. Wcześniej może być za płynne.
  • Świetnie smakuje na drugi dzień.
  • Najlepiej smakuje w tempetaturze pokojowej, lub lekko ciepłe.
  • Poza sezonem śliwki i orzeszki można pominąć.
  • Jako, że czekolada i kakao to główne składniki odpowiadające za smak ciasta, ważne żeby były dobrej jakości.
Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Inne czekoladowe desery:

Zobacz jak zrobić brownie:

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe.
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 45 min
całkowity czas 50 min
porcje 9 porcji
kalorie 506kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 225 g gorzkiej czekolady połamana na mniejsze kawałki
  • 200 g masła pocięte na kostkę
  • 250 g białego cukru zwykłego, nie drobnego
  • 3 duże jajka
  • 30 g kakao 5 łyżek
  • 90 g mąki
  • 170 g śliwek 6 średnich, okrągłych, raczej twardych
  • 75 g orzeszków ziemnych solonych i prażonych, ok. 1/2 szklanki, z grubsza pokrojone

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 160 stopni / gaz 3, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
  • Przygotować kwadratową foremkę o wymiarach dna 21×21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, czyli: położyć miskę (szklaną lub metalową) nad garnkiem z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody. Do miski włożyć masło i czekoladę, garnek ściągnąć z ognia (miska jest wciąż na garnku, gorąca para wystarczy do rozpuszczenia masła i czekolady), mieszać aż się rozpuszczą.
  • Zdjąć miskę z garnka, odczekać około 5 minut, aż mieszanina trochę się ochłodzi (ale wciąż będzie ciepła), dodać cukier, wymieszać.
  • Dodać jajka, bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką.
  • Dodać przesiane przez sitko mąkę i kakao oraz orzeszki, krótko wymieszać.
  • Wlać masę do foremki, wyrównać.
  • Na wierzchu położyć połówki śliwek.
  • Piec około 45-50 minut, aż środek ciasta przy potrząsaniu foremką prawie w ogóle się ruszał, ale patyczek włożony do środka ciasta będzie lekko oblepiony ciastem (nie pieczemy do suchego patyczka), ciasto będzie się jeszcze trochę piec po wyjęciu z piekarnika.
  • Kroić po całkowitym ostygnięciu (po około 1-2 godzinach).
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword brownie, brownie fistaszkowe, brownie ze śliwkami

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Malwina
    19 listopada 2017 o 11:40

    Uwielbiam brownie, w takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 o 12:21

      zachęcam do spróbowania, jest przepyszne! 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    19 listopada 2017 o 11:05

    Czy myślisz, ze pasowayby do tego śliwki suszone, dodane razem z orzeszkami do masy? Zastanawiam się nad takim Świątecznym twistem

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 o 12:21

      zdecydowanie 🙂 może nawet z odrobiną przyprawy do piernika, żeby było już całkiem świątecznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Ocena przepisu





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.