amerykańska/ ciasta/ Deser/ Impreza/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

19 listopada 2017 (Last Updated: 26 grudnia 2018)

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i krówkowate w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Musicie koniecznie spróbować tej kombinacji smaków – solone i prażone fistaszki i śliwki. My oszaleliśmy na jego punkcie! Sól z orzeszków podkręca słodkość ciasta, lekko kwaśne śliwki sprawiają, że ciasto jest lżejsze.

Brownie jest też ultraszybkie i proste do zrobienia, nie ma chyba prostszego i szybszego ciasta. Ciasto upieczemy szybko, ale po upieczeniu dobrze jest się uzbroić w cierpliwość. Ważne jest żeby kroić brownie dopiero jak zupełnie wystygnie (około 2 godziny po wyjęciu z piekarnika), będzie oczywiście pyszne ale kruche, może się trochę rozwalać. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak czekolada i masło całkowicie zastygną i smaki się przegryzą. Czekanie naprawdę się opłaca! Ja wkładam brownie na noc do lodówki, a przed jedzeniem ocieplam do temperatury pokojowej.

Jako, że czekolada i kakao to główne składniki odpowiadające za smak ciasta, ważne żeby były dobrej jakości.

brownie fistaszkowe ze śliwkami brownie with peanuts and plums brownie mit erdnüsse und zwetschken

brownie fistaszkowe ze śliwkami brownie with peanuts and plums brownie mit erdnüsse und zwetschken

brownie fistaszkowe ze śliwkami brownie with peanuts and plums brownie mit erdnüsse und zwetschken
Print
0 from 0 votes

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 35 minutes
całkowity czas 50 minutes
porcje 9 porcji

składniki

  • 220 g gorzkiej czekolady połamana na mniejsze kawałki
  • 200 g masła pocięte na kostkę
  • 220 g białego cukru zwykłego, nie drobnego
  • 3 duże jajka
  • 30 g kakao 4 łyżki
  • 50 g mąki
  • 170 g śliwek 6 średnich, okrągłych, można dać trochę więcej, np. 8 sztuk
  • 75 g orzeszków ziemnych solonych i prażonych, ok. 1/2 szklanki, z grubsza pokrojone

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 160 stopni.
  • Przygotować kwadratową foremkę o wymiarach dna 21x21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, czyli: położyć miskę (szklaną lub metalową) nad garnkiem z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody. Do miski włożyć masło i czekoladę, garnek ściągnąć z ognia (miska jest wciąż na garnku, gorąca para wystarczy do rozpuszczenia masła i czekolady), mieszać aż się rozpuszczą.
  • Zdjąć miskę z garnka, odczekać około 5 minut, aż mieszanina trochę się ochłodzi (ale wciąż będzie ciepła), dodać cukier, wymieszać.
  • Dodać jajka, bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką.
  • Dodać przesiane przez sitko mąkę i kakao oraz orzeszki, krótko wymieszać.
  • Wlać masę do foremki, wyrównać.
  • Na wierzchu położyć połówki śliwek.
  • Piec około 35-40 min, aż środek ciasta przy potrząsaniu foremką prawie w ogóle nie będzie się ruszał, ale patyczek włożony do środka ciasta będzie oblepiony (nie pieczemy do suchego patyczka), ciasto będzie się jeszcze trochę piec po wyjęciu z piekarnika.
  • Kroić po całkowitym ostygnięciu (po około 2 godzinach), brownie jest najlepsze na drugi dzień, jak smaki się przegryzą i konsystencja będzie bardziej zwarta.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Ola
    19 listopada 2017 at 11:05

    Czy myślisz, ze pasowayby do tego śliwki suszone, dodane razem z orzeszkami do masy? Zastanawiam się nad takim Świątecznym twistem

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 at 12:21

      zdecydowanie 🙂 może nawet z odrobiną przyprawy do piernika, żeby było już całkiem świątecznie 🙂

  • Odpowiedz
    Malwina
    19 listopada 2017 at 11:40

    Uwielbiam brownie, w takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 at 12:21

      zachęcam do spróbowania, jest przepyszne! 🙂

    Dodaj komentarz