austriacka/ ciastka/ Deser/ Impreza/ OKAZJA/ polska/ Sylwester/ Wigilia i Święta

Pierniczki z dżemem śliwkowym oblane czekoladą

26 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 24 listopada 2019 przez Aleksandra

Dzisiaj mam dla Was przepis na urocze kwadratowe pierniczki, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane czekoladą. Pierniczki są od razu miękkie i nie twardnieją, można je zrobić od razu przed świętami.

lebkuchen

Do upieczenia tych pierniczków zainspirowały mnie niemieckie Lebkuchen, które kupiłam ostatnio w pobliskiej piekarni we Wiedniu. Lebkuchen to nic innego jak miękkie pierniczki, jest ich bardzo dużo rodzajów, a wiele z nich nie różni się smakiem od naszych polskich.

Obcięte brzegi piernika możecie wykorzystać do zrobienia staropolskiego piernikowego sosu szarego.

Pierniczki z dżemem śliwkowym oblane czekoladą

Pyszne niemieckie lebkuchen (pierniczki) w kształcie kostek, przełożone dżemem śliwkowym i oblane czekoladą
SAVE THIS RECIPE
lebkuchen
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 45 min
porcje 16 sztuk
kalorie 321kcal
autor Aleksandra

składniki

Garnek:

  • 40 g masła
  • 75 g miodu
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • 40 g mlecznej czekolady drobno pociętej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

Miska:

  • 90 g brązowego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 75 g mąki żytniej użyłam typ 960, może być też pszenna
  • 40 g mielonych migdałów mogą być ze skórką
  • 40 g mielonych orzechów laskowych mogą być ze skórką
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady 70%
  • 50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 225 g dżemu śliwkowego
  • do dekoracji: migdały, orzechy laskowe, skórka z pomarańczy, cukrowe kuleczki
  • patyczki do szaszłyków

wykonanie

Piernik:

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotować kwadratową foremkę o wymiarach 21×21 cm (mierzone po dnie, użyłam foremki do brownie), wysmarować ją lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W większym garnku roztopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać miód, skórkę z pomarańczy i drobno pociętą czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  • Dodawać jajka, pojedyczno, po każdym dodanym jajku dokładnie zmiksować.
  • W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę pszenną i żytnią przesiane przez sitko, cukier, orzechy, kakao, przyprawy, sodę, sól.
  • Dodać wymieszane suche składniki do tych mokrych w garnku, wymieszać delikatnie szpatułką, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • Wlać masę piernikową do foremki, wyrównać, lekko potrząsnąć foremką (żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza).
  • Piec 15-20 min – po 15 minutach sprawdzić czy ciasto już jest gotowe, lepiej piec trochę za krótko niż za długo, ciasto będzie jeszcze dochodziło w foremce, przepieczony piernik będzie suchy. Przy poruszaniu foremką środek ciasta ma się nie ruszać, drewniany patyczek wbity w środek ma być nieoblepiony ciastem.
  • Zostawić w foremce do ostygnięcia.

Przełożenie dżemem:

  • Obkroić brzegi piernika, tak żeby były równe. Teraz trzeba piernik przekroić na pół żeby go przełożyć dżemem – najprościej jest podzielić go na 4 części (wyjdą 4 kwadraty 9×9 cm) a potem te części długim i ostrym nożem z małymi ząbkami poziomo przekroić na pół.
  • Wszystkie kwadraty przełożyć dżemem (Dolny kawałek ciasta posmarować dżemem i przykryć gornym kawałkiem ciasta).
  • Pociąć kwadraty na kostkę, każdy kwadrat na 4 części – wyjdzie 16 kostek 4,5×4,5 cm.

Polewa:

  • Czekoladę pokroić bardzo drobno (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
  • 3/4 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli: położyć miskę (nie plastikową) nad garnkiem z gotującą się na malutkim ogniu wodą, miska ma nie dotykać powierzchni wody. Do miski włożyć pokrojoną czekoladę, poczekać kilka minut aż prawie całkowicie sie rozpuści, wymieszać, jak całkowicie się rozpuści zdjąć miskę z garnka.
  • Wsypać do miski z roztopioną czekoladą pozostałe 1/4 czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści i ochłodzi.

Dekorowanie pierniczków:

  • Teraz trzeba pierniczki oblać czekoladą. Każdą kostkę piernikową nadziewam na patyczek do szaszłyków i łyżką polewam czekoladą, aż są nią pokryte ze wszystkich stron. Odczekać chwilę aż nadmiar czekolady spłynie, stawiać na kratce lub na papierze do pieczenia, odstawić do zastygnięcia, najlepiej wstawić je do lodówki. Każdą kostkę świeżo polaną czekoladą dekorować wg uznania. Trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu, ok. 4-5 dni.
danie deser
kuchnia austriacka, międzynarodowa, niemiecka
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Ania
    27 listopada 2017 o 19:40

    Świąt jeszcze nie ma, ale tak super wyglądają, że już musiałam zrobić:) wyszły super!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      28 listopada 2017 o 06:55

      super! cieszę się 🙂

  • Odpowiedz
    Ervisha
    26 listopada 2017 o 10:56

    Świetny przpeis. Super że nie muszą leżakować 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here