małe desery/ Walentynki/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut

10 lutego 2019 | Last Updated: 21 marca 2019


Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut

Truskawki w czekoladzie to szybki i pyszny deser. Mimo, że zimowe truskawki nie są same w sobie tak pyszne jak te letnie, to w zestawieniu z czekoladą bardzo zyskują na smaku. To świetny pomysł na świętowanie Walentynek dla zapracowanych.

Truskawki w czekoladzie są banalnie proste w przygotowaniu, ale żeby wyszły perfekcyjnie trzeba:

– truskawki umyć i dokładnie osuszyć, inaczej czekolada nie będzie się na nich trzymać

– czekoladę trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), inaczej może się rozwarstwić

– do roztopionej czekolady dobrze jest dodać drobinę oleju roślinnego, dzięki czemu polewa czekoladowa będzie miększa i nie będzie się kruszyć, jak czekolada zastygnie.

Gdy wszystkie truskawki są już oblane czekoladą, przyszedł czas na dekorowanie. Tutaj możliwości jest dużo. Truskawek nie trzeba koniecznie dekorować, same w sobie, tylko oblane czekoladą są pyszne. Jeśli chcecie dekorować, to można zrobić paski z mlecznej lub białej czekolady, posypać truskawki tartą czekoladą, wiórkami kokosowymi, kolorową posypką czy posiekanymi orzechami. Do truskawek na zdjęciu wykorzystałam liofilizowane truskawki, połamane na mniejsze kawałki w malakserze. Pięknie wyglądają, a dodatkowo smakują intensywnie truskawkowo. Dla dzieci udekorowane truskawki można nadziać na patyczki od szaszłyków, będą się na pewno z takich ‘lizaków’ cieszyły.

Jeśli szukacie innych czekoladowych dań na specjalną okazję, spróbujcie również:

ciastko czekoladowe z płynnym środkiem (gotowe w ok. 20 minut!)

czekoladowe naleśniki z sosem malinowym

truskawki w czekoladzie
truskawki w czekoladzie
Print
5 from 1 vote

Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut

Pyszne truskawki oblane czekoladą. Pięknie wyglądający deser na specjalną okazję i nie tylko.
czas przygotowania 10 minutes
chłodzenie truskawek w lodówce 15 minutes
całkowity czas 10 minutes
porcje 2 porcje (po 7 truskawek)
kalorie 194kcal
autor Aleksandra

składniki

truskawki:

  • 14 truskawek
  • 50 g gorzkiej czekolady lub mlecznej albo białej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu, opcjonalnie

do dekoracji (opcjonalnie):

  • biała lub mleczna czekolada, wiórki kokosowe, posiekane oczechy, liofilizowane truskawki, kolorowa posypka

wykonanie

  • Truskawki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (inaczej czekolada może się truskawek nie trzymać). Szypułek nie odrywamy!
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: W średnim garnku zagotować wodę, gdy będzie się gotować zdjąć garnek z ognia i położyć na nim szklaną lub metalową miskę. Woda nie może dotykać miski. Do miski dodać czekoladę, olej i ekstrakt z wanilli (jeśli nie macie, można pominąć). Mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  • Trzymając truskawki za szypułki, zanurzać w płynnej czekoladzie. Gdy czekolady już jest mało można sobie pomagać łyżeczką. Trzymać truskawkę w górze, tak, żeby jak najwięcej czekolady spłynęło z powrotem do miski.
  • Truskawki odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dekorujemy truskawki: można je obsypać dowolnymi dodatkami, póki czekolada jest jeszcze niezastygnięta. Jeśli chcecie je ozdobić innym rodzajem czekolady to ta pierwsza warstwa czekolady nie może być płynna, najpierw musi zastygnąć w lodówce.
  • Odstawić do czasu, aż czekolada zastygnie. Żeby to przyspieszyć można włożyć tacę z truskawkami do lodówki na ok. 15 min. Podawać najlepiej w temperaturze pokojowej.

uwagi

  • Truskawki można przechować w lodówce przez kilka godzin, jednak im dłużej tam są, tym czekolada robi się bardziej matowa. Jeśli zamierzacie je trzymać przez kilka godzin w lodówce, po tym jak czekolada zastygnie przełóżcie je do szczelnie zamkniętych pojemników.
  • Przed podaniem warto zostawić truskawki na blacie, żeby ociepliły się to temperatury pokojowej, zupełnie zimne, prosto z lodówki, nie smakują zbyt dobrze. Wkładamy je do lodówki tylko po to, żeby czekolada szybciej zastygła.
  • Na zdjęciu truskawki są posypane kawałkami liofilizowanych truskawek, zmiksowałam je w małym pojemniku blendera w nożykiem w kształcie litery S. Można je również zetrzeć na tarce, ale nie polecam bardzo drobno (np. na tarce microplane), zbrylają się za bardzo i nie można ich posypać. Polecam bardzo je użyć, jeśli tylko możecie je znaleźć, bo wtedy deser smakuje podwójnie truskawkowo!
  • Truskawki w czekoladzie w formie lizaków – nabijcie je na patyczki do szaszłyków, w tej formie są najbardziej uwielbiane przez dzieci.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (7 truskawek).

Nutrition

Calories: 194kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword szybki deser z truskawkami, truskawki oblane czekoladą, truskawki w czekoladzie

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 Komentarz

  • Odpowiedz
    Jacool
    10 lutego 2019 w 17:10

    5 stars
    Przepis rewelacyjny – latem też spróbuje zrobić takie truskawki

  • Dodaj komentarz