ciasta/ Deser/ Impreza/ polska/ Sylwester/ Wielkanoc/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Babka czekoladowo-pomarańczowa

19 marca 2018 (Last Updated: 13 kwietnia 2019)

Pyszna babka czekoladowo-pomarańczowa, idealna na Wielkanoc, ale nie tylko. Intesywnie czekoladowa, z wyraźną nutą pomarańczowa. Jest bardzo wilgotna i puszysta, rozpływa się w ustach. Dla nas jest idealna, to jedno z moich ulubionych ciast, bardzo polecam!

Polecam również babkę migdałową z białą czekoladą!

lśniąca czekoladowa glazura babki czekoladowo-pomarańczowej
zbliżenie na przekrojoną część babki czekoladowo-pomarańczowej
Kawałek babki czekoladowo-pomarańczowej na talerzyku
Print Pin
5 from 1 vote

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Intesywnie czekoladowa babka, z wyraźną nutą pomarańczowa. Jest bardzo wilgotna i puszysta, rozpływa się w ustach. Dla nas jest idealna, to jedno z moich ulubionych ciast!
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 50 minutes
całkowity czas 1 hour 10 minutes
porcje 16 porcji
kalorie 355kcal
autor Aleksandra

składniki

babka:

  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • 220 g mąki
  • 35 g kakao niesłodzonego
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżki skórki startej z ekologicznych pomarańczy z 4 malutkich pomarańczy
  • 3 duże jajka

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka gładkiego dżemu pomarańczowego lub 1/4 szklanki soku pomarańczowego

wykonanie

  • Wszystkie składniki powiny mieć temperaturę pokojową! (szczególnie jajka i masło).
  • Przygotować foremkę na babkę z kominem o średnicy 21 cm, dokładnie natrzeć ją masłem.
  • Do małego garnka dodać śmietanę i sok z pomarańczy, doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki, poczekać 1 minutę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady, dodać likier pomarańczowy i ekstrakt z wanilli, wymieszać, odstawić.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać do innej miski, odstawić.
  • Piekarnik nastawić do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Do misy miksera dodać masło, na średnio-wysokich obrotach ubijać ok. 2-3 minuty, aż będzie lekko ubite i puszyste.
  • Dodać cukier i skórkę z pomarańczy, ubijać aż masa będzie jasna i puszysta, ok. 3 minuty.
  • Dodawać jajka, pojedynczo, kolejne jajko można dodać gdy poprzednie już dobrze połączyło się z masą, po dodaniu każdego jajka silikonową szpatułką zebrać masę ze ścian miski.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najniższy poziom, dodać 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować, dodać ½ mieszaniny czekoladowej, krótko zmiksować, dodać kolejne 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować, dodać pozostałe ½ mieszaniny czekoladowej, krótko zmiksować, na koniec dodać ostatnie 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować. Na koniec delikatnie wymieszać masę szpatułką silikonową (w przypadku robotów planetarnych dokładnie zebrać masę z dołu miski).
  • Masę przełożyć do przygotowanej foremki, przy czym przy środku foremki nakładać odrobinę mniej niż na bokach, lekko wstrząsnąć foremką, włożyć do piekarnika.
  • Piec ok. 50 minut, drewniany patyczek włożony w środek babki nie musi wyjść idealnie czysty, można babkę bardzo delikatnie niedopiec, będzie wtedy jeszcze bardziej wilgotna.
  • Foremkę położyć na kratce na 15 min, potem wyjąć babkę z foremki na kratkę i zostawić do ostudzenia. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
  • Przygotować polewę: Śmietanę wlać do małego garnka i doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną czekoladę, odczekać 1 minutę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, dodać dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać babkę polewą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/16 przepisu)
  • Jak przechowywać babkę czekoladowo-pomarańczową: w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 4-5 dni. Przez 3 dni będzie na pewno pyszna.
  • Jeśli chcecie użyć soku pomarańczowego zamiast dżemu do polewy: do małego garnuszka wlać sok pomarańczowy i gotować na średnio-małym ogniu, aż jego objętość zredukuje się do około 1 łyżeczki (ma to na celu wzmocnienie aromatu pomarańczowego). Dodać do roztopionej czekolady ze śmietaną.

Nutrition

Calories: 355kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword babka czekoladowa, babka czekoladowo-pomarańczowa

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    gosia
    6 maja 2018 at 14:44


    Robiłam na Wielkanoc, ale dopiero teraz mi się przypomniało żeby napisać ze wyszla pyszna, wilgotna, wszyscy byli zachwyceni 🙂 dalam dzem zarowno do ciasta jak i do polewy. Dziekujemy za przepis 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 at 15:55

      Lepiej późno niż wcale! Dziękuję za komentarz, oczywiście bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    Dodaj komentarz