ciasta/ Deser/ Impreza/ polska/ Sylwester/ Wielkanoc/ Wigilia i Święta

Babka czekoladowo-pomarańczowa

19 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 13 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Pyszna babka czekoladowo-pomarańczowa, idealna na Wielkanoc, ale nie tylko. Intesywnie czekoladowa, z wyraźną nutą pomarańczowa. Jest bardzo wilgotna i puszysta, rozpływa się w ustach. Dla nas jest idealna, to jedno z moich ulubionych ciast, bardzo polecam!

Polecam również babkę migdałową z białą czekoladą!

lśniąca czekoladowa glazura babki czekoladowo-pomarańczowej
zbliżenie na przekrojoną część babki czekoladowo-pomarańczowej
Kawałek babki czekoladowo-pomarańczowej na talerzyku

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Intesywnie czekoladowa babka, z wyraźną nutą pomarańczowa. Jest bardzo wilgotna i puszysta, rozpływa się w ustach. Dla nas jest idealna, to jedno z moich ulubionych ciast!
Pin This Recipe!
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 50 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 16 porcji
kalorie 355kcal
autor Aleksandra

składniki

babka:

  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • 220 g mąki
  • 35 g kakao niesłodzonego
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżki skórki startej z ekologicznych pomarańczy z 4 malutkich pomarańczy
  • 3 duże jajka

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka gładkiego dżemu pomarańczowego lub 1/4 szklanki soku pomarańczowego

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Wszystkie składniki powiny mieć temperaturę pokojową! (szczególnie jajka i masło).
  • Przygotować foremkę na babkę z kominem o średnicy 21 cm, dokładnie natrzeć ją masłem.
  • Do małego garnka dodać śmietanę i sok z pomarańczy, doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki, poczekać 1 minutę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady, dodać likier pomarańczowy i ekstrakt z wanilli, wymieszać, odstawić.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać do innej miski, odstawić.
  • Piekarnik nastawić do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Do misy miksera dodać masło, na średnio-wysokich obrotach ubijać ok. 2-3 minuty, aż będzie lekko ubite i puszyste.
  • Dodać cukier i skórkę z pomarańczy, ubijać aż masa będzie jasna i puszysta, ok. 3 minuty.
  • Dodawać jajka, pojedynczo, kolejne jajko można dodać gdy poprzednie już dobrze połączyło się z masą, po dodaniu każdego jajka silikonową szpatułką zebrać masę ze ścian miski.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najniższy poziom, dodać 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować, dodać ½ mieszaniny czekoladowej, krótko zmiksować, dodać kolejne 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować, dodać pozostałe ½ mieszaniny czekoladowej, krótko zmiksować, na koniec dodać ostatnie 1/3 mieszaniny mąki, krótko zmiksować. Na koniec delikatnie wymieszać masę szpatułką silikonową (w przypadku robotów planetarnych dokładnie zebrać masę z dołu miski).
  • Masę przełożyć do przygotowanej foremki, przy czym przy środku foremki nakładać odrobinę mniej niż na bokach, lekko wstrząsnąć foremką, włożyć do piekarnika.
  • Piec ok. 50 minut, drewniany patyczek włożony w środek babki nie musi wyjść idealnie czysty, można babkę bardzo delikatnie niedopiec, będzie wtedy jeszcze bardziej wilgotna.
  • Foremkę położyć na kratce na 15 min, potem wyjąć babkę z foremki na kratkę i zostawić do ostudzenia. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
  • Przygotować polewę: Śmietanę wlać do małego garnka i doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną czekoladę, odczekać 1 minutę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, dodać dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać babkę polewą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/16 przepisu)
  • Jak przechowywać babkę czekoladowo-pomarańczową: w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 4-5 dni. Przez 3 dni będzie na pewno pyszna.
  • Jeśli chcecie użyć soku pomarańczowego zamiast dżemu do polewy: do małego garnuszka wlać sok pomarańczowy i gotować na średnio-małym ogniu, aż jego objętość zredukuje się do około 1 łyżeczki (ma to na celu wzmocnienie aromatu pomarańczowego). Dodać do roztopionej czekolady ze śmietaną.
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    gosia
    6 maja 2018 o 14:44

    5 gwiazdek
    Robiłam na Wielkanoc, ale dopiero teraz mi się przypomniało żeby napisać ze wyszla pyszna, wilgotna, wszyscy byli zachwyceni 🙂 dalam dzem zarowno do ciasta jak i do polewy. Dziekujemy za przepis 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 o 15:55

      Lepiej późno niż wcale! Dziękuję za komentarz, oczywiście bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here