Impreza/ tarty słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą

3 czerwca 2018 | Last Updated: 3 maja 2019

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą

Przepyszna tarta migdałowa z czereśniami! Do ciasta kruchego dodałam sporo mielonych migdałów. Świetnie smakowo pasują do czereśni, a dodatkowo sprawiają, że ciasto jest bardzo delikatne, ale nie mniej kruche. Nadzienie jest bardzo proste – połączyłam czereśnie z gorzką czekoladę oraz doprawiłam cynamonem i gałką muszkatałową. Te przyprawy naprawdę super pasują do czereśni. Wykonanie tarty jest również uproszczone – nie trzeba podpiekać spodu. Ciasto kruche na pewno dobrze się upiecze, bo czereśnie nie puszczają dużo soku oraz są wymieszane ze skrobią ziemniaczaną, które zamienia sok z owoców w kisiel. Całość robi się naprawdę szybko (pomijając leżakowanie ciasta w lodówce) i smakuje wspaniale! Spróbujcie koniecznie 🙂

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą
Zbliżenie na tartę migdałową z czereśniami i czekoladą ze świeżymi czereśniami na wierzchu i różowymi kwiatami w tle
Kawałek tarty migdałowej z czereśniami i czekoladą na niebieskim talerzyku, różowe kwiaty w tle

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą

Delikatne ciasto kruche z dodatkiem migdałów i pysznym nadzieniem z czereśni i gorzkiej czekolady, doprawione cynamonem i gałką muszkatałową.
czas przygotowania 25 minutes
czas gotowania 45 minutes
Odpoczywanie ciasta 1 hour
całkowity czas 1 hour 10 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 490kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g masła zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody

nadzienie:

  • 600 g czereśni waga z pestkami
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki skrobii / mąki ziemniaczanej 22g
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego 50g, lub zwykłego
  • 50 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

Ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem i solą.
  • Dodać pokrojone w kostkę ok. 2 cm, zimne masło.
  • Rozcierać palcami lub mieszadłem miksera planetarnego (w kształcie wiosła), aż powstanie kruszonka wielkości ok. zielonego groszku.
  • Dodać łyżkę bardzo zimnej wody i zagnieść szybko gładkie ciasto.
  • Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:

  • Czereśnie wypestkować (najlepiej użyć do tego drylownicy, chociażby takiej małej, ręcznej), wymieszać z cynamonem, gałką muszkatałową, mąką i cukrem. Odłożyć do lodówki.

Pieczenie:

  • Przygotować formę do tarty o średnicy ok. 23 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (jedna trochę większa, druga trochę mniejsza).
  • Większą częścią ciasta wylepić palcami spód oraz boki formy.
  • Do środka nałożyć czereście (będą bardzo ciasno do siebie przylegać).
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, powtykać je pomiędzy czereśnie.
  • Z drugiej części ciasta przygotować kratkę. Z tego ciasta nie jest bardzo łatwo ją zrobić bo jest w nim dużo mielonych migdałów, przez co ciasto jest mniej elastyczne niż to tradycyjne. Ważne jest, żeby ciasto było bardzo dobrze schłodzone, wałkować na kawałku papieru do pieczenia i dużo podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm, wycinać z niego paski i układać na tarcie. Ewentualnie jeśli macie mniej czasu można ciasto po prostu podzielić na kawałki, rozpłaszczyć je i rozłożyć na nadzieniu.
  • Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, posmarować nim ciasto.
  • Piec ok. 45-50 minut, aż ciasto będzie upieczone i rumiane, a nadzienie będzie bulgotać. Po ok. 30 minutach ciasto trzeba przykryć – albo kawałkiem folii aluminiowej albo większą foremką do pieczenia.
  • Po upieczeniu odczekać ok. 15 minut z krojeniem tarty, żeby nadzienie trochę zastygło.
  • Smacznego!

uwagi

Podana liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Calories: 490kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword ciasto kruche, cynamon, czereśnie, gorzka czekolada, migdały, tarta

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Arven
    3 czerwca 2018 w 20:46

    Jedno z najlepszych połączeń na świecie! A w Twoim wydaniu w dodatku takie piękne <3

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      4 czerwca 2018 w 14:33

      dziękuję Ci bardzo 🙂

    Dodaj komentarz