Impreza/ tarty słodkie

Tarta z czereśniami i czekoladą

14 czerwca 2020

Przepyszna tarta z czereśniami i czekoladą! Do ciasta kruchego dodałam sporo mielonych migdałów. Świetnie smakowo pasują do czereśni, a dodatkowo sprawiają, że ciasto jest bardzo delikatne, ale nie mniej kruche. Nadzienie jest bardzo proste – połączyłam czereśnie z gorzką czekoladę oraz doprawiłam cynamonem i gałką muszkatałową. Te przyprawy naprawdę super pasują do czereśni. Wykonanie tarty jest również uproszczone – nie trzeba podpiekać spodu. Ciasto kruche na pewno dobrze się upiecze, bo czereśnie nie puszczają dużo soku oraz są wymieszane ze skrobią ziemniaczaną, które zamienia sok z owoców w kisiel. Całość robi się naprawdę szybko (pomijając leżakowanie ciasta w lodówce) i smakuje wspaniale! Spróbujcie koniecznie 🙂

Tarta z czereśniami i czekoladą na ciemnym tle z czereśniami i kwiatami
kawałek tarty z czereśniami i czekoladą na biało-niebieskim talerzu, w tle kwiaty

Składniki:

Czereśnie – można użyć również wiśni ale potrzeba by było o wiele więcej cukru (bez przetestowania nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie ile).

Przyprawy – użyłam niewielką ilość cynamonu i gałki muszkatałowej, można dodać więcej lub pominąć przyprawy. Zamiast przypraw można dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilli lub cukier waniliowy.

Ciasto kruche – ciasto z poniższego przepisu zawiera sporo migdałów, których smak świetnie pasuje do czereśni. Można użyć również innego dowolnego przepisu na ciasto kruche. Mielone migdały można kupić gotowe lub zmielić samemu całe migdały (ze skórką lub bez) w blenderze. Trzeba miksować powoli, z odstępami i mieszać migdały od czasu do czasu aż są drobno zmielone. Trzeba uważać żeby nie zmielić ich za bardzo bo otrzymacie mus migdałowy (który z resztą też jest pyszny, ale do tego przepisu się nie nadaje).

Czekolada – do słodkich czereśni najbardziej pasuje gorzka, ale można użyć również deserowej lub mlecznej lub całkiem ją pominąć.

składniki na tartę z czereśniami

Jak zrobić tartę z czereśniami krok po kroku:

etapy przygotowania kruchego ciasta migdałowego
  1. Robimy migdałowe ciasto kruche:

Mąkę wymieszać z migdałami, solą i cukrem pudrem. Dodać pocięte na kawałki masło. Ucierać opuszkami palców (lub mikserem wyposażonym w mieszadło w kształcie wiosła) aż powstaną grudki wielkości groszku (mniej więcej). Dodać zimną wodę i ugniatać aż powstanie gładkie ciasto. Nie wygniatamy ciasta za długo! Z kuli ciasta formujemy dysk, zawijamy w folię plastikową i wstawiamy na godzinę do lodówki.

etapy przygotowania nadzienia z czereśni

2. Robimy nadzienie z czereśni:

Czereśnie drylujemy (warto użyć takiego małego urządzenia do drylowania czereśni, jak na zdjęciu), wymieszać ze skrobią, cukrem i przyprawami. Miskę wstawiamy do lodówki.

wylepianie formy na tartę ciastem kruchym

3. Foremkę na tartę wylepiamy ciastem.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą i drugą trochę mniejszą. Tą większą częścią wylepiamy rękami foremkę na tartę. Mniejsza część wraca chwilowo do lodówki.

czereśnie w formie na tarte, smarowanie tarty roztrzepanym jajkiem

4. Nakładamy nadzienie:

Czereśnie wykładamy na cieście równą warstwą, powinny być ciasto ułożone. W szpary między czereśniamy wtykamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.

5. Robimy kratkę:

Mniejszą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, sporo podsypując mąką. Wycinamy podłużne paski i układamy na czereśniach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. Pieczemy:

Tartę pieczemy ok. 40-50 min w 190 stopniach.

Smacznego!

powiększone zdjęcie kratki na tarcie z czereśniami ze świeżymi czereśniami na górze

Inne letnie desery, które mogą Wam smakować:

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą

Delikatne ciasto kruche z dodatkiem migdałów i pysznym nadzieniem z czereśni i gorzkiej czekolady, doprawione cynamonem i gałką muszkatałową.
cherry tart
Drukuj przepis
5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 45 min
Odpoczywanie ciasta 1 godz
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 8 porcji
kalorie 490kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g masła zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody

nadzienie:

  • 600 g czereśni waga z pestkami
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki skrobii / mąki ziemniaczanej 22g
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego 50g, lub zwykłego
  • 50 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

Ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem i solą.
  • Dodać pokrojone w kostkę ok. 2 cm, zimne masło.
  • Rozcierać palcami lub mieszadłem miksera planetarnego (w kształcie wiosła), aż powstanie kruszonka wielkości ok. zielonego groszku.
  • Dodać łyżkę bardzo zimnej wody i zagnieść szybko gładkie ciasto.
  • Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:

  • Czereśnie wypestkować (najlepiej użyć do tego drylownicy, chociażby takiej małej, ręcznej), wymieszać z cynamonem, gałką muszkatałową, mąką i cukrem. Odłożyć do lodówki.

Pieczenie:

  • Przygotować formę do tarty o średnicy ok. 23 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, opcja góra-dół.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (jedna trochę większa, druga trochę mniejsza).
  • Większą częścią ciasta wylepić palcami spód oraz boki formy.
  • Do środka nałożyć czereście (będą bardzo ciasno do siebie przylegać).
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, powtykać je pomiędzy czereśnie.
  • Z drugiej części ciasta przygotować kratkę. Z tego ciasta nie jest bardzo łatwo ją zrobić bo jest w nim dużo mielonych migdałów, przez co ciasto jest mniej elastyczne niż to tradycyjne. Ważne jest, żeby ciasto było bardzo dobrze schłodzone, wałkować na kawałku papieru do pieczenia i dużo podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm, wycinać z niego paski i układać na tarcie. Jeśli paski będą się rwać to nie szkodzi, po prostu rozłożyć je w kawałkach na tarcie, połączyć ich końce, roztrzepane jajko 'sklei' te kawałki. Ewentualnie jeśli macie mniej czasu można ciasto po prostu podzielić na kawałki, rozpłaszczyć je i rozłożyć na nadzieniu.
  • Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, posmarować nim ciasto.
  • Piec ok. 45-50 minut, aż ciasto będzie upieczone i rumiane, a nadzienie będzie bulgotać. Po ok. 30 minutach ciasto trzeba przykryć – albo kawałkiem folii aluminiowej albo większą foremką do pieczenia.
  • Po upieczeniu odczekać ok. 10-15 minut z krojeniem tarty, żeby nadzienie trochę zastygło.
  • Smacznego!

uwagi

Podana liczba kalorii = 1 porcja.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword kruche ciasto z migdałami, kruche ciasto z orzechami, tarta z czereśniami

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Renata
    5 lipca 2020 o 10:59

    5 stars
    Zrobiłam wczoraj. Smakowało bardzo tylko mąż marudził że dodałam czekoladę gorzka A on nie lubiale wyszło piękna i pyszne. Dzis robie kolejną tylko zamiast midlalow dałam orzechy zmielone. Zobaczymy co wyjdzie…dziękuję za przepis ❤

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 lipca 2020 o 11:24

      można spokojnie dodać czekoladę mleczną zamiast gorzkiej i inny rodzaj mielonych orzechów 🙂

  • Odpowiedz
    wedelka
    16 czerwca 2020 o 08:56

    Wow! Ile w niej czereśni! Wygląda obłędnie 🙂

  • Odpowiedz
    Arven
    3 czerwca 2018 o 20:46

    Jedno z najlepszych połączeń na świecie! A w Twoim wydaniu w dodatku takie piękne <3

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      4 czerwca 2018 o 14:33

      dziękuję Ci bardzo 🙂

    Dodaj komentarz

    Ocena przepisu





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.