polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wigilia i Święta/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Czysty barszcz czerwony, bez zakwasu buraczanego, idealny na wieczór wigilijny, ale nie tylko. Barszczyk wychodzi pięknie czerwony i idealnie słodko-kwaśny. Nie ustępuje wiele w smaku barszczowi na zakwasie.

Magicznym składnikiem jest tutaj wywar z gotowania kapusty kiszonej z grzybami (pozostały z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami). Zazwyczaj do barszczu dodaje się wywar wyłącznie grzybowy, ja robię jednak pierogi w sposób uproszczony – gotując kapustę razem z grzybami, a nie osobno. Po spróbowaniu tego esencjonalnego wywaru pomyślałam sobie, że szkoda by go było nie wykorzystać. Wywar jest lekko kwaśny i dodaje odrobinę naturalnej kwasowości do barszczu. Nie czuć smaku kapusty kiszonej. Barszcz po dodaniu tego wywaru nie był wystarczająco kwaśny, więc próbowałam dodać soku z kapusty kiszonej – tutaj pudło, barszcz smakował kapustą. W związku z tym, dodaję do barszczu jeszcze trzy źródła kwasu – ocet jabłkowy, ocet ryżowy i sok z cytryny. Próbowałam robić barszcz zakwaszony wyłącznie octem jabłkowym – był zbyt słodki i jabłkowy oraz z sokiem z cytryny – był zbyt cytrynowy. Połączenie wywaru z gotowania kapusty z octem jabłkowym, który jest lekko słodki, z octem ryżowym, który jest kwaśny, ale ma neutralny smak i sokiem z cytryny, który dodaje cytrusowej nuty – jest dla mnie idealne. Spróbujcie sami!

Dodatek goździka i gwiazdki anyżu jest opcjonalny, ale warto, dają fajny aromat, ale bez obaw, nie wyczujecie ich smaku.

Barszcz trzeba zacząć gotować dzień wcześniej, jest to w końcu wywar z samych warzyw i potrzeba czasu, żeby warzywa oddały do niego tyle smaku, ile jest to tylko możliwe. Barszcz podaję z uszkami z farszem grzybowym lub z kapusty kiszonej i grzybów (jak te pierogi). Mam nadzieję, że spróbujecie mojego przepisu i będzie Wam i Waszym rodzinom smakował!

Szukacie innych świątecznych przepisów? Bardzo polecam karpia w staropolskim sosie szarym / piernikowym oraz te pierniczki – u nas są obowiązkowo co roku na stole świątecznym.

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Czysty barszcz czerwony, bez zakwasu buraczanego, idealny na wieczór wigilijny, ale nie tylko. Barszczyk wychodzi pięknie czerwony i idealnie słodko-kwaśny. Nie ustępuje wiele w smaku barszczowi na zakwasie.przepis na pierogi z kapustą i grzybami
przepis na uszka z farszem grzybowym
danie obiad
kuchnia polska
Keyword barszcz, barszcz wigilijny, buraki
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 2 hours
całkowity czas 2 hours 20 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 420kcal

składniki

  • włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek pora, kawałek selera, pół korzenia pietruszki, 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 kg buraków
  • ½ jabłka słodkiego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • ½ gwiazki anyżu
  • 2 l wody
  • 1 szklanka wywaru z gotowania kapusty kiszonej z suszonymi grzybami z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami, 250 ml LUB wywar wyłącznie grzybowy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżki soku z cytryny

wykonanie

Pierwszy dzień:

  • Włoszczyznę i buraki umyć. Marchewkę, pietruszkę i buraki obrać (najlepiej w rękawiczkach), pokroić na kawałki około 3-4 cm. Por przekroić na pół, dokładnie wypłukać, dodać do warzyw. Cebulę opalić na złoto na palniku gazowym, lub jeśli nie macie, przekrójcie na pół, włóżcie przekrojoną stroną do małego garnka i podgrzewajcie na dużym ogniu, aż się dobrze zezłoci.
  • Warzywa włożyć do dużego garnka, dodać pół jabłka ze skórką, obrane ząbki czosnku i opaloną cebulę, zalać 2l zimnej wody.
  • Przykryć pokrywą i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, powinno to zająć ok. 20-30 minut.
  • Gdy wywar się zagotuje dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, goździk, gwiazdkę anyżu i łyżeczkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny.
  • Wywar zostawić do ostudzenia, potem włożyć do lodówki na noc, warzyw nie odcedzamy!

Drugi dzień:

  • Wywar warzywny przecedzić, warzywa i przyprawy wyrzucić.
  • Dodać wywar z gotowania kapusty kiszonej z grzybami (z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami), jeśli nie jesteście pewni czy smak będzie Wam odpowiadał – dodajcie najpierw mniej i próbujcie (w gotowym barszczu nie czuć smaku kapusty). Możecie dodać wywar wyłącznie grzybowy, jeśli taki macie, ale pod koniec trzeba będzie dodać trochę więcej octu lub soku z cytryny.
  • Podgrzać barszcz, aż będzie bardzo ciepły i dodać majeranek. Barszcz można zagotować – nie straci koloru, nie zrobi się mętny, ale ja nie zagotowuję, podaję po prostu bardzo ciepłą, a nie wrzącą zupę.
  • Jak barszcz będzie ciepły doprawiamy go octem (łatwiej jest to ocenić, ile octu potrzeba, jak zupa jest ciepła). Dodawajcie po trochu ocet jabłkowy, ryżowy i sok z cytryny, aż uzyskacie stopień kwasowości jaki Wam odpowiada. Jeśli przesadziliście z octem lub zupa jest za mało słodka możecie dodać trochę cukru pudru. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Barszcz powinien być słodko-kwaśny.
  • Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania:) Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz