OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa krem ze szparagów z serkiem kozim

13 maja 2021 przez Aleksandra

Przepyszna zupa krem ze szparagów, będziecie zaskoczeni jak wiele ma smaku – wszystko to dzięki dodatkom – zupę doprawiłam tymiankiem, sokiem z cytryny, a zabielona jest nie jak zazwyczaj śmietaną, ale kremowym serkiem kozim. Zupa wyszła genialna, lekka, orzeźwiająca, delikatnie kwaśna, oryginalna w smaku. Robi się ją prosto i szybko.

Trzy miski z zupą krem ze szparagów, polaną sosem z serka koziego i posypaną pestkami dyni.

Składniki

Oto co potrzebujecie, żeby przygotować zupę ze szparagów (pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

  • szparagi – zupa krem to dobry pomysł na zużycie średniej jakości szparagów, cieniutkie i chrupiące świeże szparagi lepiej jest wykorzystać do innych dań jak szparagi w cieście francuskim, tarta ze szparagami lub risotto ze szparagami, można również użyć mrożone szparagi
  • ziemniaki – naturalnie zagęszczają zupę
  • bulion – można użyć bulionu warzywnego lub z kurczaka, zdrewniałe końcówki szparagów wykorzystać do przygotowania bulionu, szkoda je wyrzucać, dadzą zupie jeszcze więcej smaku! możecie je również zamrozić i użyć innym razem
  • serek kozi – dodajemy go zamiast śmietany kremówki, zagęszcza zupę i dodaje dużo smaku, zamiast serka koziego możecie dodać śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki/120ml lub mniej, do smaku)
  • dodatki/przyprawy: cebula, czosnek, tymianek (suszony lub świeży), sok z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać chlust białego wytrawnego wina)
Składniki na zupę krem ze szparagów.

Jak zrobić zupę krem ze szparagów krok po kroku

KROK 1: Przygotować wszystkie składniki.

KROK 2: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki, pociąć na kawałki ok. 3 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Jak odcinać końcówki szparagów:

Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.

Na końcówkach szparagów można ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy).

KROK 3: W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem. Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

KROK 4: Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).

KROK 5: Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.

KROK 6: Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.

Smacznego!

Zupa krem ze szparagów w zielonej misce.

Z czym można podać tą zupę

  • ja polałam moją zupę sosem z serka koziego i soku z cytryny i posypałam uprażonymi pestkami dyni ale jest też dużo innych pysznych opcji
  • zupę można posypać tartym parmezanem
  • podać z grzankami
  • polać jogurtem naturalnym i oliwą z oliwek
  • podać z jajkami na twardo lub w koszulce
  • posypać usmażonym na chrupiąco boczkiem
  • nie polecam podsmażonych końcówek szparagów – ładnie wyglądają ale w przypadku tego przepisu opadną na dno zupy (zupa nie jest bardzo gęsta, moglibyście ją zrobić gęstszą = dodać mniej bulionu, ale mi bardziej smakuje rzadsza zupa)

Przechowywanie

Zupę można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, spokojnie można ją zagotować.

Mrożenie zupy: najlepiej byłoby zamrozić tą zupę przed dodaniem serka koziego – zupa po zamrożeniu na pewno się zważy (będzie grudkowata), ale skoro to jest zupa krem to można ją na nowo zmiksować na gładko mikserem i smakuje i wygląda jak świeżo zrobiona.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zupa krem ze szparagów z serkiem kozim

Kremowa zupa szparagowa, zabielona serkiem kozim. Wyrazista w smaku, lekka, orzeźwiająca.
Pin This Recipe!
Zupa krem ze szparagów w zielonej misce.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 262kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku mogą być też świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 czubate łyżki serka koziego 140g, twarożku, takiego jak na kanapki, do smarowania
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 3 łyżki serka koziego +1 łyżka soku z cytryny/mleka
  • pestki dyni zarumienione na suchej patelni

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki*, pociąć na kawałki ok. 3 cm.
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem.
  • Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.
  • Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).
  • Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.
  • Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Na końcówkach najlepiej jest ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy). Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.
  • Zamiast serka koziego możecie dodać śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki/120ml lub mniej, do smaku).
  • Zamiast soku z cytryny można dodać chlust białego wytrawnego wina (ok. 60-80ml). Wino dodajemy po ziemniakach i gotujemy chwilę, aż prawie całe odparuje.
  • Liczba kalorii = 1 mała porcja (1/6 przepisu).
Rodzaj dodatek do obiadu, zupa
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    kraszynka
    6 maja 2018 o 18:42

    5 gwiazdek
    Ooo i już mam super przepis na jutrzejszy obiad 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 maja 2018 o 14:19

      Super, cieszę się 🙂

  • Odpowiedz
    czarna
    6 maja 2018 o 14:39

    Są tu wszystkie rzeczy, które lubię więc na pewno wypróbuję przepis 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 o 15:56

      bardzo polecam, jest przepyszna!! 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here