Pyszna przekąska ze szparagami, chrupiącym ciastem francuskim i ciągnącym się serem. Szparagi w cieście francuskim są bardzo szybkie do zrobienia, a smakują i wyglądają wspaniale!
Szukacie innych przekąsek z ciasta francuskiego? Polecam również:
– ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
– cynamonowe palmiery – 3-składnikowe ciasta z ciasta francuskiego
– serowe paluszki z ciasta francuskiego
Jak zrobić szparagi w cieście francuskim z szynką i serem – krok po kroku:
1. Zaczynamy od nagrzania piekrnika do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół. Następnie, umyć ok. 20 sztuk (500g) szparagów i odciąć ich zdrewniałe końcówki. Grube szparagi można przeciąć na pół wzdłuż, średnie i cienkie zostawiamy. Szparagi wymieszaż z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
Jak uciąć końcówki szparagów: nie zginamy szparagów licząć ze złamią się w odpowiednim miejscu. Szparag może się złamać w każdym miejscu swojej długości. Obcinamy po prostu białe zdrewniałe końcówki, w miejscu gdzie kolor zielony przechodzi z biały. Świeże i sztywne szpragami prawie nigdy nie są łykowate, więc nie trzeba ich obierać. Takie starsze, które leżą w lodówce już dobrych parę dni, są pomarszczone, bardzo elastyczne – te mogą być łykowate i dobrze jest obrać ok. ½ ich długości (od dołu). Zdrewniałych końcówek nie musicie wyrzucać, możecie je użyć do zrobienia domowego bulionu, szczególnie jeśli planujecie zrobić np. zupę krem z zielonych szparagów. Można je również zamrozić i użyć później.
2. Arkusz ciasta francuskiego (ok. 280g) pociąć nożem na 6 części (6 kwadratów). Polecam kupić ciasto francuskie ze 100% masła, takie smakuje najlepiej. Na stronie mam również przepis na domowe tradycyjne ciasto francuskie oraz szybkie ciasto francuskie, można je prosto zrobić samemu. Dodatkowo, mam wrażenie, że kupne oraz domowe ciasto francuskie szybciej zaczyna się ‘kleić’ i przywierać, dlatego trzeba je dodatkowo podsypać mąką. Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, należy je najpierw rozmrozić w lodówce, najlepiej przez noc (jeśli będzie ocieplane za szybko, może popękać). Ciasta francuskiego nie można zostawić za długo poza lodówką, bo zrobi się zbyt miękkie, klejące, będzie się z nim źle pracować i nie napuszy się aż tak bardzo w piekarniku. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki i dopiero gdy wszystko jest gotowe wyjmyjemy ciasto z lodówki.
3. Na każdym kwadracie ciasta francuskiego rozłożyć po plasterku szybki i sera. Możecie użyć dowolnej szynki, ja użyłam chudej szynki miodowej z piersi kurczaka, ale będzie pasować też np. prosciutto cotto. Ser również jest dowolny, w tym przepisie użyłam sera camembert, można też użyć ser brie czy zwykły ser żółty, np. ementaler (u nas niektórym smakowało bardziej z żółtym serem).
4. Na serze rozkładamy szparagi, po ok. 4-5 sztuk na kwadrat, polewamy je również mieszanką oliwy i soku z cytryny, które zebrały się na dnie naczynia. Posypujemy szpargi tymiankiem, może być świeży lub suszony.
5. Koperty z ciasta francuskiego zawijamy wokół szparagów, ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6. Ciasto posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 35 minut, aż ciasto francuskie będzie ładnie rumiane. Płatki migdałów można pominąć i posypać ciasto np. suszonym tymiankiem.
Te mini tarty z ciasta francuskiego najlepiej jest podawać od razu, najlepiej smakują ciepłe. Po ok. 2h ciasto francuskie przestanie być chrupiące, ale koperty ze szparagami nadal będą pyszne!
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem
składniki
ciastka:
- 1 peczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków sera np. ementaler lub camembert/brie
- świeży tymianek opcjonalnie, można też użyć ok. łyżeczki suszonego
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 6 łyżek płatków migdałów
Would you like to save this?
wykonanie
- Nastawić piekarnik na 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół. Przygotować sobie wszystkie składniki.
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce (mniej więcej w miejscu gdzie szparag zmienia kolor z zielonego na biały). Cienkie i średnie szparagi zostawiamy, grube można przeciąć wzdłuż na pół )żeby były chudsze). Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Arkusz ciasta francuskiego pociąć tak, żeby powstało 6 kwadratów.
- Kwadraty z ciasta rozłożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środek każdego kwadratu nakładamy plasterek szynki, plasterek sera, po 4-5 szparagów (polewamy również mieszanką oliwy i soku z cytryny, która została w naczyniu), posypujemy tymiankiem, zawijamy brzegi ciasta wokół szparagów.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy płatkami migdałów.
- Piec ok. 35 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Podawać najlepiej od razu!
uwagi
- Koperty z ciasta francuskiego najlepiej podawać od razu. Najlepiej smakują ciepłe, dodatkowo po ok. 2h ciasto przestanie być chrupiące.
- Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, należy je najpierw rozmrozić w lodówce, najlepiej przez noc (jeśli będzie ocieplane za szybko, może popękać). Ciasta francuskiego nie można zostawić za długo poza lodówką, bo zrobi się zbyt miękkie, klejące, będzie się z nim źle pracować i nie napuszy się aż tak bardzo w piekarniku. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki i dopiero gdy wszystko jest gotowe wyjmyjemy ciasto z lodówki.
- Płatki migdałów można pominąć i posypać ciasto suszonym tymiankiem (lub niczym).
- Ser i szynka są dowolne. Ja użyłam chudej miodowej wędliny z piersi kurczaka, może być też np. prosciutto cotto. Ser może być żółty, np. ementaler lub pleśniowy – camembert / brie.
- Liczba kalorii = 1 ciastko.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy