francuska/ OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wielkanoc/ Wigilia i Święta

Fasolka szparagowa po francusku

9 września 2020

Fasolka szparagowa po francusku to pyszny pomysł jak podać zwykłą fasolkę szparagową oprócz tradycyjnie z bułką tartą. Tutaj fasolka podana jest z podsmażoną na maśle szalotką, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Od tak przygotowanej fasolki szparagowej nie można się wprost oderwać!

fasolka szparagowa z płatkami migdałów

Składniki:

Fasolka szparagowa – im cieńsza, tym pyszniejsza. Można też użyć dobrej jakości mrożonej fasolki (jedne są lepsze, drugie gorsze, w zależności od firmy), ale wiadomo, że smak już nie będzie taki sam.

Szalotki – można też użyć małej zwykłej cebuli. Szalotki mają delikatniejszy smak i szybciej miękną niż zwykła żółta/biała cebula.

Migdały – użyłam płatków migdałów. Najlepsze byłyby płatki migdałów w skórkach, jeśli możecie takie znaleźć. Są one bardziej grubsze i chrupiące. Zwykłe ‚cienkie’ płatki migdałów bez skórki dosyć szybko łamią się podczas mieszania na patelni, ale też oczywiście można ich użyć. Ja takich płatków migdałów ze skórką nie mogłam znaleźć więc użyłam połowy płatków bez skórki a połowę migdałów tak z grubsza pokroiłam na plasterki.

Cytryna – używamy soku i skórki, dlatego najlepiej jest kupić ekologiczne cytryny, których skórka nie jesr pryskana.

Czosnek – koniecznie sporo! siekamy go drobno nożem, a nie przeciskamy przez praskę (może być za ostry).

składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej po francusku

Jak zrobić krok po kroku:

przygotowane składniki na fasolkę szparagową po francusku, fasolka szparagowa w durszlaku
  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: odcinamy ogonki z fasolki, szalotki kroimy w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Opcjonalnie, jak pisałam wyżej, można posiekać kilka migdałów w skórce na 2-3 grubsze plasterki.
  2. Gotujemy fasolkę. Bardzo ważne żeby nie spuścić fasolki z oka i ugotować ją al dente – czyli żeby była miękka ale wciąż chrupiąca. Czas gotowania będzie zależał od grubości fasolki, więc generalnie trzeba stać przy garnku i próbować czy to już 🙂 Rozgotowana fasolka zrujnuje całe danie. Woda w której gotujemy fasolkę musi być bardzo dobrze posolona. Fasolkę po ugotowaniu przelewamy bardzo zimną wodą, żeby nie straciła pięknego zielonego koloru.
prażone migdały na patelni

3. Teraz przygotowujemy dodatki do fasolki: najpierw podprażamy migdały na suchej patelni.

4. Następnie dodajemy masło i szalotki. Smażymy chwilę aż cebula zmięknie.

prażone migdały z masłem, czosnkiem i skórką z cytryny na patelni, fasolka szparagowa na patelni

5. Następnie dodajemy czosnek i skórkę z cytryny, smażymy bardzo krótko, zdejmujemy patelnię z ognia.

6. Na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę, sok z cytryny, wszystko mieszamy, podgrzewamy i od razu podajemy!

Jak przygotować wcześniej:

Teoretycznie można całość przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać, ale moim zdaniem sos z dodatkami do fasolki smakuje lepiej przygotowany na świeżo. Fasolkę można przygotować wcześniej, po ugotowaniu koniecznie przelać ją bardzo zimną wodą, osuszyć i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika do lodówki. Potem, przed podaniem, podgrzać na patelni z resztą składników.

fasolka szparagowa z migdałami, czosnkiem, skórką z cytryny i masłem na białym półmisku

Inne pyszne dodatki do obiadu:

Fasolka szparagowa po francusku

Fasolka szparagowa po francusku to pyszny pomysł jak podać zwykłą fasolkę szparagową oprócz tradycyjnie z bułką tartą. Tutaj fasolka podana jest z podsmażoną na maśle szalotką, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz chrupiącymi płatkami migdałów.
green beans almondine in a large white plate
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 porcje
kalorie 206kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 450 g fasolki szparagowej
  • 40 g płatków migdałów ok. 1/2 szklanki, najlepiej w skórkach
  • 60 g masła
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: odciąć końcówki fasolek, pokroić szalotki w drobną kostkę, drobno posiekać czosnek, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  • Ugotować fasolkę szparagową: umytą fasolkę dodać do dużego garnka z porządnie (!) osoloną gotującą się wodą. Gotować fasolkę, aż będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Zajmie to ok. 3.4-4 minut w przypadku cienkiej fasolki, ok. 4-5 minut dla średniej grubości fasolki i 6-7 minut dla grubej fasolki, w przypadku cienkiej ale mrożonej fasolki (ze sklepu) będzie to ok. 2 minut. Wyjąć jedną fasolkę z wody (najlepiej tą najgrubszą) i spróbować czy jest napewno miękka i chrupiąca. Fasolkę odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Odłożyć.
  • Przygotować sos z migdałami: płatki migdałów wysypać równą warstwą na dużej, suchej patelni. Prażyć przez chwilę na średnim ogniu, aż migdały będą lekko złote. Dodać masło i szalotki, smażyć przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż szalotki będą miękkie. Dodać czosnek i skórkę z cytryny, smażyć, mieszając przez ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
  • Całość dania: dodać ugotowaną fasolkę na patelnię i krótko podgrzać w sosie. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z cytryny i wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Fasolka – najlepiej jest kupić jak najcieńszą fasolkę, w miarę równej grubości (wszystkie fasolki ugotują się w jednakowym czasie). Można też użyć cienkiej mrożonej fasolki ale nie będzie tak dobrze smakować jak świeża (jest dużo mniej chrupiąca).
    • Szalotki – można pominąć albo użyć małej czerwonej/żółtej cebuli. Szalotki są lepsze bo szybciej miękną i mają delikatny cebulowy smak.
    • Migdały – najlepsze bylyby płatki migdałów w skórkach, jeśli możecie takie znaleźć, albo można użyć połowę płatków bez skórek a resztę uzupełnić posiekanymi mniej więcej na grubsze plastry całymi migdałami w skórce.
    • Czosnek – koniecznie drobno posiekać nożem, a nie przeciskać przez praskę do czosnku.
    • Masło – można rówież użyć oliwy z oliwek, ale danie nie będzie tak dobrze smakować.
    • Cytryna – ‚kwaśność’ cytryny może być różna dla poszczególnych cytryn, dlatego dopasujcie ilość soku do własnych upodobać.
  • Jak przygotować wcześniej: Teoretycznie można całość przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać, ale moim zdaniem sos z dodatkami do fasolki smakuje lepiej przygotowany na świeżo. Fasolkę można przygotować wcześniej, po ugotowaniu koniecznie przelać ją bardzo zimną wodą, osuszyć i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika do lodówki. Potem, przed podaniem, podgrzać na patelni z resztą składników.
  • Ile porcji wychodzi z przepisu: ok. 4-6 porcji jako dodatek do obiadu lub 2 porcje jako np. kolacja.
  • Kalorie = 1/4 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie dodatek do obiadu
kuchnia francuska
Keyword fasolka szparagowa, fasolka szparagowa po francusku, pomysł na fasolkę szparagową, z czym podać fasolkę szparagową

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.