wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

2 marca 2019 | Last Updated: 17 marca 2019


Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

Błyskawiczna do przygotowania pyszna pomidorówka z dodatkiem podsmażonej piersi z kurczaka i pieczarek. Podałam ją z drobnym makaronem i natką pietruszki.

Nie byłam do końca pewna tego połączenia smaków, zupa powstała z tego, co znalazłam w lodówce. Powiem Wam, że wyszła naprawdę smaczna. To super pomysł, jeśli nie macie rosołu lub chociaż bulionu z kurczaka, żeby zrobić pyszną, tradycyjną pomidorówkę. Tutaj podsmażona pierś z kurczaka i grzyby dodają dużo smaku i nadrabiają smakiem brak dobrego wywaru mięsnego. Spróbujcie!

Jeśli robicie bulion warzywny od podstaw (tutaj jest mój przepis na bulion) to warto dodać do niego parę suszonych grzybków, żeby wzmocnić grzybowy smak zupy (smak pomidorowy jest tutaj mimo wszystko najbardziej wyrazisty).

2 talerze zupy pomidorowej z kurczakiem i pieczarkami na drewnianej desce
Talerz z zupą pomidorową z kurczakiem i pieczarkami

Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

Błyskawiczna do przygotowania pyszna pomidorówka z dodatkiem podsmażonej piersi z kurczaka i pieczarek. Podałam ją z drobnym makaronem i natką pietruszki. Przepis na bulion.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 6 porcji
kalorie 376kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka ok. 400g
  • 200 g pieczarek najlepiej brunatnych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik passaty pomidorowej 680g
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka lub rosołu
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 250 g drobnego makaronu np. gwiazdki lub orzo
  • natka pietruszki

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w małą kostkę, pieczarki w grube plasterki (ok. 0.5 cm), cebulę w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka. Smażyć na najwyższym ogniu ok. 2 minuty (bez mieszania), aż się zabrązowi, następnie doprawić dobrze solą i pieprzem i smażyć, mieszając jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz, kurczak nie musi być całkiem ścięty.
  • Do garnka dodać pieczarki, smażyć bez mieszania ok. 2 minuty, aż się lekko zabrązowią, zmniejszyć ogień na średnio-niski, dodać cebulę i smażyć jeszcze ok 4 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając, ok. minutę.
  • Dodać passatę pomidorową i bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • W osobnym garnku gotujemy makaron.
  • Dodać kurczaka z powrotem do garnka, zdjąć garnek z ognia.
  • Śmietanę wlać do małej miseczki. Dodać do niej stopniowo zupę, ok. 6 łyżek, mieszając po dodaniu każdej łyżki. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Zupę można podgrzewać, ale nie powinno się jej gotować (śmietana może się zważyć).
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/6 przepisu), zupa razem z makaronem.
  • PRZECHOWYWANIE: Zupę i makaron przechowujemy w lodówce osobno. Na drugi dzień zupę jedynie podgrzewamy, nie zagotowujemy (śmietana może się zważyć) i dodajemy makaron.
  • Jeśli chcielibyście zapasteryzować zupę w słoikach, można to zrobić, ale również bez makaronu i śmietany.
  • W sezonie na świeże pomidory można dodać domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów (czyli gotowane chwilę pomidory, przetarte przez sitko).

Nutrition

Calories: 376kcal

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami – krok po kroku:

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Mela
    9 marca 2019 w 09:21

    Jeszcze nie jadłam takiej pomidorówki ale zrobiłam i bardzo nam smakowała 🙂 polecam

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 marca 2019 w 10:41

      cieszę się, my też ją bardzo lubimy

    Dodaj komentarz