Deser/ koktajle bezalkoholowe i smoothie/ małe desery/ Wigilia i Święta

Gorąca dyniowa czekolada

24 października 2020 przez Aleksandra

Przepyszna gorąca czekolada z niespodziewanym dodatkiem – z puree z dyni i aromatycznymi przyprawami! Jest gęsta, słodka, bardzo aromatyczna, idealna na zimne jesienne wieczory. Można ją opcjonalnie podać z bitą śmietaną.

Dwie szklanki z gorącą dyniową czekoladą z bitą śmietaną.

Składniki:

Potrzebujecie jedynie pięciu składników:

  • puree z dyni – domowe puree jest bardzo proste do zrobienia
  • przyprawa do piernika – również polecam domową, jeśli nie macie można dodać trochę cynamonu i po szczypcie tych przypraw, które macie
  • czekolada – użyjcie najlepszej jaką znajdziecie, gorąca czekolada będzie tak dobra jak czekolada, której użyjecie (ja lubię Lindt), użyjcie takiego rodzaju czekolady jaką najbardziej lubicie, można użyć białej czekolady (smak dyniowy jest najlepiej wyczuwalny), mlecznej czekolady (moja preferencja), gorzkiej czekolady (napój ma mocno czekoladowy smak, polecam dodać trochę śmietany jeśli używacie tego typu czekolady)
  • mleko – użyłam krowiego ale można też roślinne, np. migdałowe, ważne żeby było niesłodzone bo napój może być za słodki
  • ekstrakt z wanilli – można użyć trochę cukru waniliowego lub ziarenka wyskrobane z laski wanilli
Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady z dodatkiem dyni.

Jak zrobić krok po kroku:

Składniki na gorącą dyniową czekoladę w garnku.
Gorąca czekolada mieszana trzepaczką w garnku.
  1. Wystarczy wszystkie składniki dodać do małego garnka.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści.
  3. Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodatkowo zmiksować cały napój blenderem – ma o wiele lepszą konsystencję plus przyprawy są w nim lepiej wymieszane.

Opcjonalnie czekoladę można podać z bitą śmietaną i posypać cynamonowym cukrem.

Smacznego!

Ta gorąca czekolada bardzo dobrze się odgrzewa. Można ją trzymać w lodówce do 3 dni.

Dwie szklanki z gorącą dyniową czekoladą z bitą śmietaną.

Gorąca dyniowa czekolada

Przepyszna gorąca czekolada z niespodziewanym dodatkiem – z puree z dyni i aromatycznymi przyprawami! Jest gęsta, słodka, bardzo aromatyczna, idealna na zimne jesienne wieczory. Można ją opcjonalnie podać z bitą śmietaną.
SAVE THIS RECIPE
Two glasses with pumpkin spice hot chocolate topped with whipped cream and cinnamon sugar.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 3 min
całkowity czas 8 min
porcje 2 porcje
kalorie 246kcal
autor Aleksandra

składniki

gorąca czekolada:

  • 1/2 szklanki puree z dyni 125g
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka 250ml
  • 60 g mlecznej lub białej czekolady połamanej na małe kawałki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

do podania (opcjonalnie):

  • bita śmietana
  • cynamonowy cukier

wykonanie

  • Wszystkie składniki dodać do małego garnka.
  • Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i napój będzie bardzo ciepły.
  • Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodatkowo zmiksować cały napój blenderem – ma o wiele lepszą konsystencję plus przyprawy są w nim lepiej wymieszane.
  • Smacznego!

uwagi

  • Opcjonalnie czekoladę można podać z bitą śmietaną i posypać cynamonowym cukrem.
  • Jakiej czekolady użyć: użyjcie najlepszej jaką znajdziecie, gorąca czekolada będzie tak dobra jak czekolada, której użyjecie (ja lubię Lindt), użyjcie takiego rodzaju czekolady jaką najbardziej lubicie, można użyć białej czekolady (smak dyniowy jest najlepiej wyczuwalny), mlecznej czekolady (moja preferencja), gorzkiej czekolady (napój ma mocno czekoladowy smak, polecam dodać trochę śmietany jeśli używacie tego typu czekolady – 1-2 łyżki).
  • Mleko – użyłam krowiego ale można też roślinne, np. migdałowe, ważne żeby było niesłodzone bo napój może być za słodki.
  • Przyprawa do piernika – jeśli nie macie można dodać trochę cynamonu i po szczypcie tych przypraw, które macie (gałka muszkatałowa, imbir, ziele angielskie, goździki, kardamon).
  • Ta gorąca czekolada bardzo dobrze się odgrzewa. Można ją trzymać w lodówce do 3 dni.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez bitej śmietany. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie napoje bezalkoholowe
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here