WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

12 września 2018 (Last Updated: 8 czerwca 2019)

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

To super pomysł na wykorzystanie nadmiaru cukinii, ja dostałam jej bardzo dużo od mamy, z jej ogródka. Najprostszym sposobem na zużycie dużej ilości cukinii jest zrobienie z niej zupy! Zupa krem z samej cukinii ma raczej mdły smak. Aby go ożywić dodałam słodki zielony groszku oraz wyrazistą i aromatyczną świeżą miętę. Grzanki serowe dopełniają smaku. Zupa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, świetnie się mrozi. Bardzo polecam!

Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze te przepisy: lasagne z cukinią, szybkie makarony z cukinią: z pesto oraz z warzywami i fetą. Wszystkie przepisy z użyciem cukinii znajdziecie tu: cukinia.

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą
Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

Smak cukinii przełamany jest słodkością groszku oraz wyrazistym i aromatycznym smakiem świeżej mięty
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 30 minutes
całkowity czas 45 minutes
porcje 6 porcji
kalorie 180kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 duży ziemniak 130g, pokrojony w dużą kostkę
  • 1 kg cukinii pokrojonej na 1 cm plasterki
  • 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 gałązki mięty około 20 listków
  • 100 ml śmietany 30%-36%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: oliwa z oliwek listki mięty, tarty parmezan, grzanki serowe

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnio-niskim ogniu ok. 8 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz.
  • Zwiększyć ogień na najwyższy i dodać drugą łyżkę oleju, pokrojonego ziemniaka i cukinię, smażyć około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się zabrązowią.
  • Dodać cebulę z czosnkiem z powrotem do garnka, wymieszać, zalać całość bulionem (ma przykryć warzywa), przykryć garnek pokrywką , zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać groszek, zagotować, gotować jeszcze minutę.
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać listki mięty, blenderem kielichowym zmiksować dokładnie zupę.
  • Dodawanie śmietany: wlać śmietanę do kubeczka, dodawać po łyżce zupy, za każdym razem mieszając, po dodaniu ok. 8 łyżek zupy można dodać śmietanę do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Zupę można podawać polaną oliwą z oliwek, posypaną parmezanem lub z grzankami serowymi (wystarczy kromki chleba z dowolnym serem zapiec kilka minut w piekarniku, do roztopienia się sera).

Nutrition

Calories: 180kcal
danie obiad, zupa
kuchnia polska
Keyword cukinia, groszek, mięta

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz