WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

12 września 2018 | Ostatnia aktualizacja: 8 czerwca 2019 przez Aleksandra

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

To super pomysł na wykorzystanie nadmiaru cukinii, ja dostałam jej bardzo dużo od mamy, z jej ogródka. Najprostszym sposobem na zużycie dużej ilości cukinii jest zrobienie z niej zupy! Zupa krem z samej cukinii ma raczej mdły smak. Aby go ożywić dodałam słodki zielony groszku oraz wyrazistą i aromatyczną świeżą miętę. Grzanki serowe dopełniają smaku. Zupa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, świetnie się mrozi. Bardzo polecam!

Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze te przepisy: lasagne z cukinią, szybkie makarony z cukinią: z pesto oraz z warzywami i fetą. Wszystkie przepisy z użyciem cukinii znajdziecie tu: cukinia.

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą
Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

Smak cukinii przełamany jest słodkością groszku oraz wyrazistym i aromatycznym smakiem świeżej mięty
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
white plate with zucchini soup, spoon, mint leaves and cheese toast in the middle of the soup
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 6 porcji
kalorie 180kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 duży ziemniak 130g, pokrojony w dużą kostkę
  • 1 kg cukinii pokrojonej na 1 cm plasterki
  • 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 gałązki mięty około 20 listków
  • 100 ml śmietany 30%-36%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: oliwa z oliwek listki mięty, tarty parmezan, grzanki serowe

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnio-niskim ogniu ok. 8 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz.
  • Zwiększyć ogień na najwyższy i dodać drugą łyżkę oleju, pokrojonego ziemniaka i cukinię, smażyć około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się zabrązowią.
  • Dodać cebulę z czosnkiem z powrotem do garnka, wymieszać, zalać całość bulionem (ma przykryć warzywa), przykryć garnek pokrywką , zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać groszek, zagotować, gotować jeszcze minutę.
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać listki mięty, blenderem kielichowym zmiksować dokładnie zupę.
  • Dodawanie śmietany: wlać śmietanę do kubeczka, dodawać po łyżce zupy, za każdym razem mieszając, po dodaniu ok. 8 łyżek zupy można dodać śmietanę do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Zupę można podawać polaną oliwą z oliwek, posypaną parmezanem lub z grzankami serowymi (wystarczy kromki chleba z dowolnym serem zapiec kilka minut w piekarniku, do roztopienia się sera).
danie obiad, zupa
kuchnia polska
Keyword cukinia, groszek, mięta

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here