OBIAD/ zupy

Zupa botwinkowa (botwinka)

28 maja 2020

Zupa botwinkowa to pyszna i prosta zupa z młodych buraków. Zawsze jak nadchodzi wiosna to tylko czekam na moment aż pojawi się botwinka i szparagi. Zupa jest u nas co roku!

zupa botwinkowa z jajkami w białym talerzu, obok liście botwinki i gałązki koperku

Składniki:

W wersji podstawowej, wszystko co potrzebujecie żeby zrobić zupę botwinkową to duży pęczek botwinki (lub dwa małe), ziemniaki (koniecznie), bulion i śmietana. Smaku dodaje czosnek, koperek, jajka i koniecznie sok z cytryny.

  • zamiast soku z cytryny można dodać octu jabłkowego
  • zamiast bulionu można dodać wody, bulion można użyć warzywny lub mięsny, np. z kurczaka
  • jakiej śmietany można użyć: 18% do zup lub 30-36% (ja wolę tą, bo jest słodsza)
składniki potrzebne do przygotowania zupy botwinkowej

Przygotowanie krok po kroku:

Przygotowane składniki na zupę botwinkową: pocięte ziemniaki, botwinka, koperek i czosnek
  1. Przygotujcie sobie wszystkie składniki: ziemniaki kroimy w kostkę, koperek krobno kroimy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Botwinka: liście z grubsza kroimy, łodygi kroimy w drobne kawałki, buraki w cienkie plasterki (duże buraki jak na zdjęciu trzeba pokroić najpierw na 4 części, a potem na plasterki).
podsmażone ziemniaki w garnku, buraki i bulion w garnku

2. Ziemniaki podsmażamy na oleju przez kilka minut dając im się zabrązowić.

3. Dodajemy bulion i buraki, łopatką zeskrobujemy wszystkie zabrązowienia z dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut.

pocięte łodygi i liście botwinki dodane do garnka

4. Dodajemy łodygi i gotujemy kolejne 5 minut.

5. Potem dodajemy liście i gotujemy krótko aż zwiędną.

zahartowana śmietana i koperek są dodawane do zupy botwinkowej

6. Dodajemy zahartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku z kilkoma łyżkami zupy).

7. Potem doprawiamy zupę koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Przechowywanie / mrożenie:

Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, można ją podgrzać, ale nie powinna się intensywnie gotować (śmietana może się zważyć, szczególnie jeśli użyjecie 18%).

Zupy nie da się mrozić, jedynie przed dodaniem śmietany.

Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa to pyszna i prosta zupa z młodych buraków. Zawsze jak nadchodzi wiosna to tylko czekam na moment aż pojawi się botwinka i szparagi. Zupa jest u nas co roku!
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 282kcal

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 750 g ziemniaków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1,3 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe pęczki
  • pół szklanki śmietany 30-36% 125 ml
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • garść koperku
  • 6 jajka lub więcej

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: ziemniaki obrać i pokroić na 2-3cm kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno kroimy. Botwinka: liście z grubsza pokroić, łodygi pokroić w cienkie plasterki, buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (większe buraki trzeba pokroić na kilka części i potem na plasterki).
  • Rozgrzewamy olej w dużym garnku, jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy na najwyższym ogniu przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając (przez pierwsza minute smażenia nie mieszamy), aż ziemniaki się trochę zabrązowią.
  • Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
  • Dodajemy bulion i pokrojone buraki. Doprowadzamy do zagotowania, zeskrobujemy łopatką wszystkie zabrązowienia i kawałki ziemniaków z dna garnka i gotujemy ok. na małym ogniu 5 minut.
  • Dodajemy pocięte łodygi, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy liście botwniki i gotujemy zupę krótko, około 1-2 minuty, do momentu, aż liście zwiędną.
  • Hartujemy śmietanę: dodajemy śmietanę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy z ugotowanymi jajkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Moja botwinka była bardzo duża, dużo liści i 3 duże buraki. Pęczki botwinki są zazwyczaj mniejsze i mają małe buraczki – użyjcie po prostu 2 takie małe pęczki. Ilością można się sugerować po zdjęciu.
  • Zamiast soku z cytryny można dodać octu jabłkowego.
  • Zamiast bulionu można dodać wody, bulion można użyć warzywny lub mięsny, np. z kurczaka.
  • Jakiej śmietany można użyć: 18% do zup lub 30-36% (ja wolę tą, bo jest słodsza)
  • Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, można ją podgrzać, ale nie powinna się intensywnie gotować (śmietana może się zważyć, szczególnie jeśli użyjecie 18%).
  • Zupy nie da się mrozić, jedynie przed dodaniem śmietany.
  • Do zupy lubię czasem dodać ser feta lub inny kozi / owczy ser jeśli mam pod ręką. Ser dodaję na samym końcu przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To są tylko szacunkowe obliczenia!
danie zupa
kuchnia polska
Keyword botwinka, zupa botwinkowa

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz







The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.