indyjska/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Kokosowa zupa kalafiorowa

19 lipca 2020

Pyszna zupa kalafiorowa na mleku kokosowym przyprawiona aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Ta kokosowa zupa kalafiorowa jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Część zupy miksujemy, a część warzyw zostawiamy w kawałkach, dzięki czemu zupa jest pysznie kremowa ale jest też w niej sporo kawałków kalafiora i ziemniaków oraz chrupiące orzeszki nerkowca.

Kokosowa zupa kalafiorowa nabierana na łyżkę w niebieskim talerzu

Składniki:

Ziemniaki i orzeszki można pominąć, ale dzięki nim zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Orzechy są gotowane razem z warzywami więc są miękkie i tylko lekko chrupiące.

Zamiast podanych przypraw można spróbować dodać tylko te, które macie pod ręką i dodać trochę przyprawy curry, ale smak zupy będzie gorszy (próbowałam). Garam masala to dosyć popularna Indyjska przyprawa, jeśli nie znajdziecie jej w sklepie stacjonarnym (duże sieciówki powinny ją mieć na stanie), można spróbować w internecie.

Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).

składniki na kokosową zupę kalafiorową

Jak zrobić kokosową zupę kalafiorową krok po kroku:

na lewo: pokrojone warzywa na desce do krojenia, na prawo: podsmażona cebula z przyprawami
  1. Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę.
mleko kokosowe jest dodawane do kalafiora i ziemniaków w garnku

3. Dodajemy kalafior i ziemniaki, mieszamy z przyprawami.

4. Dodajemy bulion i mleko kokosowe (mają przykryć wszystkie warzywa).

zmiksowana część zupy dodawana do zupy kalafiorowej w garnku

5. Dodajemy nerkowce, doprowadzamy zupę do zagotowania. Gotujemy ok. 10 minut, lub aż warzywa będą miękkie.

6. Około 2 szklanki zupy miksujemy mikserem i dodajemy z powrotem do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego!

Z czym można podać zupę (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.

Przechowywanie:

Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.

kokosowa zupa kalafiorowa w niebieskiej misce, wokół orzeszki nerkowca i kolendra

Inny pomysł na kalafiora: pieczone steki z kalafiora.

Inne pyszne zupy: Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami, Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą, Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą.

Kokosowa zupa kalafiorowa

Pyszna zupa kalafiorowa na mleku kokosowym przyprawiona aromatycznymi indyjskimi przyprawami.
kokosowa zupa kalafiorowa
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 450kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 duży kalafior lub 2 małe 900g – waga różyczek kalafiora bez liści
  • 3 średnie ziemniaki 300g
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca 60g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę, mieszając.
  • Dodać ziemniaki i kalafior, wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami i smażyć przez około minutę.
  • Dodać mleko kokosowe, bulion i nerkowce, doprowadzić do zagotowania.
  • Zupę gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Około 2 szklanki zupy miksujemy blenderem (bierzemy sporo warzyw i orzechów, a trochę płynu), jest to opcjonalne, ale dzieki temu zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Zmiksowaną zupę dodajemy z powrotem do garnka.
  • Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Z czym podać (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
  • Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).
  • Przechowywanie: Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Kalorie: 1 porcja (1/6 zupy). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie obiad, zupa
kuchnia inspirowane kuchnią indyjską, międzynarodowa
Keyword indyjska zupa kalafiorowa, kokosowa zupa kalafiorowa, zupa kalafiorowa, zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.