francuska/ Impreza/ przystawki/ tarty wytrawne

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

11 czerwca 2020

Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  • Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
  • Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
  • Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
  • Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
  • Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
  • Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym na desce do krojenia

Jak zrobić tartę z cebulą krok po kroku:

karmelizowanie cebuli na patelni
  1. Karmelizowanie cebuli:

Karmelizowanie cebuli polega na powolnym smażeniu jej na małym ogniu, aż nabierze złocistej barwy, będzie bardzo miękka i naturalnie bardzo słodka. Tego procesu nie da się niestety przyspieszyć. Całkowite karmelizowanie cebuli zajmuje minimum 45 minut, a najczęściej około godzinę (nie wierzcie przepisom na francuską zupę cebulową które każą Wam smażyć cebulę przez 10-15 minut!). W tym przepisie smażymy cebulę tylko przez 25 minut, bo będzie ona jeszcze pieczona, co dokończy karmelizację. Nie pomijajcie ani pospieszajcie tego etapu – nie pożałujecie! Smak takiej cebuli jest naprawdę rewelacyjny.

Cebulę należy pokroić na plasterki a następnie smażyć na maśle klarowanym przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie bardzo miękka i złocista. Można sobie spokojnie coś w tym czasie oglądać!

nacinanie arkusza ciasta francuskiego

2. Nacinamy brzeg arkusza ciasta francuskiego i nakłuwamy je widelcem.

plastry gruszek na arkuszu ciasta francuskiego

3. Na cieście francuskim kładziemy cienkie plasterki gruszek.

plastry gruszek i karmelizowana cebula na arkuszu ciasta francuskiego

4. Następnie rozkładamy usmażoną cebulę.

plastry gruszek, karmelizowana cebula i ser pleśniowy na arkuszu ciasta francuskiego

5. Kruszymy ser pleśniowy na wierzch. Brzegi tarty smarujemy śmietaną/mlekiem/roztrzepanym jajkiem. Tarta jest gotowa do pieczenia!

Tartę pieczemy aż ciasto francuskie będzie napuszone i złociste, czyli ok. 25 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Przechowywanie:

Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.

Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:

  • ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
  • składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
  • można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
  • nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
kawałek tarty z karmelizowaną cebulą z sałatą na białym talerzu

Jak można podać tartę z cebulą:

  • Świetnie nadaje się na imprezy jako przystawka. Tą tartę można również upiec w postaci małych, indywidualnych tart (kwadratowych), lub jeszcze lepiej wyglądałyby małe okrągłe tarty. Wtedy będziecie mieć sporo skrawków ciasta, które możecie obtoczyć w cynamonowym cukrze i upiec ciasta (podobnie jak ciastka palmiery).
  • Na bardziej elegancją okazję kawałki tarty można podać z prostą sałatą z winegretem i wytrawnym białym winem.
  • Tartę można po prostu podać jako dodatek do zupy do obiadu. Pasować będzie np. zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą lub zupa marchewkowo-kokosowa.

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.
puff pastry onion tart with pear and blue cheese
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 40 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 1 godz 5 min
porcje 1 tarta
kalorie 340kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 3 średnie żółte cebule 400g
  • 1/2 dużej gruszki niedojrzała, twarda lub lekko dojrzała
  • 75 g sera pleśniowego lepszy jest półtwardy i kruchy niż kremowy, użyłam sera podobnego do sera Roquefort
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 240 g
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub 1 jajko + 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Karmelizujemy cebule: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażenie można rozpocząć na średnio-wysokim lub średnim ogniu i potem stopniowo obniżać do najniższego, jak cebula zacznie przywierać do dna i za szybko się brązowić. Nie można smażyć cebuli na zbyt wysokim ogniu, bo się spali i będzie gorzka. Cebulę smażymy i mieszamy od czasu do czasu (wyższy ogień = częściej, niższy ogień = rzadziej), aż będą miękkie i złociste (patrz na zdjęcia). Cebula powinna być częściowo zkarmelizowana, zajmie to ok. 25-30 minut (pełna karmelizacja zajęłaby 45-60 minut), my przestajemy na tym etapie bo cebula będzie się jeszcze piec i tam się w pełni zkarmelizuje. Cebulę zdjąć z patelni i zostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, opcja góra-dół bez termoobiegu.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (nie trzeba jej obierać).
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Ostrym niżem nacinamy ciasto tak, aby jego brzegi miały ok. 1.5 cm (nie nacinamy ciasta przez całą jego grubość, tylko delikatnie). Ciasto wraz z dołączonym papierem do pieczenia przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni oprócz brzegów.
  • Na cieście rozkładamy plasterki gruszek, następnie ostudzone karmelizowane cebule, a na wierzchu kruszymy ser pleśniowy.
  • Brzegi ciasta smarujemy śmietaną lub roztrzepanym 1 jajkiem z łyżką mleka.
  • Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, lub aż ciasto będzie puszyste i złociste.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
    • Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
    • Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
    • Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
    • Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
    • Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
  • Przechowywanie: Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.
  • Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:
    • ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
    • składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
    • można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
    • nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przystawka, tarta
kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
Keyword tarta z cebulą gruszką i serem pleśniowym, tarta z ciasta francuskiego, tarta z karmelizowaną cebulą

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.