ciastka/ Impreza/ małe desery/ Sylwester

Kruche ciastka z jagodami

23 czerwca 2020 przez Aleksandra

Mini tarty z kruchego ciasta z jagodami. Tak bardzo smakowała nam ta tarta (galette z nektarynkami i malinami), a w szczególności ciasto kruche z dodatkiem sera, że postanowiłam szybko znowu coś z niego upiec. Coś prostego, ale bardzo pysznego – kruche ciastka z jagodami. Ciasto kruche o smaku sera, a w środku jagody z waniliowym posmakiem. Można je piec cały rok, też z mrożonych owoców. Bardzo polecam!

kruche ciastka z jagodami przecięte na pół i trzymane w dłoniach
kruche ciastka z jagodami na szarym tle, w tle jagody

Składniki:

Te ciastka składają się z:

  • Ciasta kruchego z dodatkiem sera – jest naprawdę pyszne, jest kruche, listkuje się i smakuje serowo. Trzeba użyć gęstego mielonego białego sera. Można również użyć Waszego ulubionego kruchego ciasta (mam na stronie np przy przepisach na tartę z figami czy tartę z kremem z marakui).
  • Nadzienia z jagód, które mieszamy z cukrem i budyniem waniliowym (proszkiem). Zamiast budyniu można użyć skrobii kukurydzianej i część cukru wymienić na cukier waniliowy. Najlepiej sprawdzą się mrożone jagody – mniej puszczają soki i schłodzą ciasto dzięki czemu lepiej się z nim pracuje i jest bardziej kruche po upieczeniu.
składniki na kruche ciastka z jagodami

Jak zrobić krok po kroku:

składniki na kruche ciasto z serem w misie miksera
  1. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i solą.
  2. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło i ser.
kruche ciasto z serem w misie miksera i zawinięte w folię plastikową

3. Masło rozcieramy palcami albo miksujemy na niskich obrotach miksera aż powstanie gładkie ciasto. Duże grudki masła w cieście są ok.

4. Z ciasta formujemy płaski dysk, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2h.

na lewo: borówki mieszane z cukrem, na prawo: rozwałkowane ciasto pociete na kwadraty

5. Mieszamy jagody z cukrem i budyniem.

6. Ciasto dzielimy na pół, jedną połowę zostawiamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty (można też wycinać kółka).

jagody na kawałku ciasta, brzegi ciastka sklejane palcem

7. Na kawałkach ciasta kładziemy jagody (tyle ile się zmieści).

8. Przykrywamy drugim kawalkiem ciasta i zlepiamy brzegi.

brzegi ciastka sklejane widelcem, ciastka z jagodami smarowane jajkiem

9. Następnie brzegi zlepiamy widelcem.

10. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy aż będą złociste.

Co zrobić z pozostałymi skrawkami ciasta: można je razem ugnieść, drugi raz rozwałkować i zrobić nowe ciastka albo obtoczyć w cukrze z dwóch stron (normalnym, nie chodzi tu o cukier puder) i upiec jako kruche ciastka.

świeżo upieczone kruche ciastka z jagodami na blaszce do pieczenia

Kruche ciastka z jagodami

Pyszne mini tarty z jagodami z kruchego ciasta serowego.
SAVE THIS RECIPE
blueberry hand pies
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 50 min
porcje 11 sztuk
kalorie 307kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche z dodatkiem sera:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g twarogu zimnego, gęsty mielony ser biały
  • 160 g masła zimnego
  • duża szczypta soli

nadzienie:

  • 350 g jagód użyłam mrożonych, bez rozmrażania, lub borówki amerykańskiej
  • 1.5 łyżeczki budyniu waniliowego proszku, lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 4.5 łyżki cukru

wierzch:

  • 1 roztrzepane jajko lub 2 łyżki mleka

wykonanie

Ciasto:

  • Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimny ser i masło pokrojone w kostkę, siekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka, a potem rękami zagnieść szybko, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie zagniatać za długo).
  • Z pomocą robota planetarnego: do misy miksera dodać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać zimny ser i zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać na najmniejszych obrotach za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder i sól, na wierzchu położyć zimny ser i zimne masło pokrojone w kawałki. Miksować z przerwami, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo!).
  • We wszystkich przypadkach ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:

  • Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni / Gaz 5, opcja góra-dół.
  • W średniej misce wymieszać cukier z budyniem. Dodać jagody, wymieszać.

Ciastka:

  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.
  • Pierwszą część rozwałkować cienko na papierze do pieczenia (druga część wraca do lodówki) na kształt prostokątu, na grubość około 3-4 mm. Ważne jest, żeby ciasto dobrze podsypywać mąką, jest ono trochę bardziej klejące niż tradycyjne ciasto kruche. W połowie wałkowania podnieść ciasto i upewnić się czy nie przywiera do papieru.
  • Ostrym nożem wyciąć dowolne formy ciastek (lub jak u mnie kwadraty 10×10 cm).
  • Podnieść wycięty kawałek ciasta (tylko po to, żeby upewnić się, że nie przywarł, potem znów kładziemy go na papierze), nałożyć na niego ok. 2 łyżki jagód (lub tyle, ile się zmieści), zostawiając ok. ¾ cm wolnego brzegu, lekko wgnieść owoce w ciasto. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, palcami skleić brzegi, potem poprawić widelcem (nie musi być bardzo dokładnie, ciastka i tak na pewno puszczą sok, ale spokojnie, spód ciastek na pewno się upiecze). Widelec i palce można zanurzyć w mące jeśli ciasto się klei.
  • Przenieść ciastko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Powtórzyć z resztą ciasta. Ciastka ułożyć w odstępach na papierze do pieczenia.
  • Ciasta posmarować roztrzepanym jakiem oraz nakłuć widelcem w kilku miejscach. Dodatkowo można posypać cukrem granulowanym.
  • Piec około 30 minut, aż ciastka będą ładnie zarumienione.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli jesteście bardzo niecierpliwi to można ciasto wyjąć z lodówki już po godzinie. Z takim ciastem będzie się jednak trochę gorzej pracować.
  • Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia, na drugi dzień przestają być kruche, ale również są bardzo pyszne! Smakują jak bułeczki serowo-jagodowe.
  • Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie można przechowywać nieupieczonych ciastek z nadzieniem bo jagody puszczą sok i ciasto nie będzie kruche.
  • Zamiast budyniu można użyć skrobii kukurydzianej i część cukru wymienić na cukier waniliowy. Najlepiej sprawdzą się mrożone jagody – mniej puszczają soki i schłodzą ciasto dzięki czemu lepiej się z nim pracuje i jest bardziej kruche po upieczeniu.
  • Co zrobić z pozostałymi skrawkami ciasta: można je razem ugnieść, drugi raz rozwałkować i zrobić nowe ciastka albo obtoczyć w cukrze z dwóch stron (normalnym, nie chodzi tu o cukier puder) i upiec jako kruche ciastka.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/11 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Justyna
    13 lipca 2018 o 11:25

    pysznie!
    😀

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      13 lipca 2018 o 11:34

      Dziękuję 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena
    12 lipca 2018 o 18:54

    ale genialnie wyglądają!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 lipca 2018 o 19:19

      i tak też smakują! dziękuję Ci bardzo 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here