ciastka/ Impreza/ małe desery/ Sylwester

Kruche ciastka z jagodami

23 czerwca 2020

Mini tarty z kruchego ciasta z jagodami. Tak bardzo smakowała nam ta tarta (galette z nektarynkami i malinami), a w szczególności ciasto kruche z dodatkiem sera, że postanowiłam szybko znowu coś z niego upiec. Coś prostego, ale bardzo pysznego – kruche ciastka z jagodami. Ciasto kruche o smaku sera, a w środku jagody z waniliowym posmakiem. Można je piec cały rok, też z mrożonych owoców. Bardzo polecam!

kruche ciastka z jagodami przecięte na pół i trzymane w dłoniach
kruche ciastka z jagodami na szarym tle, w tle jagody

Składniki:

Te ciastka składają się z:

  • Ciasta kruchego z dodatkiem sera – jest naprawdę pyszne, jest kruche, listkuje się i smakuje serowo. Trzeba użyć gęstego mielonego białego sera. Można również użyć Waszego ulubionego kruchego ciasta (mam na stronie np przy przepisach na tartę z figami czy tartę z kremem z marakui).
  • Nadzienia z jagód, które mieszamy z cukrem i budyniem waniliowym (proszkiem). Zamiast budyniu można użyć skrobii kukurydzianej i część cukru wymienić na cukier waniliowy. Najlepiej sprawdzą się mrożone jagody – mniej puszczają soki i schłodzą ciasto dzięki czemu lepiej się z nim pracuje i jest bardziej kruche po upieczeniu.
składniki na kruche ciastka z jagodami

Jak zrobić krok po kroku:

składniki na kruche ciasto z serem w misie miksera
  1. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i solą.
  2. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło i ser.
kruche ciasto z serem w misie miksera i zawinięte w folię plastikową

3. Masło rozcieramy palcami albo miksujemy na niskich obrotach miksera aż powstanie gładkie ciasto. Duże grudki masła w cieście są ok.

4. Z ciasta formujemy płaski dysk, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2h.

na lewo: borówki mieszane z cukrem, na prawo: rozwałkowane ciasto pociete na kwadraty

5. Mieszamy jagody z cukrem i budyniem.

6. Ciasto dzielimy na pół, jedną połowę zostawiamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty (można też wycinać kółka).

jagody na kawałku ciasta, brzegi ciastka sklejane palcem

7. Na kawałkach ciasta kładziemy jagody (tyle ile się zmieści).

8. Przykrywamy drugim kawalkiem ciasta i zlepiamy brzegi.

brzegi ciastka sklejane widelcem, ciastka z jagodami smarowane jajkiem

9. Następnie brzegi zlepiamy widelcem.

10. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy aż będą złociste.

Co zrobić z pozostałymi skrawkami ciasta: można je razem ugnieść, drugi raz rozwałkować i zrobić nowe ciastka albo obtoczyć w cukrze z dwóch stron (normalnym, nie chodzi tu o cukier puder) i upiec jako kruche ciastka.

świeżo upieczone kruche ciastka z jagodami na blaszce do pieczenia

Kruche ciastka z jagodami

Pyszne mini tarty z jagodami z kruchego ciasta serowego.
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 50 min
porcje 11 sztuk
kalorie 307kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche z dodatkiem sera:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g twarogu zimnego, gęsty mielony ser biały
  • 160 g masła zimnego
  • duża szczypta soli

nadzienie:

  • 350 g jagód użyłam mrożonych, bez rozmrażania, lub borówki amerykańskiej
  • 1.5 łyżeczki budyniu waniliowego proszku, lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 4.5 łyżki cukru

wierzch:

  • 1 roztrzepane jajko lub 2 łyżki mleka

wykonanie

Ciasto:

  • Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimny ser i masło pokrojone w kostkę, siekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka, a potem rękami zagnieść szybko, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie zagniatać za długo).
  • Z pomocą robota planetarnego: do misy miksera dodać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać zimny ser i zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać na najmniejszych obrotach za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder i sól, na wierzchu położyć zimny ser i zimne masło pokrojone w kawałki. Miksować z przerwami, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo!).
  • We wszystkich przypadkach ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:

  • Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni / Gaz 5, opcja góra-dół.
  • W średniej misce wymieszać cukier z budyniem. Dodać jagody, wymieszać.

Ciastka:

  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.
  • Pierwszą część rozwałkować cienko na papierze do pieczenia (druga część wraca do lodówki) na kształt prostokątu, na grubość około 3-4 mm. Ważne jest, żeby ciasto dobrze podsypywać mąką, jest ono trochę bardziej klejące niż tradycyjne ciasto kruche. W połowie wałkowania podnieść ciasto i upewnić się czy nie przywiera do papieru.
  • Ostrym nożem wyciąć dowolne formy ciastek (lub jak u mnie kwadraty 10×10 cm).
  • Podnieść wycięty kawałek ciasta (tylko po to, żeby upewnić się, że nie przywarł, potem znów kładziemy go na papierze), nałożyć na niego ok. 2 łyżki jagód (lub tyle, ile się zmieści), zostawiając ok. ¾ cm wolnego brzegu, lekko wgnieść owoce w ciasto. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, palcami skleić brzegi, potem poprawić widelcem (nie musi być bardzo dokładnie, ciastka i tak na pewno puszczą sok, ale spokojnie, spód ciastek na pewno się upiecze). Widelec i palce można zanurzyć w mące jeśli ciasto się klei.
  • Przenieść ciastko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Powtórzyć z resztą ciasta. Ciastka ułożyć w odstępach na papierze do pieczenia.
  • Ciasta posmarować roztrzepanym jakiem oraz nakłuć widelcem w kilku miejscach. Dodatkowo można posypać cukrem granulowanym.
  • Piec około 30 minut, aż ciastka będą ładnie zarumienione.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli jesteście bardzo niecierpliwi to można ciasto wyjąć z lodówki już po godzinie. Z takim ciastem będzie się jednak trochę gorzej pracować.
  • Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia, na drugi dzień przestają być kruche, ale również są bardzo pyszne! Smakują jak bułeczki serowo-jagodowe.
  • Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie można przechowywać nieupieczonych ciastek z nadzieniem bo jagody puszczą sok i ciasto nie będzie kruche.
  • Zamiast budyniu można użyć skrobii kukurydzianej i część cukru wymienić na cukier waniliowy. Najlepiej sprawdzą się mrożone jagody – mniej puszczają soki i schłodzą ciasto dzięki czemu lepiej się z nim pracuje i jest bardziej kruche po upieczeniu.
  • Co zrobić z pozostałymi skrawkami ciasta: można je razem ugnieść, drugi raz rozwałkować i zrobić nowe ciastka albo obtoczyć w cukrze z dwóch stron (normalnym, nie chodzi tu o cukier puder) i upiec jako kruche ciastka.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/11 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword ciastka z jagodami, kruche ciasto z serem, mini tarty z jagodami

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Justyna
    13 lipca 2018 o 11:25

    pysznie!
    😀

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      13 lipca 2018 o 11:34

      Dziękuję 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena
    12 lipca 2018 o 18:54

    ale genialnie wyglądają!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 lipca 2018 o 19:19

      i tak też smakują! dziękuję Ci bardzo 🙂

    Dodaj komentarz

    Ocena przepisu





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.