ciasto francuskie/ Impreza/ przystawki/ Sylwester

Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem

26 stycznia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 26 grudnia 2018 przez Aleksandra

Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem

Pyszna, prosta i błyskawiczna do przygotowania tarta z ciasta francuskiego.

Ciasto wystarczy rozwałkować, podpiec, posmarować serkiem kozim, a na nim ułożyć grillowaną cukinię i oliwki. Kropką nad 'i’ jest skórka z cytryny dodana do serka oraz bazylia, którą posypujemy upieczoną tartę. Nie warto tutaj nic pomijać, bo te kilka składników naprawdę dobrze do siebie pasuje i fajnie się zgrywa razem w całość. Tartę można podać na przyjęcie, lub jako część obiadu, razem z zupą (my jedliśmy ją razem z tą zupą z dyni). Smakuje również świetnie skropiona pesto.

Tarta ma lekki i orzeźwijący smak, ciasto francuskie jest cudownie kruche, listkujące się i maślane, wypróbujcie koniecznie!

Do przepisu wykorzystałam szybkie ciasto francuskie, złożone 3 razy, robi się je bardzo szybko – dzięki temu tarta jest pyszna i wyraźnie maślana. Dla ambitnych i mających więcej czasu polecam również przepis na tradycyjne ciasto francuskie 🙂

tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart

Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem

SAVE THIS RECIPE
tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 40 min
porcje 4 porcje

składniki

  • ok. 250g ciasta francuskiego ½ porcji z mojego przepisu
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 7 czarnych oliwek
  • 140 g serka koziego twarożku, nie pleśniowego
  • skórka z ½ cytryny koniecznie
  • 3 łyżki mleka do rozcieńczenia serka
  • sól i pieprz do smaku
  • mała garść świeżej bazylii

wykonanie

  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na okrąg ok. 28 cm (na grubość ok 2 mm).
  • Przygotować foremkę do pieczenia lub inne okrągłe naczynie, które można włożyć do piekarnika o średnicy ok. 24 cm, z kolejnego arkuszu papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy dna tego naczynia.
  • Ciasto trzeba najpierw podpiec: ponakłuwać widelcem (w tym miejscu gdzie będzie naczynie), położyć na nim wycięty okrąg z papieru do pieczenia, na nim naczynie, obciążyć je dodatkowo innym naczyniem lub np. suchym grochem (ciasto podczas pieczenia będzie rosnąć i podnosić foremkę), brzegi ciasta zwinąć w rulonik otaczający foremkę.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni, ciasto włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • W tym czasie grillować cukinię: pociąć ją na 1 cm paski, doprawić solą, pieprzem i ziołami, grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej na średnio-wysokim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukinia pokryje się brązowymi paskami (ale nie czarnymi). Cukinia ma być tak prawie gotowa, czyli ma być jeszcze bardzo lekko twarda, bo będzie się jeszcze chwile piec w piekarniku. Cukinię można też zwyczajnie usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz.
  • Serek kozi wymieszać z mlekiem (dodać taką jego ilość aby łatwo się go rozsmarowywało), skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Oliwki pokroić na plasterki.
  • Ciasto piec ok. 20 minut, aż się napuszy i lekko zezłoci, wyjąć z piekarnika, usunąć foremkę z obciążeniem i okrągły papier do pieczenia.
  • Posmarować serkiem, ułożyć plastry cukinii i oliwki, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż brzeg tarty będzie dobrze zarumieniony.
  • Wyciągnąć z piekarnika, pokroić. Najlepiej smakuje lekko ciepła lub 1-2 godziny po upieczeniu.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart

tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart

tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart

Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here