ciasta/ Impreza

Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką

22 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 30 maja 2019 przez Aleksandra

Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką. U nas są już wreszcie lokalne truskawki i takim właśnie ciastem rozpoczęliśmy sezon. Jest idealnie miękkie, bardzo wilgotne, pachnące pięknie kokosem i wanilią, z dużą ilością truskawek, a na górze chrupie kokosowa kruszonka. Ciasto jest naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie! : )

Polecam również galette – prostą kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami.

Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką
Kawałek ciasta kokosowego z truskawkami i kokosową kruszonką

Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i kruszonką – krok po kroku:

  1. To ciasto ucierane jest bardzo proste do przygotowania, ale trzeba pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej oraz zachować odpowiednią kolejność dodawania składników.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać przez sitko
  3. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i odłożyć.
  4. Jogurt wymieszać z ekstraktem z wanilli i likierem kokosowym, odłożyć.

5. + 6. Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem na średnio-dużych obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).

7. Dodawać jednorazowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując, kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie już całkowicie połączyło się z masą. Nastawić piekarnik na 160 stopni.

8. Do misy miksera dodać ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera, potem dodać ½ mieszaniny jogurtu, krótko wymieszać. Dodać pozostałe ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować. Na końcu dodajemy pozostałe ½ mieszaniny jogurtu, miksujemy krótko do połączenia się składników.

9. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół, małe i średnie można zostawić w całości. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto (odrobinę mniej na środku niż na bokach), nie wgniatać ich w ciasto.

Do ciasta można użyć mrożonych truskawek, postępujemy jak w przepisie, bez rozmrażania. Ciasto z mrożonymi truskawkami piekłam 10 minut dłużej.

10. + 11. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstanie jednolite ciasto. Kruszonka wychodzi raczej 'mokra’ i po upieczeniu nie jest na cieście w całości, ale rozlewa się, tworząc na wierzchu chrupiącą skorupkę. Jeśli chcecie bardziej suchą, tradycyjną kruszonkę, trzeba dodać do niej więcej mąki.

12. Kruszonkę w małych kawałkach wyłożyć na truskawki. Ciasto piec w 160 stopniach około 1 godzinę i 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.

Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką

Wilgotne i puszyste ciasto kokosowe z dużą ilością truskawek i kokosową kruszonką
Pin This Recipe!
a slice of coconut cake with strawberries on a rose plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 1 godz 10 min
całkowity czas 1 godz 35 min
porcje 8 porcji
kalorie 622kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 20g
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam Malibu) lub mleka

truskawki:

  • 350 g truskawek waga bez szypułek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:

  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 25 g mąki

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (!).
  • Przygotować wszystkie składniki, w tym okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm – trzeba natrzeć ją niewielką ilością masła i wyłożyć papierem do piecznia.
  • Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3 (opcja góra-dół).
  • Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem na średnio-dużych obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).
  • Dodawać jednorazowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując, kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie już całkowicie połączyło się z masą (masa nie powinna się rozwarstwić, ale jeżeli tak się stanie to trochę dłużej i dokładnie miksować, postępować dalej jak w przepisie, ciasto i tak się uda).
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać przez sitko, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i odłożyć.
  • Jogurt wymieszać z ekstraktem z wanilli i likierem kokosowym, odłożyć.
  • Do misy miksera dodać ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.
  • Dodać ½ mieszaniny jogurtu, krótko wymieszać.
  • Dodać pozostałe ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować.
  • Dodać pozostałe ½ mieszaniny jogurtu, krótko zmiksować do połączenia się składników (ostatnią porcję można tylko delikatnie wymieszać szpatułką, jest to szczególnie wskazane gdy ucieramy ciasto mikserem planetarnym, niezmieszana masa lubi zbierać się na samym dole misy).
  • Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać.
  • Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół, małe i średnie można zostawić w całości. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto (odrobinę mniej na środku niż na bokach), nie wgniatać ich w ciasto.
  • Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstanie jednolite ciasto, w małych kawałkach wyłożyć na truskawki.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godzinę i 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.

uwagi

  • Można użyć mrożonych truskawek, postępujemy tak jak w przepisie, bez rozmrażania. Ciasto z mrożonymi truskawkami piekłam 10 minut dłużej. Sprawdzajcie drewnianym patyczkiem lub nożem w środku czy już jest gotowe (patyczek będzie suchy).
  • Kruszonka wychodzi raczej 'mokra’ i po upieczeniu nie jest na cieście w całości, ale rozlewa się, tworząc na wierzchu chrupiącą skorupkę. Jeśli chcecie bardziej suchą, tradycyjną kruszonkę, trzeba dodać do niej więcej mąki.
  • Liczba kalorii – 1 porcja.
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Dorota
    21 maja 2022 o 11:39

    5 gwiazdek
    Pyszne ciasto. Hihi 🙂

  • 5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here