przystawki/ Śniadanie/ śniadanie słodkie

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

5 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 23 stycznia 2018 przez Aleksandra

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

Dżem do sera z jabłkami, pistacjami i cynamonem jam with apples pistachios and cinnamon apfel pistazien und zimt marmolade zu käse

Pyszny dżem z jabłek świetny do naleśników, placków (świetnie pasuje np. do Kaiserschmarrn – cesarskiego naleśnika) ale też jako dodatek do sera. Dżem ten kupiłam w sklepie, ale jako, że był sprzedawany w malutkich słoiczkach (dosłownie na 3 łyżeczki) za straszną cenę postanowiłam go zrobić w domu.

Dodatek solonych pistacji świetnie podbija smak dżemu, nie czuć tutaj soli – pokreśla ona tylko słodki smak jabłek i cynamonu. Jak pisze producent, dżem najlepiej smakuje z dojrzałymi serami takimi jak: gouda, parmezan, gruyere, manchego, pecorino romano i idiazabal.

Ja połączyłam go z goudą, rezultat jest przepyszny! Ładnie podany na podpieczonej bagietce z serem i posypany pistacjami świetnie nadaje się na przystawkę.

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

SAVE THIS RECIPE
Dżem do sera z jabłkami, pistacjami i cynamonem jam with apples pistachios and cinnamon apfel pistazien und zimt marmolade zu käse
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 30 min
porcje 500 ml

składniki

  • 2 kg jabłek Golden Delicious 12 sztuk (są raczej twardsze i kwaśnawe)
  • 180 ml soku z cytryny z 4.5 cytryny
  • 170 g cukru 4/5 szklanki
  • 140 g pistacji solonych i prażonych (waga w skorupkach) wychodzi 2/3 szklanki pistacji bez skorupek
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego można dać więcej

wykonanie

  • Usunąć skorupki z pistacji.
  • Do dużego i szerokiego garnka wlać sok z cytryny.
  • Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do soku z cytryny (po każdym dodanym do garnka jabłku wymieszać).
  • Do garnka dodać cukier i pistacje (cynamon dodajemy na samym końcu).
  • Gotować ok 1 godzinę. Na początku, kiedy jeszcze jest dużo płynu można gotować dżem na dużym ogniu około 15-20 minut, ale jak woda się wygotuje to trzeba pilnować, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, aż powstanie gęsty dżem, na sam koniec trzeba często mieszać. Czas gotowania zależy od wielkości garnka, ilości jabłek i ustawionej nocy palnika. Dżem można też gotować w 2 garnkach, wtedy będzie szybciej (ja pod koniec przełożyłam połowę dżemu do drugiego garnka bo trochę za wolno gęstniał).
  • Dżem jest gotowy gdy jest gęsty, a nabrany łyżką, trzyma się grubą warstwą na jej wypukłej stronie i nie spływa. Można go trochę rozcieńczyć z wodą, żeby się go łatwo rozsmarowywało lub smażyć trochę dłużej, żeby był sztywniejszy i dało się go formowac na kanapce jak na zdjęciu (dżem po ostudzeniu jeszcze zgęstnieje).
  • Na końcu dodać cynamon, wymieszać i ewentualnie dodać trochę cukru lub soku z cytryny do smaku.

uwagi

Propozycja podania: Podpieczone kawałki bagietki smarujemy masłem, kładziemy plasterki jednego z serów: gouda, parmezan, gruyere, manchego, pecorino romano, idiazabal, smarujemy dżemem, posypujemy pistacjami. Takie kulki z dżemu zrobiłam w ten sposób, że uciełam malutki kawałek rogu worka plastikowego (użyłam takiego grubszego na mrożonki), nalałam do torebki dżemu i wyciskałam z torebki małe kuleczki.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

 

dżem to za mało, na całkowite osłodzenie polecam poniższe zdjęcie ( 😉 )

katzi cat katze maine cook maine coon

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here