przystawki/ Śniadanie/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

5 listopada 2017 | Aktualizowano: 23 stycznia 2018

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

Dżem do sera z jabłkami, pistacjami i cynamonem jam with apples pistachios and cinnamon apfel pistazien und zimt marmolade zu käse

Pyszny dżem z jabłek świetny do naleśników, placków (świetnie pasuje np. do Kaiserschmarrn – cesarskiego naleśnika) ale też jako dodatek do sera. Dżem ten kupiłam w sklepie, ale jako, że był sprzedawany w malutkich słoiczkach (dosłownie na 3 łyżeczki) za straszną cenę postanowiłam go zrobić w domu.

Dodatek solonych pistacji świetnie podbija smak dżemu, nie czuć tutaj soli – pokreśla ona tylko słodki smak jabłek i cynamonu. Jak pisze producent, dżem najlepiej smakuje z dojrzałymi serami takimi jak: gouda, parmezan, gruyere, manchego, pecorino romano i idiazabal.

Ja połączyłam go z goudą, rezultat jest przepyszny! Ładnie podany na podpieczonej bagietce z serem i posypany pistacjami świetnie nadaje się na przystawkę.

Dżem do sera z jabłek, pistacji i cynamonu

czas przygotowania 30 minutes
czas gotowania 1 hour
całkowity czas 1 hour 30 minutes
porcje 500 ml

składniki

  • 2 kg jabłek Golden Delicious 12 sztuk (są raczej twardsze i kwaśnawe)
  • 180 ml soku z cytryny z 4.5 cytryny
  • 170 g cukru 4/5 szklanki
  • 140 g pistacji solonych i prażonych (waga w skorupkach) wychodzi 2/3 szklanki pistacji bez skorupek
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego można dać więcej

wykonanie

  • Usunąć skorupki z pistacji.
  • Do dużego i szerokiego garnka wlać sok z cytryny.
  • Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do soku z cytryny (po każdym dodanym do garnka jabłku wymieszać).
  • Do garnka dodać cukier i pistacje (cynamon dodajemy na samym końcu).
  • Gotować ok 1 godzinę. Na początku, kiedy jeszcze jest dużo płynu można gotować dżem na dużym ogniu około 15-20 minut, ale jak woda się wygotuje to trzeba pilnować, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, aż powstanie gęsty dżem, na sam koniec trzeba często mieszać. Czas gotowania zależy od wielkości garnka, ilości jabłek i ustawionej nocy palnika. Dżem można też gotować w 2 garnkach, wtedy będzie szybciej (ja pod koniec przełożyłam połowę dżemu do drugiego garnka bo trochę za wolno gęstniał).
  • Dżem jest gotowy gdy jest gęsty, a nabrany łyżką, trzyma się grubą warstwą na jej wypukłej stronie i nie spływa. Można go trochę rozcieńczyć z wodą, żeby się go łatwo rozsmarowywało lub smażyć trochę dłużej, żeby był sztywniejszy i dało się go formowac na kanapce jak na zdjęciu (dżem po ostudzeniu jeszcze zgęstnieje).
  • Na końcu dodać cynamon, wymieszać i ewentualnie dodać trochę cukru lub soku z cytryny do smaku.

uwagi

Propozycja podania: Podpieczone kawałki bagietki smarujemy masłem, kładziemy plasterki jednego z serów: gouda, parmezan, gruyere, manchego, pecorino romano, idiazabal, smarujemy dżemem, posypujemy pistacjami. Takie kulki z dżemu zrobiłam w ten sposób, że uciełam malutki kawałek rogu worka plastikowego (użyłam takiego grubszego na mrożonki), nalałam do torebki dżemu i wyciskałam z torebki małe kuleczki.

 

dżem to za mało, na całkowite osłodzenie polecam poniższe zdjęcie ( 😉 )

katzi cat katze maine cook maine coon

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz