amerykańska/ ciasta

Tort marchewkowy – prosty przepis + film

11 maja 2019 | Ostatnia aktualizacja: 24 maja 2019

Pyszny trójwarstwowy tort marchewkowy z kremem z serka śmietankowego. Jest bardzo prosty do zrobienia – składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi i wymieszać, nie trzeba nawet miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne, dobrze przyprawione, z dodatkiem orzechów włoskich. Można je spokojnie zrobić dzień wcześniej, na drugi dzień smakuje nawet lepiej.

To był tort urodzinowy mojej dwulatki, wszystkim bardzo smakował : )

W poprzednim roku mieliśmy taki tort: number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami.

tort marchewkowy
tort marchewkowy w przekroju
kawałek tortu marchewkowego na talerzyku

Jak zrobić nalepszy tort marchewkowy – parę uwag:

– Nie zamieniajcie cukru brązowego na biały, sprawia on, że ciasto jest wilgotne.

– Mus z jabłek to uduszone i zmiksowane na mus jabłka, kupiłam gotowe w słoiczku, również sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne, smaku jabłek nie czuć.

– Jak zetrzeć marchewki: koniecznie na małych oczkach tarki, ale to też zależy od preferencji, dla mnie marchewka starta na dużych oczkach była zbyt wyczuwalna.

– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

– Foremka na ciasto musi być wysoka, u mnie to 7.5 cm, mierzone od wewnątrz (!) tortownicy / okrągłej blaszki, standardowa tortownica nie wystarczy na wysokość.

– Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 niższych tortownicach (w jednej pieczemy 1 piętro, w drugiej 2 piętra), lub 3 tortownicach na raz, jeśli macie na tyle duży piekarnik (tak jest najwygodniej i nie trzeba przecinać ciasta), 1 piętro pieczemy 45 minut, 2 piętra 60 minut, 3 piętra pieką się długo, minimum 1.5 h. Nie można natomiast piec jednego piętra tortu podczas gdy reszta ciasta czeka na blacie na upieczenie. W cieście jest soda, co wymaga, żeby ciasto piec zaraz po jego wymieszaniu.

Można użyć okrągłej formy na ciasto lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale upewnijcie się przed jej użyciem, czy nie przecieka.

– Ważne jest, żeby ciasto dokładnie ostudzić przed krojeniem na blaty (będzie się lepiej kroić) oraz smarowaniem kremem. Jeśli ciasto będzie ciepłe krem zacznie płynąć, ciasto można szybko uratować chowając je do lodówki, wszystko ładnie zastygnie.

– Przechowywanie: ciasto trzymać w lodówce, będzie dobre nawet 3 dni.

– Mrożenie: ciasto mrozi się bardzo dobrze, można je zamrozić w kawałkach lub w całości i rozmrażać w lodówce.

Tort marchewkowy – krok po kroku:

Zobacz jak przygotować tort na filmie:

Tort marchewkowy

Pyszny trójwarstwowy tort marchewkowy z kremem z serka śmietankowego. Jest bardzo prosty do zrobienia – składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi i wymieszać, nie trzeba nawet miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne, dobrze przyprawione, z dodatkiem orzechów włoskich. Można je spokojnie zrobić dzień wcześniej, na drugi dzień nawet lepiej smakuje.
carrot layer cake with cream cheese frosting decorated with flowers and nuts
Drukuj przepis
5 from 2 votes
czas przygotowania 45 min
czas gotowania 1 godz 45 min
studzenie ciasta 1 godz
całkowity czas 3 godz 30 min
porcje 16 porcji
kalorie 525kcal
autor Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • 310 g mąki 2.5 szklanki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 zmielone goździki

mokre składniki:

  • 450 g marchewki startej na małych oczkach, waga bez skórki
  • 235 g oleju 1 szklanka, najlepiej o neutralnym smaku
  • 85 g musu z jabłek 1/3 szklanki
  • 4 duże jajka
  • 200 g białego cukru 1 szklanka
  • 150 g brązowego cukru ¾ szklanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan

krem:

  • 450 g gęstego serka śmietankowego użyłam Philadelphia, w temp. pokojowej
  • 115 g masła miękkiego!
  • 240 g cukru pudru 1 szklanka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • duża szczypta soli

wykonanie

Ciasto marchewkowe:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia lub tortownicę o średnicy 20cm i wysokości minimum …. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.
  • Przygotować sobie wszystkie składniki, potem nastawić piekarnik na 160 stopni, gaz 3, opcja góra-dół.
  • Wymieszać razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatałową, imbir i goździki (można je zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu).
  • Wymieszać wszystkie mokre składniki: startą na małych oczkach marchewkę, olej, mus z jabłek, jajka, cukier biały i brązowy, ekstrakt z wanilli, posiekane orzechy włoskie.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia, nie za długo.
  • Masę wlać do przygotowanej foremki i piec 1h 30 min – 1h 45min. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia zobaczcie czy ciasto się nie brązowi, jeśli tak, to przykryjcie je luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto jest gotowe jak drewniany patyczek włożony w jego środek wychodzi suchy.
  • Jak włożycie ciasto do piekarnika to zacznijcie robić krem.

Krem z serka śmietankowego:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksować razem z cukrem pudrem, dodając cukier w 3 partiach, miksować ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa.
  • Dodać serek i miksować, aż powstanie gładki krem.
  • Dodać sok z cytryny i sól, wymieszać.
  • Krem włożyć do lodówki (w tym czasie będzie się piekło ciasto).

Składanie tortu:

  • Upieczone ciasto położyć na kratce i zostawić w tortownicy na 10 minut, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego ostudzenia, zajmie to minimum 60 minut! (jeśli pieczecie ciasto w całości).
  • Ciasto przekroić na 3 blaty: najpierw zaznaczcie nożem z czterech stron wysokość blatów. Potem zacząć kroić blaty (dużym nożem z ząbkami), robić płytkie nacięcia ze wszystkich stron, potem przekroić blaty na całą długość.
  • Jeśli najwyższy blat się lekko wybrzuszył to można go trochę ściąć nożem, żeby był bardziej równy
  • Teraz składamy tort: pierwszy blat ciasta (ten najbardziej nierównpowinien być pierwszym piętrem tortu (najniższym), a ten najbardziej równy, dolny powinien pójść na samą górę tortu. Przy przenoszeniu poszczególnych pięter tortu na paterę można sobie dnem tortownicy lub płaskim i cienkim talerzem (dno tortownicy wsuwamy między blaty tortu i przenosimy na paterę).
  • Każdy blat przekładamy kremem, wygładzamy, na końcu smarujemy boki i wygładzamy górę tortu. Tort można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Tort włożyć do lodówki na minimum godzinę – będzie się lepiej kroił (można go schładzać dłużej).

uwagi

– 450g marchewki – to waa obranych marcheek, jest to 5 szklanek marchewki startej na małych oczkach tarki i luźno włożonych do szklanki o pojemności 250ml, 450g obranej startej marchewki to ok. 700g całych marchewek ze skórką i ogonkami
– Foremka na ciasto musi być wysoka, u mnie to 7.5 cm, mierzone od wewnątrz (!) tortownicy / okrągłej blaszki, standardowa tortownica nie wystarczy na wysokość.
– Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 niższych tortownicach (w jednej pieczemy 1 piętro, w drugiej 2 piętra), lub 3 tortownicach, jeśli macie na tyle duży piekarnik (tak jest najwygodniej i nie trzeba przecinać ciasta), 1 piętro pieczemy 45 minut, 2 piętra 60 minut, 3 piętra pieką się długo, minimum 1.5 h. Nie można tak zrobić, że najpierw pieczemy 1-2 piętra, podczas gdy pozostała część ciasta czeka na blacie na upieczenie. W cieście jest soda, co wymaga, żeby ciasto piec zaraz po jego zmieszaniu.
Można użyć okrągłej formy na ciasto lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale upewnijcie się przed jej użyciem, czy nie przecieka.
– Ważne jest, żeby ciasto dokładnie ostudzić przed krojeniem na blaty (będzie się lepiej kroić) oraz smarowaniem kremem. Jeśli ciasto będzie ciepłe krem zacznie płynąć, ciasto można szybko uratować chowając je do lodówki, wszystko ładnie zastygnie.
– Przechowywanie: ciasto trzymać w lodówce, będzie dobre nawet 3 dni.
– Liczba kalorii = 1 porcja.
danie deser
kuchnia amerykańska, międzynarodowa
Keyword ciasto marchewkowe z kremem z serka, tort marchewkowy

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Ola
    3 sierpnia 2020 o 22:07

    5 stars
    Świetny przepis. Zawsze się boję o ilość cukru, tym razem zrobiłam według przepisu i nie był przesłodzony! Polecam do kremu wziąć serek kozi, dodaje fajnego posmaku.

  • Odpowiedz
    Agata
    11 maja 2020 o 10:39

    Hejka! Samo ciasto genialne, ale zastanawiam się czy krem ma być płynny? Czy taki bardziej ścięty? Może za mało cukru pudru? 🙁

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      11 maja 2020 o 11:21

      Krem nie ma być płynny, ale też nie będzie bardzo sztywny / ‚ścięty’. Jeśli wydaje Ci się za płynny wystarczy go na pół godziny lub dłużej włożyć do lodówki. Jak będzie schłodzony to będzie gęstszy. Może zobacz sobie na filmie jaką powinien mieć konsystencję ? Ważna jest też kolejność dodawania składników kremu. Jak dodasz więcej cukru pudru to może być trochę za słodki. Pisz jeśli masz jeszcze jakieś pytania!

  • Odpowiedz
    Ania
    19 kwietnia 2020 o 20:10

    5 stars
    Duży plus za bardzo szczegółowy opis. Dzięki temu nawet laik jest w stanie upiec torta bez najmniejszego problemu….tylko trzeba czytać.
    Tort bardzo smaczny. Duży plus,że nawet dzieci zajadają że smakiem. No i rzeczywiście świetnie się mrozi.

  • Dodaj komentarz

    Ocena przepisu





    The maximum upload file size: 1 MB.
    You can upload: image.
    Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.