drinki i napoje alkoholowe/ Impreza/ Sylwester/ Walentynki

Grejpfrutowy drink mimoza (3 składniki)

28 grudnia 2019 przez Aleksandra

Tradycyjnie drink mimoza to połączenie szampana z sokiem pomarańczowym. Ja zrobiłam go trochę inaczej i użyłam soku z grejpfruta, który zaromatyzowałam świeżym rozmarynem. Drink jest prosty (3 składniki), pyszny i elegancki. Idealny na świetowanie nowego roku. Jeśli jesteście fanami soku z grejpfruta (drink będzie smakował intesywnie grejpfrutowo) to musicie go koniecznie spróbować! Jeśli nie przepadacie za grejpfrutem zawsze możecie użyć innego soku i pominąć rozmaryn.

Grejpfrutowy drink mimoza

Co potrzebujecie:

  • Szampan – zamiast szampana można użyć dowolnego wina musującego, np. prosecco. Zwróćcie uwagę, że wina musujące również różnią się słodkością, więc jeśli użyjecie bardzo kwaśnego wina, może być potrzebne dodanie cukru do drinka.
  • Sok grejpfrutowy – można użyć gotowego ze sklepu lub świeżo wyciśniętego. W przypadku świeżo wyciśniętego konieczne będzie dodanie cukru. Oryginalnie drink jest przygotowywany z sokiem pomarańczowym. Można również użyć soku żurawinowego (słodzonego).
  • Rozmaryn – jego użycie jest opcjonalnie, ale naprawdę bardzo tu pasuje i idealnie komponuje się z grejpfrutem.
  • Opcjonalnie cukier.
składniki na drink mimoza

Jak przygotować drink:

etapy przygotowania drinku mimoza
  1. Aromatyzujemy sok z grejpfruta świeżym rozmarynem. Trzeba obić gałązkę rozmarynu trzonkiem noża a następnie podgrzewać ją z sokiem. Można posłodzić jeśli Wasz sok jest za kwaśny lub użyliście świeżo wyciśniętego soku. Ostudzić.
  2. Napełniamy kieliszki prawie do połowy szampanem.
  3. Dolewamy sok.

Drink serwujemy w kieliszkach do szapana. Jeśli nie macie takich kieliszków, najlepiej jest użyć inne wysokie i wąskie szklanki – ten tym naczynia najlepiej zatrzymuje bąbelki.

drink mimoza z grejpfrutem

Grejpfrutowy drink mimoza (3 składniki)

Drink składający się z szampana, soku grejpfrutowego zaromatyzowanego świeżym rozmarynem.
SAVE THIS RECIPE
two champagne glasses filled with grapefruit mimosa
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 0 min
chłodzenie soku 30 min
całkowity czas 35 min
porcje 3 drinki
kalorie 93kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka szampana 1 część, lub innego wina musującego, np. prosecco
  • 1 szklanka soku grejpfrutowego 1 część, gotowy ze sklepu (taki wolę) lub świeżo wyciśnięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie

wykonanie

  • Gałązkę rozmarynu rozbić w kilku miejscach rękojeścią noża, następnie dodać z sokiem grejpfrutowym do małego garnka i powoli podgrzewać (nie musi się zagotować). Spróbujcie czy sok nie jest dla Was za kwaśny. Jeśli tak, można dodać trochę cukru. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Wyrzucić rozmaryn.
  • Kieliszki do szampana napełnić prawie do połowy szampanem, następnie zalać taką samą ilością soku. Nie mieszać.
  • Gotowe!

uwagi

  • 1 szklanka = 250 ml.
  • Jeśli używacie świeżo wyciśniętego soku to trzeba koniecznie dodać cukru (dodaję łyżkę cukru na szklankę soku) bo taki sok jest bardziej kwaśny niż sklepowy sok z koncentratu. Dodatkowo świeżo wyciśnięty sok będzie miał cząstki miąższu, więc trzeba go przecedzić przez sitko.
    Drink zrobiony z gotowego soku będzie jasno różowy, a ze świeżo wyciśniętego jak na zdjęciach (raczej pomarańczowy, ale kolor będzie zależeć od koloru miąższu grejpfruta).
  • Kieliszki można ozdobić małymi trójkątami świeżego grejpfruta lub zakręcowym paskiem skórki grejpfruta.
  • Jeśli nie macie czasu żeby czekać aż sok z rozmarynem ostygną, można gałązkę rozmarynu porządnie obić trzonkiem noża (puści więcej olejków aromatycznych) i zostawić z soku, często mieszając na 5-10 minut. Aromat rozmarynu będzie jednak słabo wyczuwalny.
  • Sok i champan powinny być schłodzone, ale nie muszą być całkiem zimne. Idealna temperatura do picia szampana to 8-10 stopni. Do tego drinka nie używa się również lodu.
  • Nie ma sensu używać do tego drinka drogiego szampana. Dodajemy do niego sok, więc jego smak nie będzie aż tak wyczuwalny.
  • Można zrobić ten drink w większym naczyniu, ale stracicie w ten sposób sporo bąbelków. Dlatego lepiej jest nalewać drink do każdej szklanki osobno.
danie drinki alkoholowe
kuchnia francuska, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here