koktajle bezalkoholowe i smoothie

Smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem

21 sierpnia 2020 przez Aleksandra

Pyszne smoothie z bananem, masłem orzechowym, kakao i daktylami. Smakuje jak czekoladowe smoothie, mimo, że czekolady jako takiej w nim nie ma. To pyszna kombinacja smaków i świetny pomysł na zużycie dojrzałych bananów.

Smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem w wysokiej szklance, obok rozsypane kakao

Składniki:

  • Daktyle – ważne jest żeby użyć miękkich daktyli (ja kupuje takie daktyle gdzie na opakowaniu dosłownie pisze 'miękkie daktyle’) inaczej ciężko je będzie zmiksować na gładko, chyba, że macie bardzo dobry blender. Alternatywnie można użyć daktyli medjool – te daktyle są większe, więc użyjcie ok. 2-3 sztuk, plus są trochę bardziej miękkie. Alternatywnie można zwykłe 'twarde’ daktyle włożyć do mleka i zostawić przez noc w lodówce, wtedy powinny ładnie zmięknąć. Zamiast daktyli można użyć syropu klonowego.
  • Mleko – można użyć zwykłego mleka lub mleka roślinnego, dobrze będzie pasować np. mleko migdałowe. Jeśli Wasze mleko roślinne jest słodzone możliwe że trzeba będzie dodać mniej daktyli (ja użyłam zwykłego mleka krowiego).
  • Masło orzechowe – pasuje tutaj najlepiej, ale można też użyć np. masła migdałowego (zmielonych na mus migdałów). Zwróćcie również uwagę, żeby użyć niesłodzonego masła orzechowego.
  • Kakao – również użyłam niesłodzonego, zwykłego gorzkiego kakao.
  • Banany – lepiej użyć miękkich i dojrzałych, ale każde się nadadzą.
  • Ekstrakt waniliowy – opcjonalnie. Można użyć również pastę waniliową. Świetnie poprawia smak smoothie.
składniki na smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem

Jak zrobić:

Wystarczy wszystkie składniki dodać do pojemnika blendera i miksować porządnie, długo, aż smoothie będzie miało gładką konsystencję i nie będzie żadnych grudek daktyli (czytaj wyżej uwagi o daktylach).

Tak przygotowane smoothie świetnie też smakuje na drugi dzień, wystarczy je dobrze wstrząsnąć lub wymieszać.

kolaż dwóch zdjęć pokazujący etapy przygotowania smoothie

Inne pyszne przepisy na smoothie:

Smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem w wysokiej szklance

Smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem

Pyszne smoothie z bananem, masłem orzechowym, kakao i daktylami. Smakuje jak czekoladowe smoothie, mimo, że czekolady jako takiej w nim nie ma.
SAVE THIS RECIPE
chocolate peanut butter banana smoothie in a glass
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 5 min
porcje 1 duża porcja
kalorie 556kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka 250ml
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 małych daktyli lub 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie

wykonanie

  • Wszystkie składniki dodać do pojemnika blendera i zmiksować (długo i dokładnie), aż smoothie będzie miało gładką konsystencję i nie będzie grudek daktyli (przeczytajcie poniżej uwagi o daktylach).
  • Smacznego!

uwagi

  • Daktyle – ważne jest żeby użyć miękkich daktyli (ja kupuje takie daktyle gdzie na opakowaniu dosłownie pisze 'miękkie daktyle’) inaczej ciężko je będzie zmiksować na gładko, chyba, że macie bardzo dobry blender. Alternatywnie można użyć daktyli medjool – te daktyle są większe, więc użyjcie ok. 2-3 sztuk, plus są trochę bardziej miękkie. Alternatywnie można zwykłe 'twarde’ daktyle włożyć do mleka i zostawić przez noc w lodówce, wtedy powinny ładnie zmięknąć. Zamiast daktyli można użyć syropu klonowego.
  • Mleko – można użyć zwykłego mleka lub mleka roślinnego, dobrze będzie pasować np. mleko migdałowe. Jeśli Wasze mleko roślinne jest słodzone możliwe że trzeba będzie dodać mniej daktyli (ja użyłam zwykłego mleka krowiego).
  • Masło orzechowe – pasuje tutaj najlepiej, ale można też użyć np. masła migdałowego (zmielonych na mus migdałów). Zwróćcie również uwagę, żeby użyć niesłodzonego masła orzechowego.
  • Kakao – również użyłam niesłodzonego, zwykłego gorzkiego kakao.
  • Banany – lepiej użyć miękkich i dojrzałych, ale każde się nadadzą.
  • Ekstrakt waniliowy – opcjonalnie. Można użyć również pastę waniliową. Świetnie poprawia smak smoothie.
  • To smoothie świetnie też smakuje na drugi dzień, wystarczy je dobrze wstrząsnąć lub wymieszać.
danie smoothie
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here