makaron/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad

Spaghetti z kurkami i pomidorami

16 sierpnia 2018 | Last Updated: 6 września 2019

Ekspresowy do zrobienia, pełny smaku makaron z kurkami. Szybki, letni obiad, co roku gości na naszym stole, jak tylko na straganach pojawią się kurki. Spróbujcie tego połączenia: kurki + pomidory + tymianek. Wystarczy tylko podsmażyć kurki i pomidory oraz doprawić dużą ilością czosnku, tymianku i parmezanu. Pyszne!

makaron z kurkami i pomidorami
makaron z kurkami i pomidorami
makaron z kurkami i pomidorami

Inne przepisy z kurkami:

Spaghetti z kurkami i pomidorami

Ekspresowy do zrobienia, pełny smaku makaron
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 617kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 180 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
  • 200 g kurek
  • 3 średnie pomidory ok. 400g
  • 4 łyżki wody z gotowania się makaronu lepiej mieć więcej pod ręką
  • 30 g tartego parmezanu ok. 4 łyżki
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku można również użyć suszonego
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • świeży tymianek
  • tarty parmezan

wykonanie

  • W małej ilości dobrze posolonej wody ugotować makaron al dente (czyli ma być lekko twardawy przy gryzieniu), zostawić sobie ok. ½ szklanki wody z gotowania się makaronu (ważne!).
  • Kurki umyć, osuszyć dobrze ręcznikami papierowymi. Większe grzyby pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
  • Pomidory sparzyć, obrać. 2 pomidory pokroić w większą kostkę, jeden bardzo drobno.
  • Na większej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony czosnek i gałązki tymianku, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurki, smażyć 2 minuty, a następnie pokrojone pomidory, smażyć ok. 3 minuty, mieszając.
  • Patelnię odstawić z ognia, dodać parmezan, tymianek, ugotowany makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wyjąć gałązki tymianku. Podawać z listkami świeżego tymianku i paseczkami parmezanu.
  • Smacznego!

uwagi

  • zamiast tymianku można użyć rozmarynu
  • poza sezonem na kurki można użyć pieczarek lub borowików, polecam szczególnie pieczarki brunatne
  • użyjcie koniecznie dojrzałych, pysznych pomidorów
  • liczba kalorii = 1 porcja / 1/2 przepisu (obliczone mniej więcej)

Nutrition

Calories: 617kcal
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, włoska
Keyword kurki, pomidory

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz