makaron/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Makaron z kurkami i pomidorami

22 sierpnia 2020 przez Aleksandra

Ekspresowy do zrobienia, pełny smaku makaron z kurkami. Szybki, letni obiad, co roku gości na naszym stole, jak tylko na straganach pojawią się kurki. Spróbujcie tego połączenia: kurki + pomidory + tymianek. Wystarczy tylko podsmażyć kurki i pomidory oraz doprawić dużą ilością czosnku, tymianku i parmezanu. Pyszne!

makaron z kurkami i pomidorami w niebieskim talerzu

Składniki:

Oto czego potrzebujecie żeby przygotować ten pyszny makaron z kurkami:

  • (na zdjęciu zabrakło wina) wino można pominąć lub zastąpić łyżką soku z cytryny dodanego na końcu do dania
  • zamiast tymianku można użyć rozmarynu
  • zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego (ok. 1.5 łyżeczki)
  • w przepisie podane jest aż 5 ząbków czosnku, to nie jest błąd, makaron na pewno nie będzie zbyt czosnkowy pod warunkiem, że drobno posiekacie czosnek nożem a nie przeciśniecie przez praskę (taki czosnek ma o wiele bardziej ostry smak)
  • do tego dania najlepiej jest użyć dojrzałych pysznych letnich pomidorów, jeśli nie macie takich pod ręką można też użyć pomidorów z puszki
  • makaron: użyłam spaghetti, ale można użyć dowolnego
składniki potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami

Jak zrobić krok po kroku:

Czy trzeba myć kurki: do tego przepisu nie trzeba dużo kurek, dodatkowo będą one smażone, więc lubię je jedynie przetrzeć wilgotną gąbką lub ręcznikiem papierowym. Kurki można też szybko umyć, dużej różnicy w smaku nie będzie.

  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki dzielimy na 2-4 części w zależności od ich wielkości, małe kurki zostawiamy w całości. Czosnek drobno siekamy (nożem, nie przeciskamy przez praskę). Pomidory obieramy ze skórki, 2 kroimy w większą kostkę, jeden bardzo drobno (ten pomidor pomoże utworzyć sos).
  2. Czosnek i tymianek podsmażamy na maśle i oliwie.
  3. Potem dodajemy kurki. Smażymy na wysokim ogniu chwilę bez mieszania, potem dodajemy wino i chwilę gotujemy.

4. Dodajemy pomidory i chwilę gotujemy sos.

5. Łączymy z ugotowanym makaronem, tartym parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

makaron z kurkami i pomidorami - widok z góry na talerz, w tle patelnia i świeży tymianek
zbliżenie na makaron z kurkami i pomidorami w niebieskim talerzu

Inne przepisy z kurkami:

Spaghetti z kurkami i pomidorami

Ekspresowy do zrobienia, pełny smaku makaron
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 3 votes
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 617kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 180 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 5 ząbków czosnku drobno pokrojone
  • 250 g kurek
  • 3 średnie pomidory ok. 400g
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • mała garść tartego parmezanu ok. 45g
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • świeży tymianek
  • tarty parmezan

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • W małej ilości dobrze posolonej wody ugotować makaron al dente (czyli ma być lekko twardawy przy gryzieniu).
  • Kurki umyć, osuszyć dobrze ręcznikami papierowymi. Większe grzyby pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
  • Pomidory sparzyć, obrać. 2 pomidory pokroić w większą kostkę, jeden bardzo drobno.
  • Na większej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony czosnek i gałązki tymianku, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurki, smażyć 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Jak grzyby zaczną puszczać wodę dodajemy wino i gotujemy ok. minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszając.
  • Patelnię odstawić z ognia, dodać parmezan i ugotowany makaron, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wyjąć gałązki tymianku. Podawać posypane z listkami świeżego tymianku i paseczkami parmezanu.
  • Smacznego!

uwagi

  • poza sezonem na kurki można użyć pieczarek lub borowików, polecam szczególnie pieczarki brunatne
  • wino można pominąć lub zastąpić łyżką soku z cytryny dodanego na końcu do dania
  • zamiast tymianku można użyć rozmarynu
  • zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego (ok. 1.5 łyżeczki)
  • do tego dania najlepiej jest użyć dojrzałych pysznych letnich pomidorów, jeśli nie macie takich pod ręką można też użyć pomidorów z puszki
  • makaron: użyłam spaghetti, ale można użyć dowolnego
  • liczba kalorii = 1 porcja = 1/2 przepisu (są to jedynie szacunkowe obliczenia!)
Rodzaj obiad
Kuchnia międzynarodowa, włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    pycha
    9 sierpnia 2021 o 15:49

    5 gwiazdek
    Mój ulubiony przepis na kurki! Dzięki!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 sierpnia 2021 o 18:40

      cieszę się! 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    30 sierpnia 2020 o 19:04

    5 gwiazdek
    Wyszedł przepyszny, smakował całej rodzinie.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      31 sierpnia 2020 o 05:04

      super, cieszę się 🙂

      • Odpowiedz
        Arkadia
        10 września 2020 o 19:33

        5 gwiazdek
        Wspaniałe po prostu

    5 from 3 votes

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here