Impreza/ koktajle bezalkoholowe i smoothie

Lemoniada arbuzowa z miętą

25 sierpnia 2018 | Last Updated: 4 czerwca 2019

Lemoniada arbuzowa z miętą

Letni, orzeźwiający napój. Arbuz dodaje dużo słodyczy do lemoniady, dzięki czemu można dodać do niej mniej cukru niż zazwyczaj. Warto również dodać świeżą miętę, jej aromat bardzo tu pasuje, jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący, nie pomijajcie jej! Desery piekę zawsze tradycyjnie, z cukrem, inne słodziki po prostu mi nie smakują, ale picie zawsze dosładzam ksylitolem, jego smak jest niewyczuwalny, a jest o wiele zdrowszy, spróbujcie!

Idealnie orzeźwiający letni napój, w lecie pijemy go bez przerwy!

Jeśli lubicie lemoniady to spróbujcie również tego kompotu z rabarbarbarem, pomarańczą i kardamonem!

lemoniada arbuzowa z miętą
zbliżenie na lemoniadę arbuzową z miętą w skórke arbuza
2 szklanki z lemoniadą arbuzową z miętą

Lemoniada arbuzowa z miętą

Letni, orzeźwiający napój z arbuzem, sokiem z cytryny i świeżą, aromatyczną miętą
z przepisu wychodzi ok. 2.4 l napoju
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 2 minutes
całkowity czas 17 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 303kcal

składniki

  • ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
  • sok z 4 cytryn
  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 małe gałązki miety
  • kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje

wykonanie

  • Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
  • W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
  • Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
  • Smacznego!

uwagi

Ilość cukru / ksylitolu zależy od tego, jak słodki jest Wasz arbuz i jak duże są cytryny. Jeśli chcecie dodać więcej słodzika należy go zawsze dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie!

Nutrition

Calories: 303kcal
danie napój
kuchnia polska
Keyword arbuz, cytryny, mięta

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Maria
    25 sierpnia 2018 w 19:00

    a czy bez mięty też będzie dobra ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      25 sierpnia 2018 w 19:05

      na pewno będzie dobra, ale bardzo polecam też z miętą 🙂

    Dodaj komentarz