Lemoniada arbuzowa z miętą
Letni, orzeźwiający napój. Arbuz dodaje dużo słodyczy do lemoniady, dzięki czemu można dodać do niej mniej cukru niż zazwyczaj. Warto również dodać świeżą miętę, jej aromat bardzo tu pasuje, jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący, nie pomijajcie jej! Desery piekę zawsze tradycyjnie, z cukrem, inne słodziki po prostu mi nie smakują, ale picie zawsze dosładzam ksylitolem, jego smak jest niewyczuwalny, a jest o wiele zdrowszy, spróbujcie!
Idealnie orzeźwiający letni napój, w lecie pijemy go bez przerwy!
Jeśli lubicie lemoniady to spróbujcie również tego kompotu z rabarbarbarem, pomarańczą i kardamonem!
Lemoniada arbuzowa z miętą
składniki
- ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
- sok z 4 cytryn
- 1 litr wody mineralnej
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru
- 4 łyżki wody
- 2 małe gałązki miety
- kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje
wykonanie
- Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
- W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
- Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
- Smacznego!
2 komentarze
Maria
25 sierpnia 2018 o 19:00a czy bez mięty też będzie dobra ?
Aleksandra
25 sierpnia 2018 o 19:05na pewno będzie dobra, ale bardzo polecam też z miętą 🙂