Impreza/ koktajle bezalkoholowe i smoothie

Lemoniada arbuzowa z miętą

25 sierpnia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 2 lipca 2021 przez Aleksandra

Lemoniada arbuzowa to pyszny, nietypowy przepis na lemoniadę. Jest pyszna i bardzo orzeźwiająca. Arbuz ma w sobie dużo słodyczy, dzięki czemu można do niej dodać mniej cukru niż zazwyczaj. Warto również dodać świeżą miętę, jej aromat bardzo tu pasuje, jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący, nie pomijajcie jej!

Jeśli lubicie lemoniady to spróbujcie również tego kompotu z rabarbarbarem, pomarańczą i kardamonem!

Lemoniada arbuzowa z miętą podana w połówce arbuza.

Składniki

Oto co potrzebujecie do przygotowania lemionady arbuzowej

  • świeży arbuz – nie ma znaczenia czy kupicie taki z pestkami czy bez, miąższ arbuza i tak trzeba przetrzeć przez sitko
  • sok z cytryny
  • świeża mięta
  • jakiś słodzik – można użyć cukru lub ksylitolu, można dodać do smaku, jeżeli chcecie dodać więcej najpierw trzeba je rozpuścić w gorącej wodzie

Jak zrobić krok po kroku

Składniki na lemoniadę arbuzową na stole. Syrop miętowy w garnku.

KROK 1: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki.

KROK 2: Robimy syrop miętowy. Wystarczy cukier/słodzik dodać do małego garnka, dodać mięte i gotować aż cukier się rozpuści. W czasie jak syrop się gotuje łyżką rozcieramy miętę o brzegi garnka, żeby puściła olejki aromatyczne.

Miąższ arbuza w malakserze. Zmiksowany miąższ arbuza w malakserze.

KROK 3: Łyżką do lodów wyjmujemy miąższ z arbuza.

KROK 4: Miksujemy w malakserze aż będzie dobrze zmiksowany.

Miąższ z arbuza przecierany przez sitko. Sok z arbuza w białej misce i pozostałe składniki na lemoniadę.

KROK 5: Zmiksowany miąższ z arbuza przecieramy przez sitko, zbierając sok z arbuza do miski.

KROK 6: Mieszamy wszystkie składniki: sok z arbuza, syrop miętowy, wodę i sok z cytryny.

Podajemy z kostkami lodu lub kostkami zamrożonego arbuza.

Smacznego!

Przechowywanie

  • Lemoniadę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Jeśli podaliście ją z kawałkami arbuza, cytryny, czy liśćmi mięty to trzeba je przecedzić w wyrzucić.
  • Lemoniadę można również mrozić – smakuje jak świeżo przygotowana.
  • Na przyjęcie polecam podać lemoniadę w połówce arbuza – ładnie wygląda na stole (połówkę arbuza trzeba trochę podciąć od dołu, żeby stabilnie stała).
Dwie szklanki z lemoniadą arbuzową z miętą.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Lemoniada arbuzowa z miętą

Letni, orzeźwiający napój z arbuzem, sokiem z cytryny i świeżą, aromatyczną miętą.
Z przepisu wychodzi ok. 2.4 l napoju.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Watermelon mint lemonade in a watermelon half with ice cubes and lemon slices.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 2 min
całkowity czas 17 min
porcje 8 porcji
kalorie 303kcal
autor Aleksandra

składniki

  • ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
  • sok z 4 cytryn 170 ml
  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 4 łyżki wody
  • 2 małe gałązki miety
  • kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje

wykonanie

  • Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
  • W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
  • Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
  • Smacznego!

uwagi

Ilość cukru / ksylitolu zależy od tego, jak słodki jest Wasz arbuz i jak duże są cytryny. Jeśli chcecie dodać więcej słodzika należy go zawsze dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie!
danie napój
kuchnia polska
Keyword lemoniada z arbuza

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Maria
    25 sierpnia 2018 o 19:00

    a czy bez mięty też będzie dobra ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      25 sierpnia 2018 o 19:05

      na pewno będzie dobra, ale bardzo polecam też z miętą 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here