placki i naleśniki/ Śniadanie/ śniadanie słone

Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem

19 listopada 2020

Jedliście kiedyś pancakes na słono? Te placki gryczane są zrobione z mąki gryczanej, suszonych pomidorów, tartego sera parmezan i aromatycznych ziół. Są naprawdę przepyszne. Można je zrobić również ze zwykłej pszennej mąki, ale są naprawdę genialne z mąką gryczaną, która daje im pyszny, orzechowy posmak. Placki wychodzą delikatne i puszyste. Najbardziej lubię je podać z jogurtem i pomidorkami, na śniadanie lub kolację.

Placki gryczane na brązowym talerzu, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.
Placki gryczane z wyciętą częścią, polane jogurtem, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.

Składniki:

Oto co potrzebujecie, żeby przygotować pyszne placki gryczane na słono:

  • zamiast mąki gryczanej można użyć mąki pszennej (w takiej samej ilości)
  • zamiast ziół podanych w przepisie można użyć innych, Waszych ulubionych, np. mieszankę ziół włoskich lub zioła prowansalskie
  • suszone pomidory – najlepiej kupić takie w oleju, w słoiczku, tej olej ze słoiczka jest bardzo aromatyczny, dodaję go bezpośrednio do ciasta na placki (można też użyć oliwy z oliwek), jak i również smażę na nim placki (zamiast tego oleju można użyć innego oleju roślinnego do smażenia lub masła klarowanego)

Jak zrobić placki gryczane krok po kroku:

Mokre składniki na placki w białej misce. Suche składniki na placki w białej misce.
  1. Dodajemy wszystkie ‚mokre’ składniki na placki do średniej miski (jajko, jogurt, mleko, drobno posiekane suszone pomidory, olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami).
  2. Do małej miski dodajemy wszystkie ‚suche’ składniki (mąka, tarty parmezan, zioła, sól i pieprz, proszek i soda do pieczenia) i mieszamy.
Wymieszane mokre składniki w białej misce. Gotowa masa na placki gryczane w białej misce.

3. Mieszamy wszystkie mokre składniki, aż będą dobrze połączone.

4. Do mokrych składników dodajmy suche i mieszamy do połączenia składników (nie można mieszać za długo).

Masa na placki gryczane na czarnej patelni. Usmażone placki gryczane na czarnej patelni.

5. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej ze słoiczka z pomidorami. Jak patelnia będzie gorąca kładziemy po czubatej łyżce masy na placek.

6. Smażymy na złoto z dwóch stron.

Smacznego!

Przechowywanie:

Ciasta na placki nie można przygotować z wyprzedzeniem. Można ewentualnie wymieszać osobno suche składniki i mokre składniki, przechowywać je w lodówce i wymieszać dopiero bezpośrednio przed smażeniem.

Placki można również usmażyć i przechowywać w lodówce. Odgrzewać na suchej patelni, krótko z dwóch stron, aż będą ciepłe. Najlepiej smakują świeżo usmażone, ale odgrzewane też są dobre.

Placki gryczane ułożone w stos na brązowym talerzu, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.

Ogólne zasady smażenia wszelkiego rodzaju placków/pancakes:

  • patelnia musi być porządnie rozgrzana, gdy patelnia nie będzie dobrze nagrzana placki będą chłonąć tłuszcz i będą niesmaczne
  • placki smażymy na średnim lub średnio-niskim ogniu
  • nie próbujemy przewracać placków zbyt szybko na drugą stronę, bo będą się rozwalać, powinny być smażone długo na średnio-niskim ogniu na pierwszej stronie i tylko krótko na drugiej
  • koniecznie używamy patelni z nieprzywieralną powłoką, najwygodniej smaży się na patelni naleśnikowej, która ma niskie brzegi dzięki czemu placki przewraca się łatwiej
  • jeśli placki ciężko się przewraca to znaczy że nie są jeszcze gotowe do przewrócenia (tzn. nie są wystarczająco ścięte w środku), czyli należy smażyć je trochę dłużej aż łatwo dadzą się przewracać, jeśli są już zabrązowione i mogą się spalić – zmniejszamy ogień na minimalny
  • czas smażenia będzie zależny od ognia pod patelnią i od rodzaju patelni, różne rodzaje patelni smażą szybciej albo wolniej, zależy to od materiału patelni, koloru patelni (tak) oraz grubości jej dna (na patelni z cienkim dnem smażymy placki na niższym ogniu, na patelni z grubym dnem można trochę na większym ogniu bo będą się wolniej smażyć)
  • druga porcja placków smaży się szybciej (!), więc należy zmniejszyć ogień.

Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem

Przepyszne placki gryczane (wytrawne/na słono) z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu i aromatycznych ziół
A stack of buckwheat pancakes on a brown plate with cherry tomatoes and basil leaves.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje (8 placków)
kalorie 546kcal
autor Aleksandra

składniki

Mokre:

  • 1 duże jajko
  • 60 g mleka
  • 125 g jogurtu gęstego
  • 5 kawałków suszonych pomidorów drobno pocięte
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy

Suche:

  • 90 g mąki gryczanej lub pszennej
  • 25 g tartego parmezanu
  • ¾ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

do podania:

  • jogurt naturalny
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

wykonanie

  • W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
  • W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
  • Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
  • Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword pancakes na słono, placki gryczane, placki z mąki gryczanej, wytrawne placki

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!





The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.