placki i naleśniki/ Śniadanie/ śniadanie słone

Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem

19 listopada 2020 przez Aleksandra

Jedliście kiedyś pancakes na słono? Te placki gryczane są zrobione z mąki gryczanej, suszonych pomidorów, tartego sera parmezan i aromatycznych ziół. Są naprawdę przepyszne. Można je zrobić również ze zwykłej pszennej mąki, ale są naprawdę genialne z mąką gryczaną, która daje im pyszny, orzechowy posmak. Placki wychodzą delikatne i puszyste. Najbardziej lubię je podać z jogurtem i pomidorkami, na śniadanie lub kolację.

Placki gryczane na brązowym talerzu, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.
Placki gryczane z wyciętą częścią, polane jogurtem, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.

Składniki:

Oto co potrzebujecie, żeby przygotować pyszne placki gryczane na słono:

  • zamiast mąki gryczanej można użyć mąki pszennej (w takiej samej ilości)
  • zamiast ziół podanych w przepisie można użyć innych, Waszych ulubionych, np. mieszankę ziół włoskich lub zioła prowansalskie
  • suszone pomidory – najlepiej kupić takie w oleju, w słoiczku, tej olej ze słoiczka jest bardzo aromatyczny, dodaję go bezpośrednio do ciasta na placki (można też użyć oliwy z oliwek), jak i również smażę na nim placki (zamiast tego oleju można użyć innego oleju roślinnego do smażenia lub masła klarowanego)

Jak zrobić placki gryczane krok po kroku:

Mokre składniki na placki w białej misce. Suche składniki na placki w białej misce.
  1. Dodajemy wszystkie 'mokre’ składniki na placki do średniej miski (jajko, jogurt, mleko, drobno posiekane suszone pomidory, olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami).
  2. Do małej miski dodajemy wszystkie 'suche’ składniki (mąka, tarty parmezan, zioła, sól i pieprz, proszek i soda do pieczenia) i mieszamy.
Wymieszane mokre składniki w białej misce. Gotowa masa na placki gryczane w białej misce.

3. Mieszamy wszystkie mokre składniki, aż będą dobrze połączone.

4. Do mokrych składników dodajmy suche i mieszamy do połączenia składników (nie można mieszać za długo).

Masa na placki gryczane na czarnej patelni. Usmażone placki gryczane na czarnej patelni.

5. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej ze słoiczka z pomidorami. Jak patelnia będzie gorąca kładziemy po czubatej łyżce masy na placek.

6. Smażymy na złoto z dwóch stron.

Smacznego!

Przechowywanie:

Ciasta na placki nie można przygotować z wyprzedzeniem. Można ewentualnie wymieszać osobno suche składniki i mokre składniki, przechowywać je w lodówce i wymieszać dopiero bezpośrednio przed smażeniem.

Placki można również usmażyć i przechowywać w lodówce. Odgrzewać na suchej patelni, krótko z dwóch stron, aż będą ciepłe. Najlepiej smakują świeżo usmażone, ale odgrzewane też są dobre.

Placki gryczane ułożone w stos na brązowym talerzu, wokół pomidorki koktajlowe i liście bazylii.

Ogólne zasady smażenia wszelkiego rodzaju placków/pancakes:

  • patelnia musi być porządnie rozgrzana, gdy patelnia nie będzie dobrze nagrzana placki będą chłonąć tłuszcz i będą niesmaczne
  • placki smażymy na średnim lub średnio-niskim ogniu
  • nie próbujemy przewracać placków zbyt szybko na drugą stronę, bo będą się rozwalać, powinny być smażone długo na średnio-niskim ogniu na pierwszej stronie i tylko krótko na drugiej
  • koniecznie używamy patelni z nieprzywieralną powłoką, najwygodniej smaży się na patelni naleśnikowej, która ma niskie brzegi dzięki czemu placki przewraca się łatwiej
  • jeśli placki ciężko się przewraca to znaczy że nie są jeszcze gotowe do przewrócenia (tzn. nie są wystarczająco ścięte w środku), czyli należy smażyć je trochę dłużej aż łatwo dadzą się przewracać, jeśli są już zabrązowione i mogą się spalić – zmniejszamy ogień na minimalny
  • czas smażenia będzie zależny od ognia pod patelnią i od rodzaju patelni, różne rodzaje patelni smażą szybciej albo wolniej, zależy to od materiału patelni, koloru patelni (tak) oraz grubości jej dna (na patelni z cienkim dnem smażymy placki na niższym ogniu, na patelni z grubym dnem można trochę na większym ogniu bo będą się wolniej smażyć)
  • druga porcja placków smaży się szybciej (!), więc należy zmniejszyć ogień.

Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem

Przepyszne placki gryczane (wytrawne/na słono) z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu i aromatycznych ziół
A stack of buckwheat pancakes on a brown plate with cherry tomatoes and basil leaves.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje (8 placków)
kalorie 546kcal
autor Aleksandra

składniki

Mokre:

  • 1 duże jajko
  • 60 g mleka
  • 125 g jogurtu gęstego
  • 5 kawałków suszonych pomidorów drobno pocięte
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy

Suche:

  • 90 g mąki gryczanej lub pszennej
  • 25 g tartego parmezanu
  • ¾ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

do podania:

  • jogurt naturalny
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
  • W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
  • Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
  • Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj śniadanie
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here