placki i naleśniki/ polska/ Śniadanie/ śniadanie słodkie

Racuchy drożdżowe z jabłkami

24 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami – puszyste, mięciutkie, z dużą ilością jabłek. Wolicie racuchy z drożdżami czy bez? Ja zdecydowanie wolę je z drożdzami!

Stos racuchów drożdżowych z jabłkami na białym talerzu
Ręka dziecka sięga po racuchy z jabłkami na białym talerzu.

Składniki

Oto co potrzebujecie do przygotowania racuchów z jabłkami (pełna lista składników znajduje się na końcu postu):

Jabłka – koniecznie miękka odmiana!

Drożdże – placki zdecydowanie smakują najlepiej ze świeżymi drożdżami, ale można użyć ten suszonych.

Zamiast ekstraktu waniliowowego możecie użyć cukru waniliowego.

Oprócz tego standardowo: mąka, jajka, cynamon, cukier, mleko.

Do smażenia rachuchów polecam masło klarowane lub olej do smażenia.

Racuchy bez drożdży – można pominąć w tym przepisie drożdże i zamiast nich dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale szczerze mówiąc nie jestem fanem takich placków, są o wiele mniej puszyste. Zamierzam jeszcze opracować osobny przepis na placki z jabłkami bez drożdży, ale myślę, że dodam do nich jogurt albo maślankę, żeby miały lepszą konsystencję.

Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami.

Jak zrobić racuchy z jabłkami krok po kroku

Mleko w garnku. Mleko z drożdżami w garnku. Składniki na racuchy w białej misce.

KROK 1: Podgrzać mleko, aż będzie przyjemnie ciepłe. Mleko nie może być za gorące albo za zimne, bo drożdże nie będą działać. Najlepiej jest zmierzyć temperaturę drożdży termometrem cukierniczym albo do mięsa. Temperatura mleka powinna wynosić 38-43°C.

KROK 2: Drożdże dodać do mleka i wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży – do mleka dodajemy jeszcze łyżkę cukru i odstawiamy mleko na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni mleka powinna pojawić się piana, jeśli tej piany nie ma to znaczy, że drożdże nie ruszyły i trzeba niestety zacząć od nowa. Jeśli używacie suszonych drożdży – nie trzeba czekać, można od razu przygotować resztę składników.

KROK 3: Do dużej miski dodać resztę składników na racuchy oprócz jabłek (mąka, jajka, cynamon, sól, cukier, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy).

Mleko z drożdżami dodawane do białej miski ze składnikami na racuchy. Ciasto na racuchy miksowane mikserem.

KROK 4+5: Dodajemy mleko z drożdżami do miski i miksujemy mikserem przez 3-4 minuty.

Wyrośnięte ciasto na racuchy. Pokrojone w kostkę jabłka na desce do krojenia.

KROK 6: Miskę przykrywamy czystą ściereczką lub folią plastikową i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość (ja wkładam miskę z ciastem do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem – to idealne miejsce na wyrastanie ciasta drożdżowego jeśli nie macie ciepło w mieszkaniu). Powinno to zająć ok. 45-60 minut.

KROK 7+8: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, dodać do ciasta, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.

Jabłka i ciasto na racuchy w białej misce. Racuchy z jabłkami smażą się na czarnej patelni.

KROK 9: Rozgrzać olej (ok. 3-4 łyżki) na patelni z nieprzywieralną powłoką (niestety im więcej oleju tym smaczniejsze placki) na średnio-niskim ogniu. Jak olej będzie gorący nakładamy na patelnię po 2 czubate łyżki ciasta na 1 placek. Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane albo placki będą nasiąkać olejem. Podczas dodawania ciasta na patelnię olej powinien lekko 'skwierczeć’.

Racuchy z jabłkami smażą się na czarnej patelni. Racuchy na kratce wyłożonej ręcznikami papierowymi.

KROK 10: Placki smażymy z dwóch stron, aż będą złociste. Przekładamy z patelni na kratkę wyłożoną ręcznikami papierowymi, placków niczym nie przykrywamy (w ten sposób zostaną chrupiące). Powtórzyć z pozostałym ciastem.

Placki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Racuchy drożdżowe z jabłkami na białym talerzu posypane cukrem pudrem.

Przechowywanie

Placki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podgrzać można je na suche patelni z dwóch stron, aż będą ciepłe, w mikrofalówce albo w piekarniku w temperaturze 160°C. Najlepiej smakują świeżo usmażone.

Jak smażyć racuchy – porady

  • Żeby upewnić się, że placki są dobrze ścięte w środku dobrze jest jeden placek przekroić na pół. Przy tego typu plackach ważne jest żeby smażyć je na średnio-niskim ogniu. Ogień nie może być za wysoki bo placki się spalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Nie może być również za niski bo placki będą chłonąć olej i nie będą się brązowić. Trzeba się trochę nauczyć smażyć takie placki i dobrze jest poznać swoja kuchenkę i patelnię – każda kuchenka ma inną moc i przez to trochę inaczej się na niej smaży. Jeśli zupełnie macie problem z usmażeniem placków tak, aby nie były surowe w środku, zawsze patelnię można przykryć pokrywką w trakcie smażenia – wtedy ciasto na pewno będzie ścięte, ale placki niestety nie będą chrupiące.
  • Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane.
  • Trzeba użyć oleju do smażenia w wysokiej temperaturze lub masła klarowanego.
  • Placki smażymy dłużej na pierwszej stronie a potem krócej na drugiej stronie.
  • Jeśli placki rozwalają się podczas przewracania ich na drugą stronę to znaczy, że nie są jeszcze gotowe, żeby je przewrócić, smażcie je trochę dłużej na niższym ogniu.

Inne pyszne przepisy na placki i naleśniki

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami – puszyste, mięciutkie, z dużą ilością jabłek.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
A stack of apple pancakes on a white plate.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
rośnięcie ciasta 45 min
porcje 4 porcje
kalorie 588kcal
autor Aleksandra

składniki

placki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
  • 240 g mleka
  • 250 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 5 małych/średnich jabłek

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placków

wykonanie

  • Podgrzać mleko, aż będzie przyjemnie ciepłe. Mleko nie może być za gorące albo za zimne, bo drożdże nie będą działać. Najlepiej jest zmierzyć temperaturę drożdży termometrem cukierniczym albo do mięsa. Temperatura mleka powinna wynosić 38-43°C.
  • Drożdże dodać do mleka i wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży – do mleka dodajemy jeszcze łyżkę cukru i odstawiamy mleko na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni mleka powinna pojawić się piana, jeśli tej piany nie ma to znaczy, że drożdże nie ruszyły i trzeba niestety zacząć od nowa. Jeśli używacie suszonych drożdży – nie trzeba czekać, można od razu przygotować resztę składników.
  • Do dużej miski dodać resztę składników na racuchy oprócz jabłek (mąka, jajka, cynamon, sól, cukier, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy).
  • Dodajemy mleko z drożdżami do miski i miksujemy mikserem przez 3-4 minuty.
  • Miskę przykrywamy czystą ściereczką lub folią plastikową i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość (ja wkładam miskę z ciastem do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem – to idealne miejsce na wyrastanie ciasta drożdżowego jeśli nie macie ciepło w mieszkaniu). Powinno to zająć ok. 45-60 minut.
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, dodać do ciasta, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
  • Rozgrzać olej (ok. 3-4 łyżki) na patelni z nieprzywieralną powłoką (niestety im więcej oleju tym smaczniejsze placki) na średnio-niskim ogniu. Jak olej będzie gorący nakładamy na patelnię po 2 czubate łyżki ciasta na 1 placek. Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane albo placki będą nasiąkać olejem. Podczas dodawania ciasta na patelnię olej powinien lekko 'skwierczeć’.
  • Placki smażymy z dwóch stron, aż będą złociste. Przekładamy z patelni na kratkę wyłożoną ręcznikami papierowymi, placków niczym nie przykrywamy (w ten sposób zostaną chrupiące). Powtórzyć z pozostałym ciastem.
  • Placki posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jabłka powinny być miękkie, a nie chrupiące.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser, śniadanie
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here