Deser/ francuska/ małe desery/ placki i naleśniki/ Śniadanie/ śniadanie słodkie/ śniadanie słone/ Walentynki

Przepis na naleśniki

13 listopada 2020 przez Aleksandra

Mój ulubiony przepis na naleśniki – są miekkie, mają chrupiące brzegi i łatwo się smażą!

Naleśniki na niebieskim talerzu. W tle cytryny, cukier i smażone jabłka.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do przygotowania ciasta na naleśniki:

Składniki na naleśniki.

Możliwe zamienniki:

  • mleka można użyć dowolnego, też roślinnego
  • cukier – dowolny: biały/brązowy/ksylitol
  • masło – zamiast masła można użyć oleju kokosowego (używam nierafinowanego, pachnącego) lub innego oleju roślinnego

Jak zrobić naleśniki krok po kroku:

Kolaż z 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciasta na naleśniki.

Przygotować ciasto na naleśniki:

  1. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką. Ja najbardziej lubię miksować ciasto na naleśniki blenderem bo ciasto wychodzi bardzo gładkie. Jeśli ciasto będziecie mieszać ręcznie, będzie miało małe grudki – naleśniki i tak wyjdą.
  2. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.

Dlaczego odstawiamy ciasto na naleśniki? Ciasto trochę gęstnieje, gluten zawarty w mące odpoczywa, przez co naleśniki lepiej się smażą, mniej się rwą oraz są mniej gumowe. Różnica nie jest gigantyczna więc jeśli Wam się śpieszy można naleśniki smażyć od razu. Ciasto można odstawić też na krócej lub dłużej (przechowujemy w lodówce). Ja w tym czasie jak ciasto odpoczywa przygotowuję nadzienie.

Smażenie naleśników na czarnej patelni.
Smażenie naleśników na czarnej patelni.

Smażymy naleśniki:

  • patelnię smarujemy małą ilością masła
  • trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni
  • kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 30-60 sekund
  • łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę
  • na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund
  • usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.

Temperatura smażenia: ja smażę moje naleśniki na największym ogniu ale w Waszym przypadku może być lepiej smażyć je na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Będzie to zależeć od mocy palników i użytej patelni. Ogólnie takie cienkie naleśniki smażą się bardzo szybko więc smażcie naleśniki na największym możliwym ogniu, tak aby się nie paliły.

Najlepsza patelnia do smażenia naleśników: te naleśniki są cienkie i delikatne więc konieczne jest smażenie ich na patelni z nieprzywieralną powłoką. Można użyć dowolnej patelni ale ja szczególnie polecam patelnię naleśnikową, która ma niskie brzegi – naleśniki odwraca się dużo łatwiej. Przyda Wam się do smażenia wszelkiego rodzaju naleśników, placków czy kotletów warzywnych.

Jak trzymać naleśniki ciepłe: usmażone naleśniki trzymamy pod przykryciem z folii aluminiowej lub w piekarniku nagrzanym do minimalnej temperatury.

Naleśniki na niebieskim talerzu. W tle cytryny, cukier i smażone jabłka.

Pomysły na nadzienie do naleśników:

Naleśniki z poniższego przepisu można podać na słodko lub słono (wystarczy pominąć cukier w przepisie):

nadzienie słodkie:

  • naleśniki z serem (500g twarogu + 2 żółtka + 3 łyżki cukru + kilka łyżek śmietany 30%)
  • naleśniki z jabłkami
  • bita śmietana i truskawki
  • nutella + banany lub nutella + truskawki
  • dżem
  • lemon curd i borówki (mam podobny przepis na curd z marakui)
  • waniliowy serek wiejski + sos malinowy (zobaczcie ten przepis na czekoladowe naleśniki)
  • masło orzechowe + dżem lub masło orzechowe + banany

nadzienie słone:

Przechowywanie i mrożenie:

Jak przechowywać ciasto na naleśniki: Ciasto na naleśniki można przechowywać w lodówce do 2 dni. Trzeba dokładnie wymieszać przed smażeniem.

Jak przechowywać naleśniki: Usmażone naleśniki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Trzeba je dokładnie zawinąć w folię plastikową – inaczej wyschną i będą się łamać. Przed podgrzewaniem zostawić na blacie aż się ocieplą (będą się lepiej rozdzielać, ewentualnie można położyć kawałek papieru do pieczenia między naleśnikami), rodzielać i krótko smażyć na patelni bez tłuszczu aż będą ciepłe.

Jak mrozić naleśniki: Między naleśnikami położyć po kawałku papieru do pieczenia, potem całość dokładnie zawinąć w folię plastikową. Mrozić do 2 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzewać na suchej patelni.

Przepis na naleśniki

Mój ulubiony przepis na naleśniki – są miekkie, mają chrupiące brzegi i łatwo się smażą!
SAVE THIS RECIPE
Stack of crepes on a blue plate. Lemons, apples, and sugar in the background.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 20 min
porcje 9 naleśników
kalorie 124kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: Zmiksować wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką (ja najbardziej lubię miksować blenderem).
  • Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Smażymy naleśniki:
  • patelnię smarujemy małą ilością masła
  • trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni
  • kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 30-60 sekund
  • łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę
  • na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund
  • usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • mleka można użyć dowolnego, też roślinnego
    • cukier – dowolny: biały/brązowy/ksylitol
    • zamiast masła można użyć oleju kokosowego (używam nierafinowanego, pachnącego) lub innego oleju roślinnego
  • Temperatura smażenia: ja smażę moje naleśniki na największym ogniu ale w Waszym przypadku może być lepiej smażyć je na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Będzie to zależeć od mocy palników i użytej patelni. Ogólnie takie cienkie naleśniki smażą się bardzo szybko więc smażcie naleśniki na największym możliwym ogniu, tak aby się nie paliły.
  • Z przepisu wychodzi 9 dużych (23 cm) naleśników.
  • Kalorie = 1 naleśnik (1/9 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here