Pyszne placki z dyni to kolejne pyszne danie, które można przyrządzić z tego rewelacyjnego warzywa. Doprawione są przyprawą do piernika, są lekkie i puszyste. Uwielbiamy je polane syropem klonowym oraz z musem jabłkowym lub sosem śliwkowym.
Tutaj znajdziecie inne pyszne placki i naleśniki na śniadanie. Przepis na domowe puree z dyni.
Puszyste placki z dyni
Pyszne delikatne i puszyste placki z dodatkiem puree z dyni.
porcje 3 porcje
kalorie 552kcal
składniki
mokre składniki:
- 2 duże jajka
- 170 g puree z dyni
- 260 g maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu, można pominąć
- 120 g brązowego cukru lub zwykłego białego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
suche składniki:
- 215 g mąki
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawa do ciasta dyniowego*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
dodatkowo:
- masło klarowane lub zwykłe masło do smażenia
do podania:
- syrop klonowy lub miód
- mus jabłkowy lub sos śliwkowy
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie mokre składniki dodać do średniej miski (jajka, puree z dyni, maślankę, ekstrakt z wanilli, cukier i olej kokosowy / masło). Wymieszać do połączenia.
- Na misce umieścić sitko, dodać do niego suche sładniki (mąka, proszek do pieczenia i soda, przyprawę do piernika i sól). Przesiać składniki do miski.
- Wymieszać krótko, aż składniki się połączą. Nie wolno mieszać za długo, małe grudki są ok.
- Rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnio-niskim ogniu. Nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta na 1 placek. Smażyć na niskim ogniu, aż placek będzie lekko zabrązowiony od dołu a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Przewrócić na drugą stronę (super jest silikonowa łopatka) i smażyć tylko krótko, aż będzie złoty.
- Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, powtórzyć z resztą ciasta.
- Podawać najlepiej polane syropem klonowym oraz z musem z jabłek (rozgotowane na mus jabłka) lub sosem śliwkoywm.
- Smacznego!
uwagi
- Jak usmażyć idealne placki:
– Nie smażcie zbyt dużych placków, bo ciężko je będzie przewracać.
– Patelnia musi być dobrze rozgrzana inaczej placki będą chłonąć tłuszcz i nie będą puszyste.
– Najważniejsze jest smażyć placki na średnio-niskim ogniu. Potrzebują czasu żeby się ściąć. Jak będziecie je smażyć na zbyt wysokim ogniu to spalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe. Smażymy dłużej na 1 stronie i bardzo krótko na drugiej. Jeśli placki ciężko przewracają się na drugą stronę to prawdopodobnie za wcześnie próbowaliście je przewracać i nie są jeszcze gotowe. - Puree z dyni: Upewnijcie się, że nie jest zbyt wodniste. Jeśli jest bardzo rzadkie to można je zagotować, żeby zgęstniało lub przecedzić na sitku lub w czystej tetrowej ściereczce.
- Masło vs. klarowane masło: Bardzo lubię używać masła klarowanego do smażenia tego typu placków. Smakuje prawie jak zwykłe masło ale nie pali się tak szybko. Jeśli używacie zwykłego masła uważajcie, żeby się nie paliło, trzeba też raz na jakiś czas wytrzeć patelnię.
- Te placki do Amerykański wynalazek, jako, że dynia już od dawna jest w Ameryce bardzo popularnym warzywem. Dodaje się do nich przyprawę do ciasta dyniowego (Pumpkin Pie Spice), która jest bardzo podobna do naszej przyprawy do piernika. Można ją prosto zrobić samemu w domu. Wystarczy zmieszać: 3 łyżki cynamonu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy