placki i naleśniki/ polska/ Śniadanie/ śniadanie słodkie

Naleśniki z serem

31 stycznia 2021 przez Aleksandra

Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem – idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.

Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.
Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

Oto co potrzebujecie na naleśniki: (dokładny przepis jest na końcu postu)

  • mąka
  • jajka
  • mleko – może być krowie lub roślinne, np. owsiane lub migdałowe (nie mleko kokosowe)
  • ekstrakt waniliowy – lub cukier waniliowy
  • cukier – można również użyć ksylitolu
  • sól – mała szczypta soli podkreśla słodki smak
Składniki na ciasto na naleśniki.

Składniki na nadzienie serowe:

  • twaróg – najlepszy będzie tłusty lub półtłusty
  • cukier – można też użyć ksylitolu
  • żółtka – sklejają nadzienie i dają mu rewelacyjny smak, można je pominąć, ale naprawdę warto je dodać
  • ekstrakt waniliowy – można użyć cukier waniliowy
  • śmietana – żeby nadzienie było mniej suche, zamiast śmietany można dodać mleka, maślanki lub jogurtu
Składniki na nadzienie serowe do naleśników.

Jak zrobić naleśniki z serem krok po kroku:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak przygotować ciasto na naleśniki i jak smażyć naleśniki.

KROK 1: Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

KROK 2: Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak zrobić nadzienie serowe do naleśników.

KROK 3: Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.

KROK 4: Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak składać naleśniki i podsmażać je na patelni.

KROK 5: Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.

KROK 6: Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.

Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.

Smacznego!

Przechowywanie:

  • Ciasto na naleśniki można przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Nadzienie można również przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Naleśniki z nadzieniem można przechowywać w lodówce ok. 2 dni. Podsmażamy na suchej patelni, aż będą ciepłe z dwóch stron. Będą trochę bardziej suche więc dobrze jest je z czymś podać, np. z bitą śmietaną/sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki/sosem czekoladowym (roztopiona czekolada ze śmietaną kremówką).
  • Najlepiej jest przechowywać naleśniki osobno i nadzienie osobno bo odgrzewane naleśniki są trochę bardziej suche. Przed nakładaniem nadzienia można je trochę rozrzedzić śmietaną mlekiem i wtedy nadziewać naleśniki i podsmażać.
Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.

Więcej przepisów na naleśniki:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Naleśniki z serem

Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem – idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.
SAVE THIS RECIPE
Nalesniki with cheese filling on a green plate. Berries and whipped cream on the side.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje (8-9 naleśników)
kalorie 577kcal
autor Aleksandra

składniki

naleśniki:

  • 125 g mąki
  • 300 g mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
  • Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
  • Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
  • Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
  • Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
  • Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser, śniadanie
kuchnia polska
Keyword naleśniki z serem, przepis na naleśniki

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here