placki i naleśniki/ polska/ Śniadanie/ śniadanie słodkie

Naleśniki z serem

31 stycznia 2021 przez Aleksandra

Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem – idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.

Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.
Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

Oto co potrzebujecie na naleśniki: (dokładny przepis jest na końcu postu)

  • mąka
  • jajka
  • mleko – może być krowie lub roślinne, np. owsiane lub migdałowe (nie mleko kokosowe)
  • ekstrakt waniliowy – lub cukier waniliowy
  • cukier – można również użyć ksylitolu
  • sól – mała szczypta soli podkreśla słodki smak
Składniki na ciasto na naleśniki.

Składniki na nadzienie serowe:

  • twaróg – najlepszy będzie tłusty lub półtłusty
  • cukier – można też użyć ksylitolu
  • żółtka – sklejają nadzienie i dają mu rewelacyjny smak, można je pominąć, ale naprawdę warto je dodać
  • ekstrakt waniliowy – można użyć cukier waniliowy
  • śmietana – żeby nadzienie było mniej suche, zamiast śmietany można dodać mleka, maślanki lub jogurtu
Składniki na nadzienie serowe do naleśników.

Jak zrobić naleśniki z serem krok po kroku:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak przygotować ciasto na naleśniki i jak smażyć naleśniki.

KROK 1: Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

KROK 2: Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak zrobić nadzienie serowe do naleśników.

KROK 3: Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.

KROK 4: Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak składać naleśniki i podsmażać je na patelni.

KROK 5: Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.

KROK 6: Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.

Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.

Smacznego!

Przechowywanie:

  • Ciasto na naleśniki można przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Nadzienie można również przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Naleśniki z nadzieniem można przechowywać w lodówce ok. 2 dni. Podsmażamy na suchej patelni, aż będą ciepłe z dwóch stron. Będą trochę bardziej suche więc dobrze jest je z czymś podać, np. z bitą śmietaną/sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki/sosem czekoladowym (roztopiona czekolada ze śmietaną kremówką).
  • Najlepiej jest przechowywać naleśniki osobno i nadzienie osobno bo odgrzewane naleśniki są trochę bardziej suche. Przed nakładaniem nadzienia można je trochę rozrzedzić śmietaną mlekiem i wtedy nadziewać naleśniki i podsmażać.
Dwa naleśniki na zielonym talerzu podane z bitą śmietaną i owocami.

Więcej przepisów na naleśniki:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Naleśniki z serem

Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem – idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.
SAVE THIS RECIPE
Nalesniki with cheese filling on a green plate. Berries and whipped cream on the side.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje (8-9 naleśników)
kalorie 577kcal
autor Aleksandra

składniki

naleśniki:

  • 125 g mąki
  • 300 g mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
  • Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
  • Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
  • Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
  • Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
  • Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser, śniadanie
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here