makaron/ mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

24 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 16 września 2020 przez Aleksandra

Chrupiące warzywa oraz mięciutki i aromatyczny kurczak w pysznym sosie słodko-kwaśnym.

Danie wszystkim znane i bardzo lubiane. Można je bardzo prosto i szybko zrobić w domu. Nie jest to jednak wersja, jaką znajdziemy w chińskich sieciówkach. Najczęściej jest on za tłusty i za słodki. Mój przepis powstał kilka lat temu, z połączenia wielu przepisów i tego co akurat miałam w lodówce. Został z nami przez lata jako jeden z naszych ulubionych obiadów. Moja wersja ma mniejszą ilość sosu, ale taką akurat, która oblepia przyjemie makaron i warzywa. Sos jest też umiarkowanie słodki, z dobrym balansem kwaśnego. Można użyć dowolnych warzyw w zależności od tego co macie w domu, ale bardzo polecam pieczarki. Nie należy się również obawiać sporej ilości czosnku. Pokrojony na plasterki nie ma aż tak ostrego smaku jak ten przeciśnięty przez praskę. Dzięki niemu danie jest wyraziste w smaku, ale nie przeważająco czosnkowe. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie mojej wersji tego popularnego dania!

Może zainteresuje Was również przepis na kurczaka z chińskim, również słodko-kwaśnym, sosem śliwkowym, makaron z kurczakiem i warzywami w słodko-kwaśnym sosie z masła orzechowego oraz przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką (z większą ilością sosu).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiące warzywa oraz mięciutki i aromatyczny kurczak w pysznym sosie słodko-kwaśnym.
sweet and sour chicken
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 6 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 934kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
  • sól do smaku

makaron i fasolka:

  • ½ opakowania Makaronu Mie 125g
  • mała garść fasolki szparagowej 100g (użyłam mrożonej)

warzywa:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie marchewki 150g

sos:

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, wymieszać z 1 łyżką oleju, drobno pokrojonym imbirem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i chilli, doprawić do smaku solą. Zostawić do zamarynowania na min. 2h lub całą noc.
  • Makaron i fasolkę zalać wrzącą wodą, lekko posolić, gotować 4 minuty, odcedzić.
  • Przygotować warzywa: pieczarki pokroić w 4-5 mm paski, paprykę w 0,5 cm paski, marchewki na zapałki 3-4 mm.
  • Składniki sosu połączyć w miseczce.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć na dużym ogniu kurczaka z jednej strony 2 minuty, z drugiej 1 minutę (aż się zabrązowi), odłożyć na talerzyk (ważne jest żeby smażyć kurczaka krótko, tylko do momentu aż straci różowy kolor, smażony za długo będzie twardy).
  • Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju, marchewkę i paprykę, smażyć 5 min, aż warzywa się zabrązowią i będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty (mają być zabrązowione i chrupiące).
  • Dodać kurczaka, fasolkę z makaronem, sos, wymieszać, zagotować, przekładać na talerze.

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.
Rodzaj obiad
Kuchnia chińska, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Alex
    15 lutego 2022 o 15:06

    Ja proponuje dodac jeszcze odrobine sezamu a zamiast zwyklego oleju do smazenia uzyc oleju sezamowego. Olej sezamowy dodaje fajnego wyrazistego smaku makaronowi.
    Przepis super ! Polecam 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      15 lutego 2022 o 15:30

      olej sezamowy który ładnie pachnie 'sezamowo’ nie nadaje się do smażenia, tylko dodaje się go na koniec bezpośrednio do makaronu, można smażyć na oleju sezamowym do smażenia, ale on jest prawie bezzapachowy
      cieszę się, że przepis smakował!

  • Odpowiedz
    Irena
    4 listopada 2020 o 22:21

    5 gwiazdek
    Bardzo smaczne i nieskomplikowane danie. Robię już kolejny raz

  • Odpowiedz
    Olimpia
    1 września 2020 o 18:22

    5 gwiazdek
    Przepyszne wyszło, przepis świetny i szczegółowy, mocno polecaaaamm 😉

  • Odpowiedz
    Wiktoria
    30 kwietnia 2020 o 15:29

    5 gwiazdek
    Pyszne! Dodałam jeszcze brokuła i grzybki mun 😉

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    29 listopada 2018 o 09:26

    5 gwiazdek
    Polecam ten przepis, bardzo dobry.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      29 listopada 2018 o 12:09

      dziękuję!

  • Odpowiedz
    magda
    7 października 2018 o 20:28

    5 gwiazdek
    Pyszne, wszystkim smakowało!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 października 2018 o 16:05

      bardzo się cieszę!

    5 from 6 votes (1 rating without comment)

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here