chińska/ makaron/ mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ wszystkie przepisy na obiad

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

24 marca 2018 (Last Updated: 25 marca 2019)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiące warzywa oraz mięciutki i aromatyczny kurczak w pysznym sosie słodko-kwaśnym.

Danie wszystkim znane i bardzo lubiane. Można je bardzo prosto i szybko zrobić w domu. Nie jest to jednak wersja, jaką znajdziemy w chińskich sieciówkach. Najczęściej jest on za tłusty i za słodki. Mój przepis powstał kilka lat temu, z połączenia wielu przepisów i tego co akurat miałam w lodówce. Został z nami przez lata jako jeden z naszych ulubionych obiadów. Moja wersja ma mniejszą ilość sosu, ale taką akurat, która oblepia przyjemie makaron i warzywa. Sos jest też umiarkowanie słodki, z dobrym balansem kwaśnego. Można użyć dowolnych warzyw w zależności od tego co macie w domu, ale bardzo polecam pieczarki. Nie należy się również obawiać sporej ilości czosnku. Pokrojony na plasterki nie ma aż tak ostrego smaku jak ten przeciśnięty przez praskę. Dzięki niemu danie jest wyraziste w smaku, ale nie przeważająco czosnkowe. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie mojej wersji tego popularnego dania!

Może zainteresuje Was również przepis na kurczaka z chińskim, również słodko-kwaśnym, sosem śliwkowym oraz przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką (z większą ilością sosu).

kurczak w sosie słodko-kwaśnym sweet and sour chicken

kurczak w sosie słodko-kwaśnym sweet and sour chicken

kurczak w sosie słodko-kwaśnym

kurczak w sosie słodko-kwaśnym sweet and sour chicken
Print
5 from 2 votes

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiące warzywa oraz mięciutki i aromatyczny kurczak w pysznym sosie słodko-kwaśnym.
danie obiad
kuchnia chińska, międzynarodowa
Keyword kurczak słodko-kwaśny, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, kurczak z makaronem i warzywami, sos słodko-kwaśny
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 934kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
  • sól do smaku

makaron i fasolka:

  • ½ opakowania Makaronu Mie 125g
  • mała garść fasolki szparagowej 100g (użyłam mrożonej)

warzywa:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie marchewki 150g

sos:

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, wymieszać z 1 łyżką oleju, drobno pokrojonym imbirem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i chilli, doprawić do smaku solą. Zostawić do zamarynowania na min. 2h lub całą noc.
  • Makaron i fasolkę zalać wrzącą wodą, lekko posolić, gotować 4 minuty, odcedzić.
  • Przygotować warzywa: pieczarki pokroić w 4-5 mm paski, paprykę w 0,5 cm paski, marchewki na zapałki 3-4 mm.
  • Składniki sosu połączyć w miseczce.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć na dużym ogniu kurczaka z jednej strony 2 minuty, z drugiej 1 minutę (aż się zabrązowi), odłożyć na talerzyk (ważne jest żeby smażyć kurczaka krótko, tylko do momentu aż straci różowy kolor, smażony za długo będzie twardy).
  • Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju, marchewkę i paprykę, smażyć 5 min, aż warzywa się zabrązowią i będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty (mają być zabrązowione i chrupiące).
  • Dodać kurczaka, fasolkę z makaronem, sos, wymieszać, zagotować, przekładać na talerze.

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Calories: 934kcal

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    magda
    7 października 2018 at 20:28


    Pyszne, wszystkim smakowało!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 października 2018 at 16:05

      bardzo się cieszę!

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    29 listopada 2018 at 09:26


    Polecam ten przepis, bardzo dobry.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      29 listopada 2018 at 12:09

      dziękuję!

    Dodaj komentarz