chińska/ obiad w około 30 min na stole/ Ryż/ wszystkie przepisy na obiad

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

24 kwietnia 2018 | Last Updated: 7 lipca 2019

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką jest jednym z naszych ulubionych obiadów. Z tego przepisu wyjdzie sporo sosu, dlatego idealnie pasuje do ryżu. Robi się szybko i prosto, polecam!

Zobaczcie również inne moje przepisy na sos słodko-kwaśny:

Wszystkie wersje są pyszne i nie byłabym w stanie wybrać ulubionej 🙂

Panierkę można zrobić troszkę grubszą i bardziej chrupiącą, obtaczając kurczaka najpierw w mące, a potem w jajku, ale różnica w smaku nie jest duża, więc pomijam ten etap. Mimo, że począkowo panierka jest chrupiąca, po zmieszaniu z ciepłym sosem mięknie. Żeby uzyskać efekt bardzo chrupiącej panierki jak w chińskich restauracjach trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu.

kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką
kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką na talerzu z ryżem
sweet and sour chicken with pineapple
Print
5 from 1 vote

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

Pyszny i szybki obiad. Kurczak rozpływa się w ustach!
czas przygotowania 25 minutes
czas gotowania 10 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 694kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka ok. 350g
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
  • 4 cm kawałek imbiru obrany i drobno pokrojony
  • 3 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
  • sól do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia

dodatki:

  • 1.5 papryki pokrojona w 1.5 cm kostkę, użyłam 1 pomarańczonej i ½ czerwonej
  • 1 szklanka pokrojonego w 1.5 cm kostkę świeżego ananasa

sos:

  • 4.5 łyżki sosu sojowego ¼ szklanki
  • 4 łyżki octu ryżowego ¼ szklanki
  • 4 łyżki soku z ananasa ¼ szklanki
  • 4 łyżki wody ¼ szklanki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

do podania:

  • ½ szklanki ryżu + szklanka wrzątku
  • sezam do posypania

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w kawałki 2-3 cm, wymieszać z chilli, imbirem, czosnkiem, doprawić solą do smaku (ale nie dużo, bo sos będzie słony). Odstawić na minimum 30 minut lub całą noc do marynowania (przez 30 minut kurczak może leżeć na blacie, jeśli dłużej to trzeba miskę przykryć i schować do lodówki, przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej).
  • Składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
  • Ugotować ryż: wypłukać na sitku, wsypać do małego garnka, lekko posolić, zalać wrzącą wodą, gotować na minimalnym ogniu ok. 15 min od zagotowania się wody lub do czasu gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
  • Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej ze wszystkich stron, odłożyć na talerz.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, jak patelnia będzie dobrze rozgrzana rozłożyć na niej kawałki kurczaka, w niewielkich odstępach, smażyć na najwyższym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie zabrązowiony, odłożyć na talerz. (jeżeli nie zmieszczą się wszystkie na całej patelni, trzeba je smażyć w dwóch turach, kurczak nie może być stłoczony na patelni, bo będzie się dusił zamiast smażyć i się nie zabrązowi).
  • Na patelnię dodać paprykę i ananas, smażyć mieszając ok. 5 minut, aż będą lekko zabrązowione, miękkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać kurczaka i sos, wymieszać, zagotować, jak sos się zagęści od razu zdjąć patelnię z ognia.
  • Podawać z ryżem, posypać sezamem.
  • Smacznego!

uwagi

1 szklanka to 250 ml

Nutrition

Calories: 694kcal
danie danie główne, obiad
kuchnia amerykańska, chińska
Keyword kurczak słodko-kwaśny, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, sos słodko-kwaśny

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Eliza
    12 czerwca 2018 w 16:47


    Wyszło pyszne! Na pewno do powtórki

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 czerwca 2018 w 19:04

      Bardzo się cieszę! 🙂

    Dodaj komentarz