OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wielkanoc/ Wigilia i Święta

Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem

10 lutego 2021 przez Aleksandra

Pyszny niecodzienny sposób na puree z ziemniaków! Do ziemniaków dodajemy kwaśną śmietanę i szczypiorek. To mój ulubiony przepis na puree z ziemniaków.

Możecie je podać z kurczakiem pieczonym z majonezem, kotletami z kurczaka, roladą z indyka lub pieczoną piersią z kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej.

Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem w niebieskiej misce nabierane na łyżeczkę.

Składniki:

Co potrzebujecie:

  • ziemniaki – najlepsze będą mączyste (na puree)
  • kwaśna śmietana (12%)
  • masło
  • czosnek w proszku
  • mleko
  • cienki szczypiorek
Składniki potrzebne do przygotowania puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem.

Jak zrobić krok po kroku:

Ziemniaki miażdżone tłuczkiem do ziemniaków w garnku.
Mleko dodawane do garnka z ziemniakami, śmietaną, masłem i szczypiorkiem.

Krok 1: Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2: Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.

Krok 3: Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków – trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.

Krok 4: Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego!

Przechowywanie:

Puree z ziemniaków można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje świeżo przygotowane.

Jak odgrzać puree z ziemniaków: Rozgrzedzić trochę mlekiem (chłodne puree będzie gęstsze), włożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu położyć plasterki masła. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut, lub aż ziemniaki będą ciepłe.

Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem w biało-niebieskiej misce na zielonej ścierce.

Inne przepisy na dodatki do obiadu:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem

Pyszny niecodzienny sposób na puree z ziemniaków! Do ziemniaków dodajemy kwaśną śmietanę i szczypiorek. To mój ulubiony przepis na puree z ziemniaków.
SAVE THIS RECIPE
Sour cream mashed potatoes with chives in a white-blue bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 331kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków mączyste
  • 1/4 szklanki mleka 60ml/4 łyżki
  • 60 g miękkiego masła 4 płaskie łyżki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 120g
  • 6 łyżek drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.
  • Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków – trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.
  • Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!
danie dodatek do obiadu
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here