kasza/ mięso/ wszystkie przepisy na obiad

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami, z dodatkiem cukini i suszonych pomidorów – pyszny jednogarnkowy obiad. Jest to świetny pomysł na kaszę gryczaną, doprawiona w ten sposób jest naprawdę dobra i wszystkim smakuje! Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, dlatego spróbujcie jej koniecznie w takiej formie.

Zobaczcie jeszcze przepis na inne moje kaszotto, z użyciem kaszy jęczmiennej.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

z dodatkiem cukinii i suszonych pomidorów, posypane serem feta!
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword cukinia, feta, kasza gryczana, kurki, suszone pomidory
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 30 minutes
całkowity czas 50 minutes
porcje 2 duże porcje
kalorie 1405kcal

składniki

kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka 2 małe piersi
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

kaszotto:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 130 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki
  • 1 i ¾ szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka
  • 1 średnia cukinia 300g
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 200 g kurek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania:
  • kawałek sera feta

wykonanie

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić w kostkę 2cm, natrzeć przyprawami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można go smażyć od razu lub odstawić do marynowania na pół godziny lub przez noc (w lodówce).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • Cukinię pokroić w 2 cm kostkę, suszone pomidory w paski.
  • Kurki szybko opłukać w misce napełnionej wodą, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Duże kurki przekroić ma pół, średnie i małe zostawic w całości.

Gotowanie:

  • W średnim garnku / dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i na wysokim ogniu smażyć 3 min, aż się zabrązowi i będzie ścięty w środku. Przełożyć na talerz.
  • Do garnka dodać 2 łyżki oleju, cebulę i przyprawy, smażyć ok. 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Do garnka dodać kaszę, smażyć ok. 1-2 minuty, mieszając.
  • Wlać bulion, doprawić lekko solą i pieprzem, dobrze wymieszać zeskrobując łopatką zabrązowienia na dnie garnka. Przykryć i gotować 5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię, przykryć i gotować 10 minut.
  • Dodać kurki i suszone pomidory, gotować jeszcze 5 minut.
  • Dodać kurczaka, podgrzać całość, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki i cukinia powinny być chrupiące a kasza miękka.
  • Przełożyć na talerze, posypać odrobiną pokruszonej fety i podawać.

uwagi

Można przygotować kaszotto bez kurczaka, będzie również bardzo dobre.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz