mięso

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

6 września 2018 | Ostatnia aktualizacja: 7 września 2019 przez Aleksandra

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami, z dodatkiem cukini i suszonych pomidorów – pyszny jednogarnkowy obiad. Jest to świetny pomysł na kaszę gryczaną, doprawiona w ten sposób jest naprawdę dobra i wszystkim smakuje! Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, dlatego spróbujcie jej koniecznie w takiej formie.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

Zobaczcie jeszcze przepis na inne moje kaszotto z marchewką i szpinakiem (z pęczakiem).

Inne przepisy z kurkami:

Inne przepisy z kaszą gryczaną:

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

z dodatkiem cukinii i suszonych pomidorów, posypane serem feta!
SAVE THIS RECIPE
buckwheat risotto in a green plate, violet kitchen cloth in the backgroung
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 50 min
porcje 2 duże porcje
kalorie 703kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka 2 małe piersi
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

kaszotto:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 i ½ szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka
  • 1 średnia cukinia 300g
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 200 g kurek
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • kawałek sera feta
  • posiekana natka pietruszki

wykonanie

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić w kostkę 2cm, natrzeć przyprawami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można go smażyć od razu lub odstawić do marynowania na pół godziny lub przez noc (w lodówce).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • Cukinię pokroić w 2 cm kostkę, suszone pomidory w paski.
  • Kurki szybko opłukać w misce napełnionej wodą, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Duże kurki przekroić ma pół, średnie i małe zostawic w całości.

Gotowanie:

  • W średnim garnku / dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i na wysokim ogniu smażyć 3 min, aż się zabrązowi i będzie ścięty w środku. Przełożyć na talerz.
  • Do garnka dodać kolejną łyżkę oleju, cebulę i przyprawy, smażyć ok. 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Do garnka dodać kaszę, smażyć ok. 1-2 minuty, mieszając.
  • Wlać bulion, doprawić lekko solą i pieprzem, dobrze wymieszać zeskrobując łopatką zabrązowienia na dnie garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię, przykryć i gotować 10 minut.
  • Dodać kurki, suszone pomidory i sos Worcestershire, gotować jeszcze 5 minut.
  • Dodać kurczaka, podgrzać całość, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki i cukinia powinny być chrupiące a kasza miękka.
  • Przełożyć na talerze, posypać odrobiną pokruszonej fety i posiekanej natki pietruszki, podawać.

uwagi

Można przygotować kaszotto bez kurczaka, będzie również bardzo dobre.
danie obiad
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here