Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem
Alternatywna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale nie mniej pyszna! A jak dla mnie – nawet lepsza. Jak zobaczyłam pierwsze kurki w sklepie to od razu pomyślałam o tym przepisie. Placki są przepyszne, mają chrupiące, cieniutkie brzegi i miękki środek. Są doprawione koperkiem i parmezanem (opcjonalnie), podajemy je koniecznie z kwaśną śmietaną jub jogurtem. Świetnie nadadzą się na szybki i pyszny obiad, np. w towarzystwie jajka w koszulce i małej sałatki, jak i też na kolację (mniejsza porcja). Spróbujcie koniecznie!
Inne pomysły na kurki? Spróbujcie np. takich gnocchi z ricottą i sosem kurkowym! Są mięciutkie i pyszne.
Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem
składniki
- 1 kg ziemniaków najlepiej typ C, mączyste
- 1 mała cebulka opcjonalnie, można pominąć
- 2 łyżeczki soli
- 200 g kurek ewentualnie pieczarek
- 1 łyżka skrobi / mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
- 2 czubate łyżeczki drobno pokrojonego koperku
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku dodałam 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia lub masła klarowanego
- do podania: kwaśna śmietana 12 % / jogurt mała sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kilka usmażonych kurek, doprawionych solą i pieprzem, koperek, tarty parmezan
wykonanie
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki, wymieszać z 2 łyżeczkami soli, odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dokładnie (!) odsączyć z wody (można odcisnąć w rękach lub w bawełnianej ściereczce).
- Kurki umyć, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, bardzo drobno pokroić (Ja nalewam wody do dużej miski, szybko płukam grzyby, potem owijam je ręcznikiem papierowym i wyżynam jak gąbkę, nie będą pięknie po tym wyglądały, ale to tutaj nie jest ważne bo i tak je drobno kroimy).
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki (odciśnięte ziemniaki i cebulę, osuszone i pokrojone kurki, skrobię ziemniaczaną, parmezan, koperek, jajko), doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej do smażenia, nakładać w odstępach po łyżce masy, rozpłaszczyć na placek o grubości ok. ½ – ¾ cm. Placki smażyć na średnio-wysokim ogniu około 3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony, aż będą ładnie zabrązowione.
- Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, odsączyć z tłuszczu.
- Podawać koniecznie z kwaśną śmietaną lub jogurtem, prostą sałatką z warzyw, które macie pod ręką. Można też dodatkowo podsmażyć na maśle kilka kurek i podawać z plackami. Posypać koperkiem i tartym parmezanem.
- Smacznego!
uwagi
Nutrition
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
No Comments