polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem

24 września 2018 (Last Updated: 23 marca 2019)

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem

Alternatywna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale nie mniej pyszna! A jak dla mnie – nawet lepsza. Jak zobaczyłam pierwsze kurki w sklepie to od razu pomyślałam o tym przepisie. Placki są przepyszne, mają chrupiące, cieniutkie brzegi i miękki środek. Są doprawione koperkiem i parmezanem (opcjonalnie), podajemy je koniecznie z kwaśną śmietaną jub jogurtem. Świetnie nadadzą się na szybki i pyszny obiad, np. w towarzystwie jajka w koszulce i małej sałatki, jak i też na kolację (mniejsza porcja). Spróbujcie koniecznie!

Inne pomysły na kurki? Spróbujcie np. takich gnocchi z ricottą i sosem kurkowym! Są mięciutkie i pyszne.

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem na widercu z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem Chantarelle and dill potato fritters
Print
0 from 0 votes

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem

Alternatywna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale nie mniej pyszna!
danie obiad
kuchnia polska
Keyword koperek, kurki, placki ziemniaczane, ziemniaki
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 3 porcje
kalorie 1269kcal

składniki

  • 1 kg ziemniaków najlepiej typ C, mączyste
  • 1 mała cebulka opcjonalnie, można pominąć
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kurek ewentualnie pieczarek
  • 1 łyżka skrobi / mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • 2 czubate łyżeczki drobno pokrojonego koperku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku dodałam 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub masła klarowanego
  • do podania: kwaśna śmietana 12 % / jogurt mała sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kilka usmażonych kurek, doprawionych solą i pieprzem, koperek, tarty parmezan

wykonanie

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki, wymieszać z 2 łyżeczkami soli, odstawić na 10 minut.
  • Po tym czasie dokładnie (!) odsączyć z wody (można odcisnąć w rękach lub w bawełnianej ściereczce).
  • Kurki umyć, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, bardzo drobno pokroić (Ja nalewam wody do dużej miski, szybko płukam grzyby, potem owijam je ręcznikiem papierowym i wyżynam jak gąbkę, nie będą pięknie po tym wyglądały, ale to tutaj nie jest ważne bo i tak je drobno kroimy).
  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki (odciśnięte ziemniaki i cebulę, osuszone i pokrojone kurki, skrobię ziemniaczaną, parmezan, koperek, jajko), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni dobrze rozgrzać olej do smażenia, nakładać w odstępach po łyżce masy, rozpłaszczyć na placek o grubości ok. ½ – ¾ cm. Placki smażyć na średnio-wysokim ogniu około 3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony, aż będą ładnie zabrązowione.
  • Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, odsączyć z tłuszczu.
  • Podawać koniecznie z kwaśną śmietaną lub jogurtem, prostą sałatką z warzyw, które macie pod ręką. Można też dodatkowo podsmażyć na maśle kilka kurek i podawać z plackami. Posypać koperkiem i tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

- placki z powyższego przepisu wychodzą bardzo chrupiące, jeśli chcecie bardziej miękkie placki (ale wciąż z chrupiącymi brzegami) to trzeba dodać jeszcze jedno jajko i łyżkę skrobi ziemniaczanej
- można użyć każdego rodzaju ziemniaków, też typ A, sałatkowy, jednak możliwe, że trzeba będzie dodać więcej mąki (ok. łyżkę więcej), gdyż te ziemniaki mają mniej skrobi, która skleja placki
- cebulę można pominąć, będą również bardzo dobre - można z powodzeniem użyć pieczarek zamiast kurek, ale wersja z kurkami jest o wiele lepsza
- patelnia musi być dobrze nagrzana, inaczej placki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, ale nie może być też za gorąca – placki z zewnątrz będą już złociste ale w środku surowe
- najlepiej, żeby smażyć placki na patelni z nieprzywieralną powłoką, gdyż placki z grzybami nie smażą się tak łatwo jak placki z samymi ziemniakami (ale na zwykłej patelni też na pewno się udadzą)
- jeśli robicie większą ilość placków naraz, usmażone placki można przechowywać w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, żeby nie wystygły

Nutrition

Calories: 1269kcal

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem z podsmażonymi kurkami i kwaśną śmietaną

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz