do chleba/ przystawki/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem

26 sierpnia 2018 | Last Updated: 31 października 2018

Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem

Sezon na figi! Dzisiaj podaję pomysł na pyszne i sezonowe śniadanie/kolację. Potrzebne będzie kilka małych kromek dobrego chleba, pudełko serka koziego do smarowania, kilka fig, miód i świeży / suszony tymianek. Świetnie pasuje tutaj także lawenda, wystarczy dosłownie kilka ziarenek na kanapkę, ma bardzo intensywny aromat, ale jak pachnie, coś wspaniałego! Kupiłam ją w markecie budowlanym, upewnijcie się tylko czy jest to lawenda przeznaczona do spożycia (czyli bez tony pestycydów). Spróbujcie koniecznie w sezonie na figi, trwa tak krótko.

Jeśli lubicie figi to spróbujcie również tej tarty z figami i kremem pistacjowym!

Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem Kanapka z figami, serkiem kozim i miodem na fioletowym talerzu, posypana świeżym tymiankiem

Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem

Pomysł na pyszne, lekkie i sezonowe śniadanie!
czas przygotowania 10 minutes
całkowity czas 10 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 1129kcal

składniki

  • 6 małych kromek chleba
  • 1 pudełko serka koziego na kanapki twarożek, 140g
  • 4 świeże i dojrzałe figi
  • 3 łyżeczki miodu
  • świeży / suszony tymianek do posypania
  • świeża lawenda opcjonalnie, do posypania (lawenda do zastosowań kulinarnych)

wykonanie

  • Kanapki posmarować serkiem, położyć na nich figi pokrojone w plasterki, polać miodem, posypać tymiankiem i opcjonalnie lawendą (wystarczy kilka ziarekek lawendy na kanapkę, ma bardzo intensywny aromat).
  • Smacznego!

Nutrition

Calories: 1129kcal
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword figi, miód, serek kozi

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz