Deser/ Impreza/ tarty słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami

29 kwietnia 2018 | Last Updated: 3 maja 2019


Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami

Przepis na number cake – tort w kształcie cyfry, najpopularniejsze w tym sezonie ciasto w internecie 🙂 Już długo szykowałam się, żeby je zrobić, ale czekałam na właściwą okazję, która teraz nadeszła – urodziny mojej córki!

Zdecydowałam się na cytrynowo-malinowe połączenie smaków, bo jest to jedno z moich ulubionych.

Wbrew pozorom nie jest to trudny, pracochłonny ani skomplikowany tort. Najprościej ujmując, jest to tarta z kremem, która dzięki swojemu kształtowi i dekoracjom wygląda naprawdę wyjątkowo. Tort może mieć kształt cyfry, serca lub litery.

Torcik składa się z:

kruchego ciasta: takiego samego jak do każdej kruchej tarty. Korzystając z wydrukowanego wzoru wycinamy w surowym i rozwałkowanym cieście kształt i pieczemy.

– kremu: sprawdzi się jakikolwiek gęsty i trzymający swój kształt krem. Ja zrobiłam krem na bazie białej czekolady, gęstego serka śmietankowego i śmietany. Krem jest naprawdę prosty i szybki do zrobienia, a smakuje cudownie, jest lekki, delikanie słodki, intensywnie cytrynowy, w połączeniu ze świeżymi malinami – niebo w gębie!

dekoracji: mogą to być jakiekowiek świeże owoce, małe beziki, ciasteczka, makaroniki, świeże kwiaty, kolorowe posypki. Ja użyłam świeżych malin, malinowych bezików (piekłam sama, ale można oczywiście użyć kupnych, żeby było szybciej) i różowych kwiatów.

Wszystkim bardzo smakowało 🙂

Z poniższego przepisu otrzymacie ciasto, które wystarczy na 2 blaty kruchego ciasta w kształcie cyfry 1 (o długości ok. 35 cm i szerokości podstawy 14 cm, która w najszerszym miejscu miała 17 cm). Zostanie Wam troszkę ciasta, możecie je np. posypać cynamonem i upiec dodatkowo kilka ciasteczek. Jeśli jest to za mało na liczbę gości, których zamierzacie zaprosić, możecie podwoić przepis, upiec tort w kształcie cyfry, która oddaje wiek solenizanta, a z reszty upiec małe tarty np. w kształcie serca. Gotowe szablony można znaleźć w internecie lub np. wydrukować z edytora tekstu.

Torcik trzeba zrobić z wyprzedzeniem. Krem musi być przez kilka godzin chłodzony w lodówce, żeby zgęstniał. Dodatkowo, kruche blaty potrzebują czasu, żeby lekko zmięknąć od kremu – wtedy torcik daje się idealnie kroić na porcje.

Jeśli też uwielbiacie cytrynowo-malinowe słodkości sprawdźcie ten przepis na cytrynowe placuszki z ricottą i malinami!

Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami. Torcik w kształcie cyfry 1.
Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami. Torcik w kształcie cyfry 1.
Print
5 from 1 vote

Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami

Przepis na torcik w kształcie cyfry 1. Kruche blaty przełożone intensywnie cytrynowym kremem i udekorowane świeżymi malinami, malinowymi bezikami i świeżymi kwiatami. Uwaga! Torcik trzeba zrobić z wyprzedzeniem. Krem musi być przez kilka godzin chłodzony w lodówce, żeby zgęstniał. Dodatkowo, kruche blaty potrzebują czasu, żeby lekko zmięknąć od kremu – wtedy torcik daje się idealnie kroić na porcje.
czas przygotowania 1 hour
czas gotowania 20 minutes
chłodzenie tortu 5 hours
całkowity czas 1 hour 20 minutes
porcje 6 porcji
kalorie 705kcal
autor Aleksandra

składniki

krem:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 30-36%
  • 200 g gęstego kremowego serka kanapkowego w temperaturze pokojowej!
  • 6 łyżek cukru pudru 35g
  • skórka z 3 dużych cytryn najlepiej ekologicznych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki (ok. 2 cm)
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 9g, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko z lodówki

dodatkowo:

  • 150 g świeżych malin
  • inne dowolne dekoracje – małe beziki makaroniki, małe ciasteczka, kolorowa posypka
  • świeże kwiaty do dekoracji

wykonanie

Krem:

  • Serek wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki, żeby się ocieplił do temperatury pokojowej.
  • W małym garnku podgrzać śmietanę, aż będzie gorąca (ale nie będzie się gotować), zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną na małe kawałeczki czekoladę, odczekać 1 minutę, a następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści, ostudzić do temperatury pokojowej.
  • Zetrzeć skórkę z cytryn.
  • Jeśli skórka jest drobno starta – dodać do misy miksera razem z serkiem i cukrem, ubijać kilka minut, az serek się napuszy i całość będzie bardzo gładka i kremowa.
  • Jeśli skórka jest starta grubo (to zależy od obieraczki) to trzeba ją rozdrobnić, tak żeby nie była wyczuwalna w kremie. Ja miksuję serek ze skórką i cukrem w pojemniku blendera z ostrzem w kształcie litery s, miksuję dokładnie ok. 3 minut, aż całość będzie gładka, a grudki skórki cytryny jak najmniejsze. Przekłożyć serek do misy miksera. Skórkę można też ewentualnie bardzo drobno posiekać nożem.
  • Do ubitego serka dodać roztopioną czekoladę ze śmietaną, ubijać mikserem na najwyższych obrotach kilka minut (około 5 minut, taką ubijaczką jak do ubijania białek), aż masa będzie gładka i lekko zwiększy swoją objętość (ale nie dużo). Uważać, żeby nie przebić śmietany, bo zrobi się masło.
  • Wmieszać sok z cytryny, miskę przykryć folią plastikową i włożyć do lodówki na minimum godzinę, ale lepiej dłużej lub przez noc (jeśli krem ma stać w lodówce dłużej niż godzinę, należy folię plastikową nałożyć na wierzch kremu, tak, żeby się stykał z jego powierzchnią). Krem musi być dobrze schłodzony.

Ciasto:

  • Jeśli robicie ciasto rękami: wymieszać mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać pokrojone zimne masło i siekać nożem (lub ucierać opuszkami palców), aż powstanie kruszonka o wielkości zielonego groszku, dodać zimne jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto (nie wolno ciasta wygniatać za długo).
  • Jeśli robicie mikserem: do misy miksera dodać wszystkie składniki oprócz jajka, miksować mieszadłem w kształcie wiosła na najmniejszych obrotach, aż powstanie kruszonka, dodać zimne jajko, miksować, aż powstanie kula gładkiego ciasta (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera (food processor) z nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
  • We wszystkich przypadkach: Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć na godzinę do lodówki.

Pieczenie:

  • Po upływie tego czasu wyjąć ciasto, podzielić na pół, każdą część rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm, przyłożyć szablon i wyciąć wzór (wycinamy bezpośrednio na papierze do pieczenia, bo wycięcie ciasto trudno by było przenieść!). Ważne jest też, żeby było równomiernie rozwałkowane (szczególnie boki nie powinny być niższe), żeby się równomiernie brązowiło podczas pieczenia.
  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół, na czas jego nagrzewania włożyć ciasto na papierze do pieczenia do lodówki.
  • Piec około 15 minut, aż ciasto będzie złociste, po upływie 10 minut obserwować uważnie ciasto, bo łatwo może się przypiec. Upieczone blaty ciasta zdjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia.

Składanie torciku:

  • Przygotować podstawkę, na której będzie leżała tarta. Dolne piętro tarty posmarować od spodu odrobiną kremu, żeby nie ruszało się na podstawce w czasie gdy wyciskamy krem.
  • Na dolnym piętrze ułożyć środkowy rząd – świeże maliny, będą one otoczone przez krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (u mnie była to okrągła końcówka o średnicy 11 mm) – krem powinien być dobrze schłodzony! (inaczej krem może się szybko rozpłynąć).
  • Sugerując się wysokością malin, wyciskać krem na podobną wysokość, powinien on otaczać maliny – powstaną trzy rzędy: krem, maliny i krem.
  • Na maliny z kremem położyć drugie piętro kruchego ciasta – ostrożnie!, nie przenoście go w rękach na dużą odległość, prosto z blaszki na maliny z kremem.
  • Na drugie piętro ciasta wyciskać dwa lub trzy rzędy kremu.
  • Udekorować według uznania – u mnie były świeże maliny (maliny powinny być umyte i dokładnie osuszone), malinowe beziki, świeże kwiaty (ich łodygi owinięte są folią spożywczą, tak, żeby nie miały kontaktu z kremem).
  • Przygotowaną tartę włożyć do lodówki – powinna tu spędzić minimum 3-4 godziny. Czas namiękania ciasta kremem będzie zależał od grubości ciasta. Jeden blat, który upiekłam miał grubość ok. 4-5 mm i po 4 godzinach był trochę za twardy, drugi blat miał grubość ok. 3-4 mm i po 4 godzinach był kruchy, ale na tyle miękki, żeby się go dobrze kroiło. Idealnie byłoby rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i odstawić do lodówki na 5 godzin. Blaty powinny być na tyle miękkie, żeby było łatwo je kroić, ale wciąż kruche.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 705 na 1 porcję (1/6 przepisu), nie wliczając bezików.

Nutrition

Kalorie: 705kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword biała czekolada, ciasto kruche, cream tart, krem cytrynowy, maliny, number cake

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami. Torcik w kształcie cyfry 1.
Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami. Torcik w kształcie cyfry 1.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    aniaa
    6 maja 2018 w 14:40

    Wygląda obłędnie :O myślisz, że ten krem nadawałby się do babeczek ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 w 15:56

      na pewno będzie super 🙂

  • Odpowiedz
    Elka
    12 czerwca 2018 w 16:50

    5 stars
    Jak pięknie wygląda, możee kiedyś odważę się zrobić 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 czerwca 2018 w 19:06

      Dziękuję, polecam, wcale nie jest takie trudne do zrobienia, na jakie wygląda 🙂

    Dodaj komentarz