OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad/ zupy

Zupa marchewkowo-kokosowa z masłem orzechowym

11 lutego 2018 | Last Updated: 31 października 2019

Zupa krem z marchewki, z rozgrzewającym i aromatycznym imbirem oraz słodkim mlekiem kokosowym. Polewamy ją przepysznym, słodko-kwaśnym sosem z masła orzechowego, a całość dopełniają chrupiące orzeszki. Zupa marchewkowo-kokosowa jest bardzo prosta do zrobienia, wystarczy upiec marchewkę, a później zmiksować ją z imbirem, bulionem i mlekiem kokosowym. Marchewkę pieczemy w piekarniku – to wydobywa z niej jeszcze większą słodycz i głęboki smak. Lubię ją również podać z serowymi paluszkami z ciasta francuskiego.

2 miski z zupą marchewkowo-kokosową z masłem orzechowym

Zupa marchewkowo-kokosowa z masłem orzechowym – krok po kroku:

pieczone marchewki na blaszce do pieczenia
  1. Upiec marchewki – powinny być miękkie i zabrązowione. Zamiast marchewek można również upiec dynię! Trzeba będzie ją trochę krócej piec. Jeśli macie mniej czasu można również zrobić tą zupę ze świeżą marchewką, tzn pokroić na mniejsze kawałki i gotować w mleku kokosowym i bulionie przez około 25 minut (aż będzie miękka). Zupa z pieczoną marchewką jest lepsza w smaku, ale taka jest też bardzo dobra.
etapy przygotowania zupy marchewkowej

2. Podsmażyć cebulę i imbir.

3. Dodać pozostałe składniki – pieczone marchewki, mleko kokosowe, bulion. Gotować ok. 5 minut. Zmiksować na gładką zupę, doprawić solą i pieprzem.

sos z masła orzechowego

4. Zrobić sos z masła orzechowego – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jeśli Wasze masło orzechowe jest gęstsze można dodać więcej mleka lub bulionu żeby rozrzedzić sos. Jeśli nie chcecie robić sosu, masło orzechowe można dodać bezpośrednio do zupy, a potem doprawić ją do smaku sokiem z limonki. Ja bardziej lubię polać zupę sosem z wierzchu, bo sos jest lekko słodko-kwaśny, a zupa słodka. To daje bardzo fajny kontrast smaków.

Zupa marchewkowo-kokosowa z masłem orzechowym

Zupa krem z marchewki, z rozgrzewającym i aromatycznym imbirem oraz słodkim mlekiem kokosowym. Podana z pysznym sosem z masła orzechowego.
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 10 minutes
pieczenie marchewek 45 minutes
całkowity czas 1 hour 15 minutes
porcje 4 porcje
kalorie 523kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml, zostawcie 2 łyżki do sosu!!
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750 ml
  • sól i pieprz do smaku

sos z masła orzechowego:

  • 3 łyżki masła orzechowego gładkie, bez grudek
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1.5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

do posypania:

  • orzeszki ziemne pokrojone, prażone i solone

wykonanie

Pieczemy marchewki:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, gaz 6, opcja góra-dół.
  • Marchewkę obrać i przekroić wzdłuż na pół w przypadku mniejszych marchewek lub na 4 części w przypadku większych (kawałki powinny być w miarę jednakowej wielkości).
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 45 minut, aż będzie marchewka miękka i zabrązowiona.

Przygotowujemy sos fistaszkowy:

  • Składniki na polewę można wymieszać w małej miseczce łyżką lub zmiksować blenderem. Odstawić.

Gotujemy zupę:

  • Cebulę pokroić w kostkę, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut, aż będzie przezroczysta, dodać imbir i smażyć jeszcze minutę.
  • Dodać upieczoną marchewkę, bulion i mleko kokosowe, gotować około 5 minut. Można dodać więcej bulionu, jeśli chcecie żeby zupa była mniej gęsta.
  • Zupę zblendować mikserem na gładko i doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy polaną sosem fistaszkowym i posypaną pokrojonymi orzeszkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Czas pieczenia marchewki może się różnić w zależności od piekarnika. Jeśli Wasza marchewka nie jest jeszcze zabrązowiona, można włączyć termoobieg albo grill i podpiec jeszcze chwilę (uważajcie, żeby jej nie spalić).
  • Jeśli Wasze masło orzechowe jest gęstsze można dodać więcej mleka lub bulionu żeby rozrzedzić sos. Jeśli nie chcecie robić sosu, masło orzechowe można dodać bezpośrednio do zupy, a potem doprawić ją do smaku sokiem z limonki.
  • Zamiast marchewek można również upiec dynię! Trzeba będzie ją trochę krócej piec.
  • Jeśli macie mniej czasu można również zrobić tą zupę ze świeżą marchewką, tzn. pokroić na mniejsze kawałki i gotować w mleku kokosowym i bulionie przez około 25 minut (aż będzie miękka). Zupa z pieczoną marchewką jest lepsza w smaku, ale taka jest też bardzo dobra.
  • Zupa jest równie pyszna na drugi dzień i bardzo dobrze się mrozi.

Nutrition

Kalorie: 523kcal
danie obiad, zupa
kuchnia międzynarodowa
Keyword marchewki, masło orzechowe, mleko kokosowe, zupa marchewkowa

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    gin
    11 lutego 2018 at 13:20

    Musiała smakować wybornie!
    Podoba mi się ten patent z masłem orzechowym, z pewnością wypróbuję 🙂

    • Reply
      Aleksandra
      11 lutego 2018 at 14:29

      tak, była pyszna 🙂 masło orzechowe bardzo lubi się z marchewką, jak wypróbujesz to koniecznie daj znać czy smakowała 🙂

  • Reply
    Zielona Utopia
    11 lutego 2018 at 22:38

    Ale ma piękny kolorek. 🙂

    • Reply
      Aleksandra
      12 lutego 2018 at 09:40

      to zasługa marchewki 🙂

    Leave a Reply